Sypeppen Mars 2018

Nu är UFOmånaden avslutad för i år och jisses så mycket fina återbrukade plagg och avslutade projekt som ni skickat in! Det har varit så peppig stämning i kommentarsfälten på bloggen och facebook med projekt som varit liggandes i tio år men som nu avslutats. Den här månaden har vi sytt i knappar, lagat dragkedjor, repat upp, sprättat och sytt om, återbrukat, börjat om på nytt och avslutat. Vi har bestigit berg tillsammans! Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK! Tack för all inspiration, pepp och glädje ni  ger till sypeppen! Nu kollar vi in alla återbrukade och avslutade projekt!  

Alicias byxor
 
 
Julias Kaktusdyna
 

Linnéas rutiga klänningAlexandras lapptäckeÅsas sovorm

 
Elins klänning 
 
 
 Liselotts väska 
 


Fredrikas sammanfattde UFOn


Josefines sammanfattade UFOn
 
 
 


Nessies kofta
 


Elins bolero

 
Karins tröja
 
 
 
3 kommentarer

Mina UFON

Det har inte blivit så mycket gjort på mina UFOn i år, tiden har liksom inte räckt till. Men nu (två dagar för sent dessutom) tänkte jag att vi kollar på vad jag gjort! 
 
24032018-IMG_9850

Jag har hunnit gå igenom de ställen som jag har UFOn på, rensat och sorterat och det är det viktigaste tycker jag för då byggs UFOna inte bara på hög utan jag har lite koll på dem. Jag har dessutom gått igenom garderoben och kollat efter trasiga plagg som behöver lagas. 

24032018-IMG_9847

Så jag har hunnit sy i fyra dolda blixtlås på plagg där dragkedjan behövde bytas ut eller där den bara behövdes lagas lite och det känns såå skönt! Två av plaggen har haft ful och dålig dragkedja i flera år! Men jag har också sytt klart farmorsbyxorna och toppen. De är ju egentligen knappt några UFOn då jag sytt på dem sen i januari, men beroende på hur en räknar kan det vara UFOn från typ 70-talet och då är det ju verkligen ett UFO. Hur som helst så är de ju i allra högsta grad återbruk i allafall. Jag har inte hunnit fota dem ordentlig än men det kommer snart! 

24032018-IMG_9846

J
ag ska fortsätta att laga några plagg och sy klart några små-UFOn och de får räcka för i år. Hur har det gått för dig med dina UFOn har du hunnit göra nått, var det svårt att ta tag i dem tycker du? 
2 kommentarer

I farmors fotspår

11032018-IMG_9767

Under 2018 kommer jag ha ett sömnadsprojekt som jag inte berättade om i januari när jag skrev mina symål. Men nu när sypeppen har UFO-månad tycker jag att det passar extra bra att berätta om det här projektet. 

11032018-IMG_9768

En av mina största idoler och inspirationer i mitt liv är min Farmor. Det var hon som lärde mig att sy och sticka och glädjen i att ta tillvara på både kunskap och material och att skapa med sina händer. Idag lever hon tyvärr  inte längre men jag har ärvt stora delar av hennes tygförråd, material, stickbeskrivningar och UFOn. För lika många skapare som det finns, finns det UFOn här i världen. Och de här UFOna och tygbitarna är min största rikedom här på kyrkbacken (förutom Greta så klart!) 

11032018-IMG_9769

Men att gå igenom någon annans UFOn från en helt annan tid som inte finns kvar och där jag inte kan fråga vad det skulle bli och vad det var tänkt för tar tid. Dessutom blir de ju lätt ängsligt att klippa i de, för mig, dyrbara tygen. Därför har jag bestämt mig för att under 2018 ska jag gå i farmors fotspår. Jag ska damma av tyglådorna, plocka fram de noggrant ihopvikta UFO-projekten och som en riktig dektektiv börja reda ut trådarna och luska ut vad den där Astrid Holmberg hade i kikarn. 

11032018-IMG_9770
11032018-IMG_9771

En del projekt är uppsprättade eller halvsydda plagg som ligger som olika pusselbitar och väntar på att få sys ihop. 

11032018-IMG_9780

En del material är hela plagg som farmor köpt eller sytt men som är för stora för mig att ha på mig och använda. 

11032018-IMG_9784

Men mycket är också tygbitar som saxen aldrig hann fram till. Ibland kanske jag kan gissa mig till vad farmor tänkt sy och ibland inte, ibland kanske jag inte vill sy samma sak som farmor ville sy och ibland kanske jag får tänka ut helt själv. Oavsett så vet jag att farmor hade tyckt att huvudsaken var att jag skapar något som jag tycker är fint, att jag lär mig och framför allt hade hon blivit så glad om hon visste att jag tog vara på hennes tyger och avslutade hennes projekt. 2018 tar jag över farmors stafettpinne och går vidare i hennes fotspår! Länge leve Astrid Holmberg! 
I farmors garderob
10 kommentarer