Hur kort får en kjol vara?

Nu är mitt arbetsprov äntligen inskickat! Det är såå skönt och jag har lärt mig otroligt mycket de här veckorna som jag ägnat åt proverna. Ni har ju i princip inte fått ta del alls av vad jag sysslat med de här veckorna. Men nu tänkte jag att ni skulle få kika in och se vad som pågått i mitt huvud! Först ut är mitt arbete som började som en hemuppgift vi hade över jul där vi skulle utgå från ordet "Gräns", välja en samtidskontext och göra en research utifrån vinkeln en valde. Jag valde att utgå från hur kort en kjol egentligen får vara. Det resulterade i tre illustrationer och tre broderier.  

13022017-IMG_3701

Hur kort får en kjol vara då? Ja det beror ju så klart mycket på vem du frågar men det beror också mycket på vem du är, hur du ser ut (framför allt hur dina ben ser ut) vad du har för överdel till, hur gammal du är, vad du har för yrke osv osv osv

13022017-IMG_3699

Det har också varierat mycket genom tiderna. Redan på 1800-talet började kjolen att glida uppåt. En del kvinnor var vågade och hade så pass kort kjol att fotknölarna syntes! Ve och fasa! På 20-talet gjorde flappern entré (en typ av "ungkarlstjej". Ordet flapper syftar på en ung tjej men kan också betyda slampa. Vilket sammanträffande...) Den här gruppen med tjejer började anamma beteenden som innan varit reserverade för män och var nu ute och dansade på klubbar, rökte cigariller och hade oanständigt korta kjolar som gick precis nedanför knäna. Ve och fasa! 

13022017-IMG_3705

Den riktigt kortkorta kjolen (alltså det som vi idag anser vara en kortkort kjol) gjorde entré på 60-talet (om vi räknar bort egypternas oanständigt korta kjolar) och den kortkorta kjolen blev då en symbol för mod, frihet och feminism. 

23022017-Kort kjol 2

Men kjolens längd har också påverkats av den värdsliga ekonomin. Efter andra världskriget var det väldigt dyrt med tyg och det blev helt enkelt för dyrt för att vara anständig. Så geniet Christian Dior ändrade helt enkelt det västerländska modet och kjolen fick vara tjugofyra centimeter ovanför fotknölen. Puh! Anständigheten var räddad! Det tackar vi Christian för <3 

23022017-Kort kjol 1

Enligt flashback forum och andra källförlitliga sidor går den definitiva gränsen för hur kort en kjol får vara idag under rumpan. Dit men absolut inte längre anser ändå de flesta. 

23022017-Kort kjol 3

Jag tyckte att det var ett väldigt intressant och spännande arbete och har funderat lite kring om kjolens korthet har nått sin gräns vid rumpan eller om vi om, säg si sådär två hundra år kommer tycka att rumpan är som vilken kroppsdel som helst och kommer fnissa åt va pryda vi va på början av 00-talet som satte i halsen för att vi skymtade en rumpa. Det återstår att se för den som lever si så där två hundra år till då. Länge leve den kortkorta kjolen säger jag! 

Källor:
Minnesframgment ur mitt huvud sedan redovisningen i början av året. Ta faktan med en nypa salt helt enkelt! 
9 kommentarer
Mikaela

Vad intressant ämne!jag har kjol på mig idag och har funderat lite på om den kanske är för kort för att ha på en arbetsplats men äääähhhh, jag gillar den så skitsamma!

Svar: Men visst är det! Jag snöade in heeelt på det under arbetet. Så intressant! När jag jobbade inom skolan tänkte jag också mycket på hur kort min kjol fick vara osv.. Men oftast gjorde jag som dig och tänkte skitsamma!
Fredrikapåvinden

Anki

Haha vilket roligt inlägg och intressant att läsa. Måste ha varit kul att läsa på lite om ett sånt ämne!

Svar: Ja det var verkligen ett jätteroligt och intressant ämne att läsa om!
Fredrikapåvinden

Grahnslöjd

Haha, vilket kul inlägg!!:D Och vilka fina collage och broderier!:)

Svar: Taaack! <3
Fredrikapåvinden

Ellen

Men hallå, ÄLSKAR detta!! Heja dig <3

Svar: Hahah åh! <3 Tack fina Ellen! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Det var ett väldigt intressant resonemang du har. Det fick mig att fundera på vad en kjol är. Och jag kom väl fram till att en kjols syfte (antagligen) är precis som ett bar byxor att på något sätt täcka hela eller delar av benet. Så om nu kjolen vandrar över rumpan, borde det inte sluta vara en kjol då? Då borde det ju börja existera som ett nytt plagg som har liknar ett plagg som kallas kjol. Ju högre upp kjolen sitter blir den väl mer lik en tunika eller en tröja under/över tröjan. Detta är nog den skummaste kommentar jag någonsin har skrivit X)
BTW fina broderier och collage :)

Svar: Haha åh älskar hur du spinner vidare! Ja men verkligen! Nu börjar jag fundera på vad ett plagg ens är? Om kjolen slutar ovanför rumpan kanske det blir mer ett skärp? hm... Får fundera vidare på det här!
Fredrikapåvinden

Finurliga fröken

Väldigt intressant ämne och perfekt på kvinnodagen. Kram

Svar: Ja jag tänkte att det passade lite extra in idag! <3
Fredrikapåvinden

Tove

Håller med föregående talare, väldigt spännande läsning!

Wilda

Så himla härligt inlägg! Vilken historia kjolen bär.

Svar: Ja det var verkligen jättespännande att läsa om hur mycket det tyckts och tänkts om kjolen genom tiderna!
Fredrikapåvinden

Alicia

Alltså Fredrika <3 Det här är så briljant! Älskar hur du väver ihop konst, kunskap, feminism och humor. Så himla genialiskt!