Vårda och ta hand om dina skor!

Idag tänkte jag att vi skulle prata lite om omvårdad och skor. Det pratas mycket om att konsumera mindre och konsumera rätt men ofta tycker jag det pratas för lite om att vårda de saker vi redan har. Det är konstigt tycker jag, eftersom om vi lär oss att ta hand om och vårda våra saker kommer vi över huvud taget inte behöva köpa nytt eller åtminstone kommer vi förlänga livslängden på våra saker och det måste ju trots allt vara den absolut bästa typen av konsumtion. Alltså den som är förminskad eller inte existerar? 

Vårda dina skor

Men det är lättare sagt än gjort. Jag känner att jag kan så himla lite om att vårda och ta hand om mina saker, men nu har jag bestämt mig för att det ska bli ändring på det och jag börjar med mina skor. Jag tänker att jag visar dig hur jag gjort och sen kan väl du fylla på med dina bästa tips på hur du vårdar dina skor? Så kan vi tillsammans bli bättre på att ta hand om våra saker. 
 
04082017-IMG_6850

Så. Jag började med att torka av alla skor med en fuktig trasa för att få bort smuts och damm 

04082017-IMG_6852

Mina plastskor rengjorde jag med vatten, såpa och en trasa. Det blev faktiskt stor skillnad, tyvärr syns det inte så bra på bild. 

04082017-IMG_6853

Men här syns de kanske lite bättre? Jag blev iallafall förvånad att det funkade så bra! 

04082017-IMG_6856
04082017-IMG_6857

Mina trä och mockaskor ruggade jag upp mockan med en mockaborse, jag smorde in trät med kokosolja och sen sprayade jag dem med inpregneringsspay. Du smörjer in träklacken för att förhindra att den spricker eller släpper flisor, du kan nog använda vilken olja du vill men tänk på att beroende på hur oljan ser ut kommer den även ändra färgen på din klack. 

04082017-IMG_6858

Mina färgade skinnskor smörjde jag in med ett läderbalsam som jag köpt hos en skomakare. Jag trodde först att jag behövde inpregnera dem med sprayen också men sen såg jag att det "ingick" i balsamet!

04082017-IMG_6862

Skinnskorna i svart smörjde jag in med skokräm 

04082017-IMG_6863

Taadaaaa! Titta va fina alla skorna blev! Och nu kan väl ni fylla på med era tips? Hur gör ni med era skor? Hur ofta, med vad och hur putsar ni dem? Jag vill veta allt om er sko-omvårdnad! 
8 kommentarer
Wilda

Åh vilket bra inlägg! Det behövde jag. Framför allt behöver jag ta hand om mina skor nu inför vintern.

Svar: Men eller hur! Så bra att kunna dela med sig av tips och kunskap, nu har jag också fått en massa nya bra tips!
Fredrikapåvinden

Jenny

SÅ bra inlägg Fredrika! Jag är pinsamt dålig på att ta hand om mina skor, bortsett från skogskängorna som tvättas och smörjs in med lädervax med jämna mellanrum! Har faktiskt tänkt på det jag med bara de senaste dagarna, att jag ska försöka bli bättre på att ta hand om kläder, skor och saker så de håller länge och inte behöver bytas ut. Får väl börja med att gå igenom skohyllan :D

Svar: Jag har också varit riktigt dålig på det! Men nu för tiden är jag mycket bättre och det känns så bra att veta att skorna kommer hålla mycket bättre och längre! :D
Fredrikapåvinden

Hanna

Bra inlägg! Det är så värt det att ha skor man bryr sig om och tar hand om. Jag har ett par skinnstövlar som jag haft i sju år nu. Trodde det var dags att slänga dem då de spruckit i vecket som blir fram på tån. Men så tog jag dem till skomakaren och han ska försöka sy på en bit skinn ovanpå/sicksacka, så kanske jag kan fortsätta ha dem.
Tips tips är att ha skoblock i den typen av skor, som sträcker ut dem när man inte använder dem. Då slits inte skon/kängan/stöveln lika mycket.

Svar: Smart med skoblock! Det ska jag införskaffa några, sånna brukar ju finnas på loppis också. Jag ska hålla utkik! Och också värt att ta med till skomakaren ibland och se vad de kan göra åt saker.
Fredrikapåvinden

Linnéa

Jag brukar försöka att vårda in mina skor ungefär en gång varannan månad eller oftare om det är dåligt väder som sliter mer på skorna :)

Svar: Oj så ofta! Jag gör det betydligt mer sällan, men jag får ändra på det helt enkelt!
Fredrikapåvinden

Louise

Superbra tips, detta borde jag ta tag i här hemma också!
Mitt tips är att gå till skomakaren så snart de behöver lagas. Jag är alldeles för duktig på att vänta för länge så att det blir omöjligt för skomakaren att kunna göra en vettig lagning - på ett par skor som i övrigt fungerar bra. Så dålig egenskap ur miljösynpunkt.

Svar: Verkligen! En borde absolut gå till skomakaren oftare!
Fredrikapåvinden

Johanna

kanoninlägg!!! Och vilken skillnad det blir när man tar hand om sina skor. Och ja, den allra bästa konsumtionen för miljön, är den som inte finns. Enkelt!

En grej som är bra att göra är att torka av skorna när man kommer hem, om det tex har regnat eller de har blivit smutsiga. Då torkar inte smutsen in och skorna hålls torra, vilket ökar dess livslängd.

Mikaela

Läser ikapp bloggar nu, och oj vilket bra inlägg! Jag är alldeles för dålig på att ta hand om mina grejer generellt, särskilt vinterskorna håller sig sällan fräscha mer än en säsong, men så köper jag också billiga syntetskor för jag känner inte att jag har "råd" med några i bättre mer hållbara material. Ska tänka över det inför vintern!

Svar: Ja men så himla svårt att hinna ta hand om och vårda allt en har och också att veta HUR. Jag har också mest haft syntetskor, men numer har jag slutat att köpa det. Färre men bättre!
Fredrikapåvinden

Karin

Jag cyklar ganska mycket i mina skor, och då blir det lätt fula nagg på insidan av klacken. För att dölja det kan man ta lite nagellack på dem! Det är ju inte så noga att det matchar exakt där, bara man slipper se svarta nagg från pedalerna. (funkar såklart även på andra delar av skorna, framförallt om det är lackskor)

Svar: Men alltså SÅ smart ju! Vilket bra tips!
Fredrikapåvinden