Monthly Makers "Foto": Stoppade sockor

Hej hopp alla fina! Idag är det inte bara lördag utan även den 21:a vilket ju betyder en drös med inlägg från Monthly Makers värdar och så även från mig! Den här månaden är det ju Johanna som varit värd med tema FOTO.  Kolla in hennes bidrag här! 

15102017-IMG_8236

Med tanke på stickskolan som jag släppte i veckan kan en ju tro att jag skulle fått nog av garn. Men inte! Jag har fått garn på hjärnan och till och med börjat drömma om garnkombinationer, inte mig emot, en kan ju ha värre drömmar än så. Men nu kanske ni undrar hur tusan jag tänkte när jag stoppade ett par sockor till temat FOTO? 

15102017-IMG_8240

Jo så här är det, när nu foto ändå är temat så vill jag passa på att prata om vad fotot betytt för min kreativa process och varför kameran blivit en så viktig del för mig i det. 

15102017-IMG_8242

När jag började blogga för sex år sed (!!!) så var mitt mål att träffa likasinnade personer med intresse för textil och hantverk och med bloggen blev fotandet av min process och mina färdiga alster ett naturligt sätt att kommunicera på. I början såg min bilder ut så här och jag la inte så stort fokus på själva fotandet utan tog mest bara upp kameran knäppte på utlösaren, slängde in i datorn och drog hej vilt i reglagen i nått gratis redigeringsprogram. 

15102017-IMG_8248

Sakta men säkert började internet fyllas av inspirerande bloggbilder och många bloggare gjorde foto och redigeringsguider och nånstans där på vägen började jag bli intresserad och öva mer aktivt på att fota, redigera och arrangera bilder och hitta mitt egna bildspråk i det. 

15102017-IMG_8252

Kameran och fotot blir som en förlängning av det faktiska alstret, det finns ett lager till när jag får sätta in alstret i en miljö och bygga upp en stämning till det. Och sedan ytterligare ett lager när jag har en hel bildbank att gå tillbaks till och faktiskt se att jag utvecklats både i materialet och i kameran och det tror jag är jätteviktigt för det är så lätt att glömma bort. 

15102017-IMG_8253

Dessutom älskar jag att ett par skruttiga gamla sockor kan få leva upp igen och stå i rampljuset och åma sig lite! Vill du också stoppa dina sockor? Då kan du kolla in den här guiden. Nu vill jag veta, vad har ni för relation till foto? Vad skapar ni på månadens tema? 

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktber är temat "Foto" och Johanna är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 oktober för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaJessica, Johanna, Julia, MikaelaRuthStinaWilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!
 
8 kommentarer
Emilia

Men guuud Fredrika! Vilket inspirerande inlägg, du har utvecklats mer än någon jag någonsin sett typ! Riktigt grymt, jag älskar bilderna i detta inlägget!!

Svar: TACK Emilia! <3
Fredrikapåvinden

Johanna

så fina bilder och så kul att få ta del av vad du skriver!gillade lite extra det du skrev om att rätt omgivning och en bra bild blir som ett extra lager som tillförs alstret. håller med!

Julia

vad kul att läsa! och kul att få se din utveckling. Jag har haft en liknade fotoresa, minns hur otroligt duktig jag tyckte att jag var i början men vilka gräsliga bilder jag tog när jag ser på dem idag haha :D

Svar: Haha! Precis så ju! De bilder en tyckte var supersnygga för några år sedan har en hunnit ändra lite uppfattning om XD
Fredrikapåvinden

Anki

Kul att läsa om dina tankar och att få en tillbaka blick på hur dina foton såg ut förr.
Jag hade inte jättestort intresse för foto när jag började med min blogg, dock ville jag alltid ha lite "fina" bilder iaf. Har väl alltid tyckt det varit lite kul att experimentera med bilder när man tagit och se hur man kan redigera de sedan. Men något jätteintresse av just foto finns inte för min del. Jag tror inte jag har något eget bildspråk så som man ser hos vissa, men som sagt, tycker det är roligt på en hobbynivå att testa lite, det är ju alltid roligt när man blir extra nöjd med ett projekt att även få till en fin bild så som du också sa, det förstärker det roliga med processen :) Lite luddig kommentar kanske haha men något sånt tänker jag.

Svar: Jag förstår precis hur du menar och håller med! Men jag tycker verkligen att du har ett eget bildspråk med väldigt kreativa bilder som går hand i hand med varandra och passar både din blogg och dina virkade alster!
Fredrikapåvinden

Linnéa

Intressant att läsa dina tankar om din fotoresa. Jag vill egentligen ha lite finare bilder på min blogg, men känner inte alltid att jag har tid eller ork att ta snygga foton och sedan sitta och redigera dem. Så ibland blir det lite halvtaskiga foton eller instagram bilder, för att det ens skall komma upp något projektfoto eftersom de annars inte skulle få något alls.

Svar: Precis så kände jag som dig förut! Att själva skapandet och alstren fick stå i fokus för att det var det viktiga för mig och för att jag inte riktigt hade tiden och kunskapen att lägga på att ta stylade bilder. Men efter ett tag hade jag fotat så mycket att kunskapen började komma av sig själv och då blev det samtidigt roligt att lära sig mer utan att kännas så tidskrävande. Jag tycker att det verkligen ska få vara så, en ska lägga fokus och orken på det som känns roligt och viktigt så får det andra komma i mån av tid!
Fredrikapåvinden

Mikaela

Vad fint att läsa! Håller med om att det gör så mycket att bygga upp en stämning kring grejerna man skapat! Är rätt dålig på det själv, men är mer kanske mer mitt bildspråk med bara cleana ljusa bakgrunder och föremålet i fokus? Tycket det är så snyggt när andra tar mer stämningsfulla/stylade bilder!

Svar: Det handlar ju verkligen om vilket bildspråk en har! Jag tycker absolut att dina bilder känns väldigt mycket du samtidigt som de är kreativa och roliga att titta på även för andra!
Fredrikapåvinden

Wilda

Så fint att läsa <3 Känner igen mig så mycket i detta. :D

Svar: Så roligt Wilda! Och jag tycker verkligen det syns i dina bilder att du också gillar att jobba med stämningar. Så fint att vi gillar att jobba med kameran på så lika vis och ändå får så olika bilder!
Fredrikapåvinden

Alicia

Jag tycker det har varit sååå häftigt att följa din fotoresa såhär länge och tänker ofta på hur förbaskat fort den där övergången gick för dig. Idag är du liksom Mästarinna av Stämning och det känns som att du inte gjort annat än att kombinera bakgrundsytor med alster och vacker rekvisita. Är så inspirerad och imponerad av dig!

Svar: Tack finaste Alicia! <3 <3 <3 Själv tycker jag att den där övergången på ett par år var väldigt lång haha! Finns så mycket speciella bilder att hämta ur mitt arkiv XD Men saker måste väl få ta lite tid ibland också, det är viktigt att komma ihåg. Tack för dina fina ord Alicia! <3
Fredrikapåvinden