Textiltryck: Galler

Nu tänkte jag  visa vad jag jobbat med under hela våren! I våras skickade jag in ansökan och portfolio till en textil högskoleutbildning bland annat med med mitt textiltryck. När jag sedan gick vidare till intervju ville de att jag skulle ta med något som jag arbetade på just då. Efter att jag skickat in ansökan hade vi egenprojekt i skolan och jag valde att jobba vidare med mitt textiltryck. 

24052017-IMG_5753
 
Jag valde att utgå från frågeställningen om Viola Gråsten och Astrid Sampe hade levt idag hur hade deras arbeten sett ut och på vilket sätt skulle de påverkat dagens textilindustri. 

24052017-IMG_5756

Deras arbeten som de jobbade med då förändrade hela sveriges textilindustri och var väldigt nytänkande. Att utgå från att skapa nånting helt nytt kändes som en ganska jobbig utgångspunkt för jag kom liksom hela tiden fram till att allt redan va gjort. Inget är nytt under solen osv. Jag fick försöka slå undan de tankarna och istället fundera på vad som ses som provocerande idag och vad jag själv tycker saknas. 


24052017-IMG_5759

Jag funderade ett bra tag över hemmafrun och husmodern och hur vi ser på deras roll och arbete idag. Vad har bullbak och knyppling för status och hur provocerande är det med småkakor och nytvättade fönster? Jo nog visst kan det fortfarande till stor del anses vara präktigt och överflödigt men efter en hel del research kände jag att det disskuterades och fick ett uppsving för bara några år sedan och att det idag nog är relativt accepterat med de där småkakorna.

24052017-IMG_5762

Jag funderade några varv till och gick tillbaks till mig själv. Vad tycker jag saknas i textilen? Jag började fundera på något som stört mig länge och som jag luftade på bloggen redan för några år sedan. Varför ger en blommig femtiotals-kjol så mycket lägre status än en svart kostym? Är det något som sticker mig i ögonen så är det när jag märker att folk ger mig mindre förtroende för att jag har rosa kjol på mig. Hm… Varför är det så? Kan det ha att göra med att det mesta som är kvinnligt kodat automatiskt får lägre status? 


24052017-IMG_5763

Vidare började jag fundera på det här med unisex plagg. Alltså plagg som i snitt och storlek ska passa oavsett vilket kön du har. Varför är nästan alla unisex plagg beiga, svarta, blåa och gråa? Varför är de så sällan mönstrade? Varför har de alltid så raka snitt? Varför är unisexplagg nästan alltid manligt kodade?


24052017-IMG_5767

24052017-IMG_5768 Jag fann det märkligt då jag tycker att kvinnliga plagg har så mycket mer svängrum är manliga plagg. Kläder anpassade till kvinnor har mycket mer spelrum ifråga om färg, snitt, mönster och plagg medan plagg anpassade efter män är betydligt snävare i sina utformningar. 

Borde inte unisexplaggen inspireras lika mycket från det typiskt kvinnliga? Måste unisexplagg vara så…. Manliga? (Tråkiga…) 


24052017-IMG_5773

Nä, jag ville skapa ett unisexplagg som var mer kvinnligt kodat där färg, form och lek fick ta plats och där du oavsett vilket kön du har ska få plats att vara du. 

24052017-IMG_5778

Men vilket plagg skulle jag skapa då? Jag gick tillbak i min research och mina anteckningar och funderade igen över det där förklädet. Vad representerade det då för femtio år sedan? Det var ett plagg som skyddade dina kläder, som gjorde att du inte behövde tvätta och laga lika ofta vilket förlängde dina plaggs levnadstid men förklädet var också ett plagg som knöt kvinnan till hemmet. 

24052017-IMG_5786

Idag när kvinnor inte på samma sätt har hemmet som sitt jobb och vi inte städar, putsar, lagar och tvättar lika mycket och på samma sätt har förklädet och städrocken lite fallit i glömska. Men kanske hade vi varit i behov av en skyddsrock som skyddade våra kläder när vi planterade om våra sticklingar, målade om loppisbordet och bakade vårt surdegsbröd. Jag valde att skapa en fixarrock som precis som förklädet förlänger våra andra plaggs livstid och som får oss att stanna upp och laga och fixa det vi har hemma istället för att köpa nytt. 

24052017-IMG_5788
14 kommentarer
Mikaela

Wow! Både på utförandet och dina tankegångar kring det, så imponerad!

Svar: Tack Mikaela! <3
Fredrikapåvinden

Ellen

men fredrika!! det här inlägget fick mig att le stort, både av rockarna i sig och texterna med tankegång och funderingar. du är så himla duktig!

ps! hade köpt en fickarrock av dig på momangen om du öppnade webshop!

Svar: Åh! <3 Tack finaste!
Fredrikapåvinden

Maria

Ja, vad härligt! Komma hem och bara: "Nu tar jag pa mig min fixarrock och sätter igang" Fint och inspirerande :). Kan du inte berätta lite mer om formgivningen av trycket?

Svar: Tack! <3 Absolut! Ska skriva ihop ett inlägg om formgivningen som dyker upp nån gång i sommar!
Fredrikapåvinden

Amanda

Detta är fantastiskt! Jag behöver en sådan rock nu!!!

Svar: Åh men tack! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Intressanta tankar och väldigt häftiga rockar <3 Hade gärna haft en sådan i min garderob.

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Anki

Vilka tankar och ideer, kul att läsa om det!

Svar: Vad roligt att du tycker det! Gör mig så glad! <3
Fredrikapåvinden

Matilda

Du är ett geni, I <3 U ❤️ vill ha rosa fixarrocken

Svar: Puss!
Fredrikapåvinden

Jenny

Vilket jäkla geni du är alltså, både genom dina tankar och dina kreationer! Vart helt kär i den vågiga kanten, så lekfullt och härligt - precis så man vill känna sig när man tar på sig den!

Svar: Vilken fin kommentar! Tack finaste Jenny!
Fredrikapåvinden

Mathilde

Älskar ditt arbete! Så himla smart och snyggt gjort! <3

Svar: Taaack! <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Johanna

kan bara hålla med ovanstående, älskar utförandet och din analys och research bakom. så kul och inspirerande att läsa!

Svar: Men tack! <3
Fredrikapåvinden

Alicia

FÖRIHELAHELVETE FREDRIKA! Det här är bortom allt! Vet inte vad jag ska säga! Du gör verkligen KONST av både sömnaden, mönsterkonstruktionen och fotot som alla så sällan får klassas som sådan. My frikking god vilket geni du är. Älskar varje millimeter av detta!

Svar: Haha! Finaste Alicia! Alla skulle ha en Alicia som lämnade så fina kommentarer efter sig! <3
Fredrikapåvinden

Tove

Men åh! Vad roligt att följa tankarna och se resultatet. Väldigt konstnärligt!

Svar: Tack Tove! <3
Fredrikapåvinden

Petra

Vad fina! Och va kul det är att läsa om hur du kom fram till detta, det får som mer värde då!
I övrigt gillar jag att jag ser en snippa i mönstret, fint! 💪🏻❤️

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Sabina

Älskar allt med detta, f¨ärgerna och trycket, snitten och inspirationen! Så AWESOME!!

Svar: Åh! Tack! <3 <3 <3
Fredrikapåvinden