En drös med höstens bästa sticktips!

14102017-IMG_8178

För en vecka sedan släpptes Stickskolans sista lektion för den här gången!  Men bara för att alla sticklektioner är slut betyder det ju inte att själva stickhösten är slut! Tvärt om är det ju nu den börjar! Här kommer en drös blandade sticktips!
 
Här hittar du materialinfo till sjalen:
 
Här hittar du mönstret till sjalen: 
Fredrikapåvindens stickskola: Mönstret på Fredrikas höstsjal
 
Här hittar du alla lektioner:
 Untitled

När du väl stickat klart din sjal tycker jag absolut att du ska blocka den för bästa resultat! Vad blockning är, varför det är så bra och hur du ska göra det kan du läsa i det här inlägget.
 Untitled

Förra hösten skrev jag ett mastodontinlägg med mina bästa sticktips, om du fått mersmak på stickning tycker jag absolut att du ska läsa det här inlägget
 
07092017-IMG_7587

Jag brukar alltid ha med mig min stickning vart jag än går och ett litet "nödkit" med allt som är bra att ha tillhands när du stickar. Här kan du se hur min stickpåse ser ut. Men sedan i somras har jag allt till mitt nödkit i min marsma, här kan du se vad jag har i den
 
16092016-IMG_1201

Dessutom vill jag påminna om att du året ut har 10 % rabatt hos garnkorgen.se när du anger rabattkoden "fredrika". Detta gäller på hela sortimentet så passa på om du behöver fylla på ditt stickförråd. Hon har till exempel flera fina trådsaxar, markörer och bästa tvättmedlet att använda till stickat (jag har den som som heter celebration). 

Fortsätt gärna att visa bilder på din stickning i fb-gruppen och på instagram, använd gärna hashtagen #fredrikashöstsjal, så vi kan fortsätta att peppa och hjälpa varandra! 
 
18062017-IMG_6210

Avslutningsvis har jag två önskemål! Först så tänker jag att det skulle vara så fint att få se alla färgkombinationer på de sjalar som ska stickas eller redan är igång så det skulle vara så fint om du ville skicka en bild på dina garner och hur långt du kommit med din sjal! Skicka en bild till mig innan nästa tisdag (21/11) så sammanställer jag dem i ett eget inlägg!
 
Sedan undrar jag så klart nu när vi ändå är igång och nördar ner oss i stickning, har du några frågor om stickning, önskemål på inlägg, tips eller lektion. Passa på att önska! 
 
14102017-IMG_8181
 
 Följ garnkorgen på:
 
2 kommentarer
Eva

Hejsan!

Tack för allt! Jag har lite kvar på sjalen och sedan ska jag blocka den (visste inte ens att man kunde göra så, däremot har jag funderat lite i de banorna för att jämna ut min stickning) - tänka sig att det kallas för blockning!

Jag har två önskemål om video om stickning.

1) Hur plockar jag upp en maska? Just nu, jag är i stugan, stickar jag på ett par sockar och drog ut fel sticka, jag var snabb och lyckades (medan jag höll andan) att få upp alla utom en på stickan igen. Den som blev kvar försvann ner i arbetet (några varv).

2) Plocka upp maskor när man stickar strumpor. Jag stickade skaftet och sedan det som kallades för häl-lappen och sedan undersidan, därefter skulle jag plocka upp maskor från den där häl-lappen. Hur gör man? Tar man liksom tag i båda garn-bitarna (typ: en rätt maska sedd uppifrån i detta sammanhang) eller är det bara bakre eller enbart främre?

Eva


Svar: Hej Eva! Det är flera som önskat videos på hur en plockar upp maskor, så det ska jag fixa! Den andra frågan är lite klurigare, är inte riktigt med på hur du menar? Om du inte kommit på än hur du ska göra får du gärna skicka bild på mönstret så kanske jag kan hjälpa dig!
Fredrikapåvinden

Eva

Hej igen!
Som nybörjare undrar jag över en sak till - ja, egentligen tusen saker.
Jag stickar sockar. När jag ska ta in vid tårna förstår jag att man ska på sticka 1 "sticka två maskor tillsammans" i slutet (när det är 3 maskor kvar).
Sedan ska man på sticka 2 köra en "llr" som betyder "lyft två maskor och lyft tillbaka dem och sticka en rät". Det är det här sista som jag funderar över.
Vad är skillnaden mellan "llr" och "sticka två tillsammans" och vad gör det för skillnad på sockan?

Jag tycker att lyfta över en maska, lyfta över en andra maska, för tillbaka dem på vänster sticka och sedan sticka dem som en rät lika gärna kan vara två räta tillsammans?

Svar: Hej Eva! Det är i princip samma sak, med de får olika lutningar så oftast när maskor ska stickas ihop på två sidor om nånting stickaren den ena på ena sidan och andra på andra sidan. Så båda minskar en maska men de lutar åt varsitt håll!
Fredrikapåvinden