Materialinfo till Nyponsockan

 I samarbete med Garnkorgen 

14102018-IMG_3182

Då har det blivit dags att prata om material till sockorna! Jag vet att många kan känna sig vilsna bland alla stickor och garn men jag lovar att svara på alla frågor så gott jag kan. När du väl valt garn till projekt ett par gånger kommer det att bli favorit-momentet!

Så materialet till sockorna kommer från Stickskolans samarbetspartner Garnkorgen! När du anger rabattkoden "onion15" får du 15% på alla oniongarner!

Jag har använt ett lite tunnare garn i 70% ull och 30% nässelfiber som heter Onion Nettle sock yarn och som finns i många vackra färger hos Garnkorgen. Jag har använt onions garner förut och gillar dem för att de är så mjuka och glansiga! Nedanför kan du läsa mer om garnet och stickorna och vad som kan va bra att tänka på! Här kan du läsa mer om hur stickskolan går till!


14102018-IMG_3216

Materialinfo till Nyponsockan:

Storlekar:

34-36 (37-39) 40-42

Stickfasthet:  

28 m, 38 varv i slätstickning

14102018-IMG_3232

Garn:

Onion nettle sockyarn

Färg A: Blekgrön 1011 eller Rosa 1013 (jag tycker att Blekgrön 1011 snarare är gråblå än blekgrön)

Färg B: Laxrosa 1004 eller Grön 1006

Garnåtgång:

34-36: Färg A - 35 g, Färg B - 40 g

37-39: Färg A - 40 g, Färg B - 46 g

40-41: Färg A - 45 g, Färg B - 52 g

Stickor:

Rundsticka 2.5, 60 cm eller 80 cm

Stoppnål 

14102018-IMG_3225
 

 Om stickfastheten och storlekarna:

Stickfastheten berättar hur många maskor du stickar per centimeter. Stickfastheten är bra att veta för att se att den stämmer med mönstret. Så att till exempel inte din socka blir mycket större än min för att dina maskor är större än mina. För att kolla detta stickar du en provlapp. Hur stor du ska göra provlappen ser du under rubriken Stickfasthet. Där står det i det här mönstret: 28 m, 38 varv. Det betyder att du ska lägga upp 28 maskor på de stickor som är angivna i mönstret (i det här faller nr 2.5) och sedan sticka 38 varv i slätstickning (vartannat varv räta maskor, vartannat varv aviga maskor). Om din stickfasthet stämmer med mönstret ska lappen bli 10*10 cm. Om din lapp blir lite mindre än 10*10 cm betyder det att du stickar fastare än i mönstret. Då kan du till exempel testa en sticka med ett högre nummer. Till exempel nr 3 eller 3.5. Eller kan du helt enkelt testa att sticka en större storlek. Blir din provlapp större än 10*10 cm betyder det att du stickar lösare än i mönstret. Då kan du till exempel testa en mindre storlek på stickorna. Till exempel nr 2. Eller kan du testa att sticka en storlek mindre.


I det här mönstret finns det tre storlekar att välja mellan. 34-36, 37-39 och 40-41. Välj den storlek du normalt brukar ha på strumpor och skor.

Om garnet:

Jag har stickat sockorna i Onion Nettle sockyarn. Garnet är ganska tunt, väldigt mjukt och lite glansigt. Du kan så klart använda ett annat garn om du hellre vill det men då är det viktigt att du använder ett sockgarn. Alltså ett garn som inte är i 100 % ull. Om garnet enbart består av ull kommer sockorna slitas ut vääldigt fort, vilket ju är supertråkigt när en lagt ner så många timmar på att sticka dem. Så välj ett garn som innehåller minst 25 % polyamid eller som i det här fallet, nässelfibrer. På så vis förlänger du sockans livslängd avsevärt! Jag har stickat mina sockor i två färger, en bottenfärg (Färg B) och en kontrastfärg (Färg A) du kan så klart sticka sockorna i bara en färg om du vill det!

Om stickorna:

Jag har stickat mina sockor på en rundsticka. Sockan är en Tå-upp-socka vilket innebär att du stickar den från tån och upp till skaftet. Till denna typ av uppläggning behöver du en rundsticka. Om du sedan hellre vill sticka sockan på strumpstickor så går det bra, då för du bara över maskorna till strumpstickor några varv efter uppläggningen.. 

En rundsticka ser ut så här och är helt enkelt två stickor som sitter ihop på en kabel. Till sockorna behöver du  en kabel som är ca 60-80 cm lång. Numret på stickorna säger hur tjock stickan är och ju lägre nummer desto tunnare stickor. Vilken tjocklek du har på dina stickor beror på hur löst eller hårt du stickar, alltså din stickfasthet. Jag har stickat mina sockor med stickor nummer 2.5.

 Stickor finns i många olika material och utformningar och vilken du använder är egentligen en smaksak och du får testa dig fram vad just du gillar! Jag ville ha ett par sockor som är ganska tight stickade, då passar en sticka i bambu bra, som ger lite friktion men om du stickat väldigt hårt kan det till exempel vara bra med en sticka i metall som gör att maskorna får lite mera "glid". Jag använde denna rundstickan till sockan.

Stoppnål:

Stoppnålen använder jag i slutet för att fästa alla trådar. Då är det bra att ha en nål med stort nålsöga och trubbig spets.

 
 
14102018-IMG_3189

Om du har frågor om materialet eller något annat är det bara att fråga på. Du kan skriva i sypeppens facebook-grupp, i en kommentar här, maila mig på Fredrikapavinden@gmail.com eller skriva till mig på min facebooksida.

Så nu får du gå in och botanisera bland Garnkorgens alla fina garner och stickor! Tagga gärna dina sockor och garnval med #Nyponsockan så kan vi följa och inspireras av varandra!

 


Följ garnkorgen på:
 
I samarbete med 2
2 kommentarer

Stickskolan 2018!

 I samarbete med Garnkorgen 

14102018-IMG_3182

Tjoohoo! Nu är det dags för stickaskola igen! Jag har ju lovat mycket stickat i höst här på bloggen eftersom hösten är den bästa stickårstiden! Stickskolan pågår under en månad ungefär och under den tiden kommer jag släppa ett nytt mönster med tillhörande instruktionsvideos och finnas tillgänglig för er som vill ha lite extra support och pepp kring garn och stickval! 

14102018-IMG_3186

Just därför är jag så himla glad att Maria som driver den web-baserade garnbutiken Garnkorgen samarbetar med mig i höst igen under stick-skoleveckorna! Garnkorgen är ett garnföretag som startades och drivs av Maria. Hon startade Garnkorgen för att erbjuda ett bredare sortiment av garner som inte är så vanliga i svenska butiker. Maria har ett stort sortiment av olika garnsorter och kvaliteter och är snabb på att leverera garnet till dig! Bättre än så blir det väl inte? Dessutom får du 15 % rabatt på allt garn från Onion när du anger rabattkoden: onion15. 
 
14102018-IMG_3205

Så, vad ska vi sticka i år då? Förra året stickade vi en sjal tillsammans. I år ska vi testa på nått nytt så klart, nämligen att sticka sockor och inte vilka sockor som helst utan det purfärska, nybakta mönstret Nyponsockan ↑. Du har så klart tillgång till alla tidigare lektioner så du kan hänga med på sockan även om du inte stickade sjalen förra året. 
 
Jag tänker att vi sammanfattar hur stickskolan går till:

14102018-IMG_3184
 
SÅ HÄR GÅR STICKSKOLAN TILL:
 
♦ Vi ska tillsammans sticka sockan Nyponsockan (eller om du hellre vill sticka förra årets sjal)
 
♦ Varje vecka kommer jag lägga ut instruktionsvideos på de olika moment som ingår i sockan och alla videos från förra året finns också kvar.
 
♦ Du får 15 % rabatt hos Garnkorgen på allt garn från onion när du anger rabattkoden: onion15. 
 
♦ Jag finns tillhands och svarar mer än gärna på alla frågor som kan tänkas dyka upp!
 
♦ Du får gärna blogga och instagramma under tiden du stickar så vi kan följa och peppa varandra! Glöm inte att tagga med: #Nyponsockan
 
♦ När du stickat klart sockan fotar du den och mailar bild till: Fredrikapavinden@gmail.com så kommer jag så småning om att göra ett samlingsinlägg med alla nyponsockor! 

14102018-IMG_3224

Redan ikväll kommer materialinfo om Nyponsockan, så du i lugn och ro få tid att klura ut vilket garn och vilka färger du vill använda. Mönstret och första lektionen släpps om en vecka! Du hänger väl på och stickar med mig i höst? Följ garnkorgen på:
 
I samarbete med 2
1 kommentar

Hur jag sorterar mina provlappar!

Hösten är ju som ni vet den bästa sticktiden! Därför ska vi såklart vältra oss i just det, här på bloggen! 

22092018-IMG_3104

Idag tänkte jag att vi skulle djupdyka i min provlappsbok! Häng med! 

22092018-IMG_3105

Jag har alltså en bok för alla mina provlappar. Boken har tjocka blad så att pappret inte böjer sig av provlappens tyngd och en stor sprial så att boken inte för snabbt blir för tjock av lapparna. 

22092018-IMG_3106

Provlapparna blockar jag och fäster alla trådar på och sedan häftar jag fast dem i boken. 

22092018-IMG_3110

Sedan skriver jag vilket mönster provlappen hör till, vem som designat mönstret, vilken storlek jag stickat, vilket garn och stickor jag använt och när jag började och avslutade projektet. 

22092018-IMG_3114

Bakom provlappen gömmer jag etiketten till garnet jag använt. 

22092018-IMG_3112

På det här viset blir provlappen lite roligare att sticka samtidigt som det blir en minnesbank över mina projekt!

22092018-IMG_3113

Hur känner du för provlappar? Har du något system för dem? Berätta! 

22092018-IMG_3115
4 kommentarer