Mitt textiltryck

En av uppgifterna till min ansökan var att tänka på någon textil referens som på något sätt betyder nått för mitt sätt att arbeta på. Något eller någon som inspirerar mig i mitt arbete och som jag påverkats av.  

04032017-IMG_4066
 
Min största inspirationskälla är alltid min farmor. Jag har alltid inspirerats av hennes drivkraft och estetik. Hennes sätt att ta till vara på tid och material, att ta hand om och vårda både människor och ting och alstren hon skapade. 

04032017-IMG_4232

Jag funderade över vem som anses vara konstnär, designer och hantverkare. Vems alster är konst och vems alster är bara en kudde? Jag funderade över den tid som farmor växte upp i och vilken syn textilt hantverk hade då. Jag funderade på om farmor fötts i en annan tid eller i en annan typ av samhälle med ett annat sätt att se på kvinnors arbete. Kanske hade både hon och andra sätt på alstren som hon skapade på ett annat sätt? 

04032017-IMG_4283

Ut i från de tankarna började jag undersöka kvinnor som var yrkesverksamma inom textilbranschen under ungefär samma tid som farmor va ung. Jag läste om vad de skapade och hur de skapade. 

04032017-IMG_4323  
Jag blev framför allt inspirerad av två kvinnor, Astrid Sampe och Viola Gråsten. 

04032017-IMG_4088


Astrid Sampe, föddes 1909 och
 jobbade som formgivare på Nordiska Kompaniet, där startade hon och blev chef över NK:s Textilkammare och textilkammaren blev ett viktigt centrum för den svenska textilkonsten.  Astrid Sampe var i takt med sin tid, utbildad textiltekniker och arbetade med konkretismen. Hon använde sig mycket av den relativt nya och lätthanterliga filmtryckstekniken. Filmtryckstekniken ledde till ett nytt behov av mönster och färg och mot slutet av 40-talet tillkom en stram stilisering och lekfull surrealism som ledde till en ny stilutveckling. Astrid Sampe var både en skicklig affärskvinna, en begåvad formgivare och en av Sveriges mest framgångsrika textilindustridesigners. Ett av Astrids kända alster är handduken Perssons kryddskåp.

04032017-IMG_4337


Född och utbildad i Finland kom Viola Gråsten till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i Finland. 
 Hon blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer och inledde en ny tid i svensk textilkonst med sin modernistiska konst, flödande former och ovanliga färgkombinationer. Viola blev väldigt folkkär  och nådde inte bara ut i offentligheten utan påverkade även ”vanligt” folk och då främst den modemedvetna ungdomen. 

04032017-IMG_4223

Utifrån de här tankarna skapade jag ett mönster inspirerat från en tamburin som jag sedan tryckte på tyg och papper.  Jag ville leka med mönstret och utnyttja att jag kunde styra mönstret. Sedan sydde jag upp en outfit bestående av byxor och omlott-topp. I själva bilderna ville jag försöka fånga den typiska lekfulla och surrealistiska 60-tals modebilden. 


Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här arbetet eftersom jag jobbade så mycket med det. Mönsterpassningen, om alla gånger jag tryckte fel, om tyget som tog slut och om alla mina tankar. Men det inlägget skulle bli hur långt som helst så vi nöjer oss här! 
19 kommentarer
Cecilia

WOW!!! Så jäkla imponerande och snyggt??

Svar: Åh men tack! <3
Fredrikapåvinden

Ethel

Alltså jag DÖR DET HÄR ÄR SÅ BRA FREDRIKA!! För varje ny bild skrek jag inombords (min sambo sover bredvid). Jag vet inte ens vad jag ska säga. Det här är så galet bra!!!!!!

Ethel

Jag vet inte om min förra kommentar kom fram så jag gör en dubbel:
Alltså jag dör när jag ser det här, allt är så brilljant!!!! Tyget, kläderna, bilderna, temat?!?!!! Jag skrek inombords (sambon sover bredvid) för varje bild, för det var så genialiska och vackra och proffsiga bilder!! Alltså dör. Åh. ÅÅH!!

Svar: Men alltså åh! Tack fina, fina Ethel! Blev så HIMLA glad och rörd över din kommentar! Tack snälla, fina du! <3
Fredrikapåvinden

Mikaela

Men wow! Så himla intressant att läsa för det första, men bilderna!! Wow!

Svar: Tack Mikaela! <3
Fredrikapåvinden

Petra

Wow, vilka energiboostiga bilder!Snygg kombo av färg och form. Du har helt klart lyckats förmedla känslan du ville få fram.

Svar: Va glad jag blir att du tycker det! Tack snälla du! <3
Fredrikapåvinden

Pernilla Einarsson

Fantastiskt Fredrika! Så kul att få se mönstertryck! Gör mig mer och mer sugen på att börja göra egna mönster igen och komma igång med tryckandet.
Du kommer komma långt i världen, du är sådan inspirationskälla (:

Svar: Visst är det kul att göra egna tryck! Går att göra sååå mycket med det! Och alltså taaaack för den otroligt fina kommentaren. <3 Tack fina du!
Fredrikapåvinden

Stina | Stinas tillvaro

Återigen - så fantastiskt bra! Du är så cool & proffsig :D

Svar: Åh tack Stina! <3
Fredrikapåvinden

morfar

Jätrtefint blogginlägg. Viola Gråsten var designer på Sågmyra yllefabrik på den tiden då vi bodde i Sågmyra (1962-63). Hon designade bl.a. yllefabrikens filtar.

Svar: Oj vad roligt! Det visste jag inte!
Fredrikapåvinden

Matilda

ÄLSKAR DET HÄR SÅ MYCKET! Det blev så himla bra med brallorna och omlott-topp! <3

Svar: men puss på dig! och tack för dina braiga smakråd! <3
Fredrikapåvinden

Helga

Jag tycker du är så himla häftig Fredrika! Allt du gör är så fint och många tankar och funderingar bakom. Om du nånsin befinner dig i Skåne/Helsingborg hade jag jättegärna velat träffa dig. Tror vi hade haft mycket kul att prata om! :)

Svar: Men tack fina, fina Helga! Och verkligen DET SAMMA! Det skulle va så HIMLA kul att träffas! Jag tror verkligen vi skulle ha mycket att prata om och trivas ihop! Vi får helt enkelt se till att det sker!
Fredrikapåvinden

Maja

Så bra!

Svar: Taaack! <3
Fredrikapåvinden

Sabina

FANTASTISKT! Så himla awesome tryck och verk, allt är bara så! <33

Svar: Tack fina Sabina! <3
Fredrikapåvinden

Sandra

Wow! Blev helt förälskad i bilderna, mönstret och kläderna!!

Svar: Åh men tack Sandra! <3
Fredrikapåvinden

Wilda

Jag är helt tagen. Redan när jag såg bilderna var det så imponerande men nu med bakgrundshistorien så blev det ju ännu mer fascinerande och häpnadsväckande! Vilken inspiration du är!

Svar: Tack finaste Wilda!!! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Wow! Mönstret är såååå himla fantastiskt fin och det blev bara ännu bättre när du förklarade bakgrundshistorien!! <3

Svar: Åh vad kul att du tycker det! tack Linnéa! <3
Fredrikapåvinden

Sofie

Åter igen, SÅ COOL!! :D wow, wow, wow!! Vilken brud! Och vilken outfit! Och vilket tyg!!

Svar: Men alltsååååå tack bästa Sofie!!!! <3 <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Alicia

Alltså jag fick ju en chock när det här inlägget kom upp som nog inte släppte riktigt förrän nu, när jag tittade på det igen, och nu är jag i en ny chock. Det här är så himla fantastiskt så jag tappar kontakt med omvärlden. Nu låter det som en överdrift men alltså jag får hjärtklappning, andnöd och förlorar liksom alla ord. Kan inte skriva hur mycket jag älskar det här fastän jag vill. Kan inte hitta ord starka nog. Det här är typ det bästa någonsin, i alla kategorier. Jag vill försvinna in i det här och aldrig komma ut.

Svar: Haha åhhh <3 Tack, tack, tack finaste Alicia! Den här kommentaren ska jag spara långt in i hjärtat <3
Fredrikapåvinden

Ellen

DET HÄR! Åh herregud. Så himla fint!!

Svar: Men DU! <3 Tack finaste Ellen! <3
Fredrikapåvinden

Josse

ALLTSÅ DRÄKTEN! SKORNA!
<333

Svar: Men puss! <3
Fredrikapåvinden