I farmors fotspår

11032018-IMG_9767

Under 2018 kommer jag ha ett sömnadsprojekt som jag inte berättade om i januari när jag skrev mina symål. Men nu när sypeppen har UFO-månad tycker jag att det passar extra bra att berätta om det här projektet. 

11032018-IMG_9768

En av mina största idoler och inspirationer i mitt liv är min Farmor. Det var hon som lärde mig att sy och sticka och glädjen i att ta tillvara på både kunskap och material och att skapa med sina händer. Idag lever hon tyvärr  inte längre men jag har ärvt stora delar av hennes tygförråd, material, stickbeskrivningar och UFOn. För lika många skapare som det finns, finns det UFOn här i världen. Och de här UFOna och tygbitarna är min största rikedom här på kyrkbacken (förutom Greta så klart!) 

11032018-IMG_9769

Men att gå igenom någon annans UFOn från en helt annan tid som inte finns kvar och där jag inte kan fråga vad det skulle bli och vad det var tänkt för tar tid. Dessutom blir de ju lätt ängsligt att klippa i de, för mig, dyrbara tygen. Därför har jag bestämt mig för att under 2018 ska jag gå i farmors fotspår. Jag ska damma av tyglådorna, plocka fram de noggrant ihopvikta UFO-projekten och som en riktig dektektiv börja reda ut trådarna och luska ut vad den där Astrid Holmberg hade i kikarn. 

11032018-IMG_9770
11032018-IMG_9771

En del projekt är uppsprättade eller halvsydda plagg som ligger som olika pusselbitar och väntar på att få sys ihop. 

11032018-IMG_9780

En del material är hela plagg som farmor köpt eller sytt men som är för stora för mig att ha på mig och använda. 

11032018-IMG_9784

Men mycket är också tygbitar som saxen aldrig hann fram till. Ibland kanske jag kan gissa mig till vad farmor tänkt sy och ibland inte, ibland kanske jag inte vill sy samma sak som farmor ville sy och ibland kanske jag får tänka ut helt själv. Oavsett så vet jag att farmor hade tyckt att huvudsaken var att jag skapar något som jag tycker är fint, att jag lär mig och framför allt hade hon blivit så glad om hon visste att jag tog vara på hennes tyger och avslutade hennes projekt. 2018 tar jag över farmors stafettpinne och går vidare i hennes fotspår! Länge leve Astrid Holmberg! 
I farmors garderob
10 kommentarer
Anki

Så fint! <3

Svar: Tack! <3 Ska bli ett roligt och spännande projekt!
Fredrikapåvinden

Helga

Vad fint! Ska bli kul att se vad du gör av det 😊

Svar: Ja det känns verkligen som ett roligt och spännande projekt!
Fredrikapåvinden

Jessika

Vilken kreativ skatt du fått ärva och så underbart att din farmors hantverk lever vidare genom dig nu!

Svar: Ja visst är de en skatt! Jag är verkligen glad att jag fått ärva det av farmor, både material och kunskap!
Fredrikapåvinden

bylijo.se

Vad spännande. Det ska bli kul att följa. Jag har också en stor samling av tyg, garn, broderier m.m från min mamma. Mamma dog 2011. Jag har haft svårt att gå igenom hennes saker men har börjat så smått.

Svar: Jag förstår det, det kan vara väldigt känslosamt också att gå igenom saker som tillhört någon som en hållt kär. Det väcker så mycket minnen. Jag hoppas du får glädje av materialen från din mamma! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Vilken underbar skatt! Skall bli kul att få se vad du gör med den ^^

Jenny

Så jädrans mysigt, fint och roligt! Ser MYCKET fram emot att få följa detta vidare här på bloggen!<3

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Wilda

Åh vilket fantastiskt projekt!<3

Svar: <3
Fredrikapåvinden

Grahnslöjd

Vilket fantastiskt projekt, så härligt att liksom föra arvet efter din farmor vidare! Jag har en gammal handskriven receptbok från typ 1920-talet som varit farmors, recepten är angivna i såna gamla mått. Har nån idé om att jag ska prova omvandla dem till nutida mått och baka sånt farmor bakade. Just det, alla recept avslutas med "gräddas i varm ugn", innan den elektriska ugnens tid alltså...;) Så såna här "farmorprojekt" gillar jag skarpt!:)

Svar: Åh så underbart! Låter verkligen som ett urfint projekt! Jag hoppas du skriver om det på bloggen om du genomför det! Så fint att få ärva den här typen av saker från människor som stått en nära.
Fredrikapåvinden

Alicia

Det var det finaste jag någonsin hört!!!

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Tojan

Ja! Länge leve Astrid Holmberg! Och länge leve Freddan. Världens finaste människa! Puss älskade du!

Svar: Åhhh puss på dig finaste Tojan! <3
Fredrikapåvinden