Rötter - Textiltryck, färgning och sömnad.

07042018-IMG_0041

Ofta glömmer jag bort att visa er vad jag jobbar med i skolan men jag lägger ju många timmar och tankar på de arbetena så jag ska försöka bli bättre på att lägga upp lite sånna bilder också. Nu ska ni få se mitt bidrag till en utställning som jag är med i just nu! 
 07042018-IMG_0048

Temat till utställningen är Gränser och jag valde att jobba utifrån folkdräkten. I infotexten till mitt arbete skrev jag:
 

"Världen är uppdelad i världsdelar, länder, städer och byar. Varifrån vi kommer påverkar vem vi är. I mitt mönster har jag inspirerats av den svenska folkdräkten och dess betydelse för en särskild trakt. Idag rör vi oss över hela världen, både frivilligt och ofrivilligt. En människa är inte bara en plats utan har flera platser som är betydelsefulla.  

Tillsammans med egna och vänners berättelser av platser som varit betydelsefulla, har jag med inspiration från folkdräkten skapat mönstret Rötter." 


07042018-IMG_0044

Jag ville läsa på mer om folkdräkten och främst de svenska sockendräkterna. Jag har alltid fascinerats av hantverket och historien bakom och ville läsa på mer om den. Jag funderade också över vilken funktion den har fyllt under historien och vilken funktion den fyller idag. Men kanske framför allt vilken funktion den skulle kunna ha. 

07042018-IMG_0050

De rosa tygerna har jag växtfärgat med avokado, krapp och björnbär, det gula tyget kommer från tygverket. 

07042018-IMG_0053

Mönstret på byxorna och jackan är mitt rapporterade tryck och de stora trycken har jag tryckt med öppen ram. 

07042018-IMG_0054

Jag tänker att en folkdräkt är ett sätt att berätta vem du är och vad du varit med om genom ett hantverk. Mitt mönster består av fragment av platser och människor som har en stor del i mitt liv. Den berättar något om mig. 
 
07042018-IMG_0055
6 kommentarer
Sofia

Ja, lägg hemskt gärna upp mer sånt här! Det är riktigt, riktigt kul att läsa om och så vackert resultatet blev! Skulle gärna gå och se utställningen. Tyckte också mycket om arbetet du visade upp i bloggen om "hur kort får en kjol vara" samt andra mönster som du har arbetat fram.Tack för en mycket inspirerande blogg öht :)

Svar: Vad fint att höra Sofia! <3 Ibland är det så svårt att veta vad som är roligt och inspirerande att läsa om. Tack snälla, fina du för din kommentar!
Fredrikapåvinden

Mikaela

Gud vad kul att se, och tankeväckande projekt!

Svar: Tack Mikaela! <3
Fredrikapåvinden

Jenny

Förutom estetiskt vackert med de skira tygerna, mysiga färgerna och urfina trycken tycker jag tankarna kring folkdräkten är så himla intressanta och inspirerande! Relaterar till min egna önskan med landskapssömmarna - att lära av den starka hantverkstraditionen och skapa om till något som kan fortsätta blomstra även idag.

Svar: Ja men precis så ju! Det är så intressant att gräva i historien och göra något av det idag. Tycker verkligen om ditt projekt med landskapssömmarna just därför!
Fredrikapåvinden

Wilda

Otroligt inspirerande och vilken talang du är Fredrika! Så mycket djup och känsla i detta.

Svar: Tack fina Wilda! <3
Fredrikapåvinden

Alicia

WOOOOOOOOOOOOOOOOW!!!!!!!! Jag är mållös!

Svar: <3<3<3<3<3<3
Fredrikapåvinden

Anonym

Sitter och kollar ikapp på inlägg jag missat. Blev mållös av detta, så otroligt fint fredrika, allt ihop! wow... /Britta

Svar: <3 <3 <3 Tack finaste Britta! <3
Fredrikapåvinden