Färger jag gillar och ogillar och hur jag kombinerar färger!

04032017-IMG_4066
 
Nu är det hög tid att fortsätta beta av önskeinläggen jag fick från er i höstas! Det är så roligt att få svara på era frågor! Det var flera av er som önskade ett inlägg med tema FÄRG,  hur jag tänker när jag kombinerar färger i mina mönster och vilka färger jag gillar och inte gillar! Ett inlägg helt ägnat åt mitt favoritämne FÄRG alltså! Så kul! 
 
24052017-IMG_5778
 
VARFÖR JAG GILLAR FÄRG SÅ MYCKET

Jag har alltid gillat färg och inspirerats mycket av det. Så länge jag kan minnas har jag känt mig dragen till färg. När jag var liten va min favoritfärg rosa, jag tyckte det mesta blev finare när det var rosa. Rosa kläder, rosa slingor i håret och rosa suddigum. Sedan blev jag lite äldre och insåg att rosa var en töntig färg. Precis som allting som är flickigt är töntigt. Min nya favoritfärg blev röd! I sjuan hade jag ett par röda jeans som jag alltid hade ihop med ett rött pärlhalsband och ett rött diadem i håret. På rummet hade jag en röd matta som mormor vävt åt mig och en röd och vitrandig fåtölj från IKEA. I den här perioden började jag också tänka mycket på färg i mina kläder. Jag älskade ton i ton. Hade jag en blå klänning körde jag blå ögonskugga och blåa örhängen. Till den gröna tunikan hade jag grön eyeliner och grönt hårband osv. Ton i ton perioden gick över. Sedan kom pastellperioden som en orkan in i bloggvärlden och jag var inte sämre. Pastellgrönt, pastellrosa, pastellgult, pastelllila, pastellblått, ja ni hör alla färger började med pastell. Detta prydde kjolar, pompoms i taket, papperssugrör, rosetter i håret och samtliga DIY-projekt. 
 
 
Sedan började jag här på Steneby på den förberedande textillinjen och i och med att jag började jobba med färg började jag också reflekterna över den. Jag började också kanske bli lite trött på pastellfärgerna och ville blanda upp dem lite. 
 18082017-IMG_7397
 
FÄRGER JAG INTE GILLAR
 
När jag var liten tyckte jag att de värsta färgerna var gult, oranget och brunt. Jag tyckte gult gjorde att jag såg blek ut, att jag inte passade i gult. Brunt tyckte jag var trist och tråkigt. De färgerna jag har svårast för nu är orange, lila och brun. Men jag har en lite annan inställning till färger nu också. Jag älskar när jag upptäcker en ny fin färgkombination eller börjar gilla och använda en färg jag innan inte använt. Gul är en sån färg för mig. För ett par år sedan använde jag aldrig gult. Nu är den en av mina favoritfärger. Orange tycker jag är en väldigt fin färg men lite svåranvänd, men jag har börjat närma mig den orangea färgen genom att använda gula nyanser med mer och mer rött eller brunt i sig.
 
28052018-IMG_0496
 
HUR JAG KOMBINERAR FÄRGER
 
Ofta har jag nån liten crush på en viss färgkombination. Förra hösten var det rosa + grönt, i våras var det rosa och gult och nu blått + gult. Jag letar hela tiden fina färgkombinationer. Ibland kan det vara två kuddar i olika färger på ett café som gör att jag hittar en fin färgkombo eller ett foto på en blomma jag fotat. Mina ögon söker alltid färg. Ibland om du hittar en färgkombination på nånting som du gillar kan det va bra att kolla om den kombinationen innehåller nån, för dig, oväntad färg. Det tycker jag kan hjälpa att själv börja använda nya kombinationer, att hitta en färg du redan gillar och är bekväm med som passar fint ihop med en ny färg. Samla på dig en liten bank av färgkombinationer du gillar!
 
28052018-IMG_0507
 
Ja det var allt jag hade att säga om färg (för idag) och visst är det spännande att nått så roligt och lekfullt också kan väcka så mycket känslor? Som färgen rosa till exempel som jag tagit tillbaks med råge! Vilka är dina favoritfärger? Har du svårt för nån färg? Skulle ni vilja att jag gjorde en liten färgövning här på bloggen? Låt höra!  
6 kommentarer
Annika

Gul har varit en stor favoritfärg för mig hela min uppväxt, men när jag gick ur tonåren så blev min favoritfärg blå. Jag älskar blå i alla nyanser och har haft mycket blått på mig under de senaste åren. Nu sista tiden har jag börjat gilla lite mörkare grönt och mörkare lila också :)

Rosa har egentligen alltid varit en färg som jag inte har gillat. Jag ser inte riktigt varför alla är så galna i det haha. Det är väl inte det att jag avskyr rosa men jag drar mig liksom aldrig till rosa saker om man säger så.

Vore kul med en färgövning, kör på!

Linnéa

Vilka färger jag dras till förändras över tid. Det har varit allt från rosa, rött, turkost, orange, lila och gult. Nu är det mest rosa och gult som tilltalar mig. Även om de andra färgerna fortfarande finns som kära gamla favoriter. Jag har liksom lite tagit tillbaka de där två färgerna som jag alltid hört gör mig blek och gjort dem till något eget.

Jag har nog alltid haft lite svårt för brunt, grönt och blått. Jag har börjat kunna acceptera blått lite mer nu, men det tillhör fortfarande de färger som jag har svårt att trivas med. När det kommer till inredning eller växter har jag inga problem med varken blått eller grönt. Men annars är det färger jag gärna undviker. Brunt kan vara fint på en väska, men precis som med blått och grönt undviker jag den helst helt.

En färgövning hade nog varit trevligt att få ta del av :)

Maria

Orange är en favorit hos mig; Varm men ändå pigg och full av energi. Orange känns lite trotsig då färgen ofta anses ful och osmaklig, och sånt gillar jag. Men måste erkänna att jag sällan har orangea kläder utan väljer den mer för inredningsobjekt. Intressant hur man kan känna olika inför färg!

Saran

Roligt hur det förändrats. Jag har aldrig gillat blått. Det var en period på nittiotalet när all inredning skulle vara blå. Gärna blå glasföremål i mängder. Marinblått är det tråkigaste färg jag vet. Knappt en färg. Ironiskt är att när jag några enstaka gånger bär blå kläder så får jag alltid höra att det passar mig. Men plötsligt händer det. Bara det senaste året har jag börjat drömma om blå Josef Frank tapeter. Och duvblå lister.

Gärna färgövning :)

Sofia Karlsson

Så intressant! Vill gärna ha färgövningar och mer om färg :)

Klara

Tack för ninlägg. Så roligt att läsa dina tankar om färg och kommentarerna. Så olika det är vad man gillar. Har själv alltid tyckt om blått i många nyanser men gärna kornblått. I vissa perioder dras jag också så mycket till kombinationen blå och orange. Tidigare har jag haft svårt för rosa och vitt (om det nu är en färg) men nu kan jag tycka att vissa nyanser av rosa kan vara riktigt fint och särskilt i kombination med t.ex. brunt eller smutsigt gult/oranget, även ett dike på sommaren med tjärblomster och smörblommor är riktigt fint, men många färger blir ju fina när de är i naturen. Nyanserna är också väldigt viktiga för vad jag tycker om en färg, varma gula färger tycker jag mycket om men klart gult som går mot grönt tycker jag inte alls om.
Färgövning vore spännande!