Häng med till trycksalen!

Just nu befinner jag mig ju i livsstatus sommarlov, men jag tycker att vi ändå kör en liten återblick och tar en tjuvkik på skolan. 
 
11052018-IMG_0290

Jag tänkte att ni kanske ville se hur det går till när jag gör de här tygtrycken ↑ Det är lite svårt att fota i trycksalen så bilderna är lite suddiga och tråkiga i färgerna och en del saker är lite svåra att förklara. Men jag hoppas ni kan tycka det är lite kul att se ändå! 
 
Allra först gör jag ett mönster i datorn som går att rapportera. Sedan skriver jag ut mönstret på overheadplast och belyser en ram med mönstret i. På så vis får jag som en schablon i min screenram. 

11052018-IMG_0292

Så här kan det se ut då ↑

11052018-IMG_0291

Sedan mäter jag upp klossarna på bordet så att mönstret i ramen hela tiden ska lägga sig så det stämmer. Sedan tejpar eller limmar jag fast tyget på bordet. När jag ska rapportera är det viktigt att tyget ligger rakt och att det sitter fast, annars kan tyget flytta sig och rapporten hamna fel. 

11052018-IMG_0295

Jag testar den färgnyans jag vill använda och låter den torka så jag ser att färgnyansen blir bra mot tyget.

11052018-IMG_0296

Nu är det dags att börja trycka! Jag lägger ramen kant i kant med klossarna

11052018-IMG_0297

Lägger i lite färg och drar med rakeln. 

11052018-IMG_0299

Sedan lägger jag ramen vid varannan kloss så att ramen inte hamnar i färgen. Då kan det nämligen komma färg på ramen som nästa gång jag lägger ner den hamnar på tyget. Så nu låter jag trycket torka. 

11052018-IMG_0301

och under tiden sköljer jag ur ramen och så får den också torka. 

11052018-IMG_0305

När allt är torrt kan jag trycka resten av mönstret! 

11052018-IMG_0307

Sedan är det bara att fixera tyget! Klart! 
7 kommentarer
bylijo.se

Vad fint:)

Ewa Svensson

Det verkar jätteroligt att trycka sitt eget tyg. Det skulle jag vilja prova någon gång.

Jenny

MEN GU VAD ROLIGT! Det här måste jag också se till att testa någon gång! Helt underbara mönster och färger också, gillar den gul-rosa lite extra :D

Svar: Tack fina Jenny! <3
Fredrikapåvinden

Klara

Tack för detta inlägg, roligt att få följa med och se hur det går till. Är nog lite trög och fattar inte riktigt hur det funkar med belysningen på plasten, hur blir det en schablon?
Blir hursom sugen på att trycka tyg!

Svar: Vad kul att du gillade det här inlägget! Förlåt för seeegt svar! Jag har inte riktigt hunnit svara på alla kommentarer under sommaren. Du är absolut inte trög! Det är nog snarare så att jag är lite dålig på att förklara! XD Själva belysandet av ramen är lite komplicerat så jag vet inte exakt varför det fungerar som de gör. Jag vet bara ATT det fungerar så. Så först bestryker du en ram med nån slags fotoemulsion. Det blir som ett lager över ramen som får torka in i den. Sedan skriver du ut ditt mönster på overheadplast så att det du vill göra till en schablon är det svarta på overheadplasten. När ramen torkat lägger du plasten på ramen och belyser den i ett rum med uv-ljus. Uv-ljuset gör att fotoemulsionen "fastnar" på ramen förutom på det ställe där det svarta trycket på overheadplasten varit. När du tvättar ramen försvinner emulsionen från de ställena och du har en schablon. Jag hoppas de blev lite tydligare nu! Tack för in kommentar! <3
Fredrikapåvinden

Ellen

så himla fint!

Linnéa

Vad kul det ser ut! Kommer ihåg när vi fick testa att göra det i tredjeklass när vi skulle på läger och gjorde lägertröjor. Det var så spännande att se hur färgen fördelade sig i mallen och kom över på tyget.

Thilda

Ååå vad pepp jag blir på screentryck! När jag lärde mig det tryckte vi en gång på ett "styvt OH-papper" med ramen kant-i-kant med pappret, efter det kan man mönsterpassa utan att mäta upp klossar eller tejpa fast tyget i bordet, och det gör inget om det rör sig heller. Det man gör är att passa mönstret med OH-pappret, lägga en vinkelhake i hörnet och sedan byta ut OH-pappret mot ramen och trycka =) Ni ser ju ut att ha ett fint system men jag tänkte att det kan vara ett bra tips om man vill trycka mönster hemma!

Svar: Wow vad smart! Jag har faktiskt tänkt att jag skulle vilja lära mig nån lite enklare variant också just för att kunna trycka lite mer spartanskt!
Fredrikapåvinden