Monthly Makers "Något jag aldrig testat": Yllebroderi

Idag är det den tjugoförsta och dags att publicera månadens bidrag till Monthly Makers. Ert bidrag lämnar ni till Julia den här månaden! Som ni vet har hela juli bestått av kollojobb från morgon till kväll och så har jag bott hemma hos mamma och pappa och inte haft tillgång till verktyg och material. Så jag fick fundera både ett och två varv innan jag kom på vad jag ville göra. Becca har det senaste året jobbat på en brudkudde som en kompis skulle få i bröllopspresent nu i mitten på juli och hon har suttit och broderat så ylletrådarna flugit över halva huset. Och då kom jag på det! Jag skulle så klart testa på yllebroderi! Jag letade runt lite på pinterest och kom fram till att jag ville göra en marschma. Jag fick material av Becca och försökte brodera lite varje kväll.

20072017-IMG_6331

Jag tänkte att jag skulle brodera järnet nu de sista dagarna när jag var i Sjöänge för att hinna färdigt. Jag packade ned alla broderisaker i Beccas broderikorg och var megapepp på att sitta i Sjöänge, titta ut över havet och brodera klart mitt bidrag. Det var bara det att halvvägs på väg till Sjöänge kom jag på att Becca inte tagit med sig broderikorgen eftersom hon var färdig med brudkudden och behövde broderipaus.... 

20072017-IMG_6337

Så någon färdig marschma får ni inte se idag men ni får se en halvklar och det får väl också gå an. Eller hur? 

20072017-IMG_6339

En marschma är ett ihop-vikbart litet sykit som görs i ylle. Jag har använt mig av vadmal, yllegarn, lingarn och en loppisfyndad vävd duk som jag använt som foder. Allt utom duken är köpt på Hemslöjden i Falun. 

20072017-IMG_6332

Mönstret och utformningen är freestylat i mitt huvud med inspiration från pinterest. Jag har kombinerat vad jag vill ha plats för i sykitet med detaljer som jag tycker är fina. 

20072017-IMG_6333

Jag gillar verkligen principen för yllebroderi, det ska va mycket och levande, det gör inget om det blir lite snett och vint och blir du inte nöjd ska du inte sprätta upp utan lägga till mer. Helt min melodi! Så nu ser jag fram emot att färdigställa mitt lilla sykit och så klart får ni se när den är färdig! Om ni själva är sugna på att testa på yllebroderi har hemslöjden en fin bok som heter just Brodera på ylle som jag kan rekommendera! Nu ska jag återgå till mitt broderi! Det ska bli såå spännande att se vad NI hittat på den här månaden!
 
20072017-IMG_6341

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat "Något jag aldrig testat" och Julia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28 juli för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard
 
Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaJessica, Johanna, Julia, MikaelaRuthStinaWilda och jag. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!
yllebroderi
8 kommentarer
Johanna

men åh, sååå segt att glömma grejerna! Speciellt om en sett fram emot att få skapa. Tycker också att det där med yllebroderi låter som något för mig som inte har så värst mycket tålamod, haha. Ska bli kull att få se det färdiga resultatet!

Svar: Ja alltså så typiskt... Men nu får jag istället njuuuta av det (med risk för att det kommer ta evigheter att slutföra hehe...) Men så kul grej! Tycker verkligen du ska testa det Johanna!
Fredrikapåvinden

Jessica

Så segt att grejerna inte kom med, men vad glad man blir av färgerna och motiven i den!! Så kul!! Och du har ju kommit ganska långt ändå ju! Ska bli kul att se hur den blir när den är klar! <3

Svar: Ja men segt va ju verkligen ordet... Men nu har jag allt material på plats och broderar en liten stund varje kväll men är också spänd på att den ska bli klar!
Fredrikapåvinden

Wilda

Åh vilket häftigt projekt! Vilken kreativ boost jag fick av detta inlägg! <3

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Det ser helt fantastiskt ut än så länge, så längtar verkligen efter att få se hur slutprodukten blir :)

Svar: <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Alicia

De här bilderna är sååå fantastiska med alla vackra färger mot det gröna bordet! Gör inte ett dyft för betraktaren att du inte är färdig, jag får ändå inspiration att prova yllebroderi igen fastän jag kom fram till att det -inte- är min grej! Gillar din beskrivning av tekniken, om att lägga till och låta det skeva. Är lite dålig på att brodera så själv men tycker detta blir sååå vackert, så kanske törs jag prova igen en dag!

Svar: Tack! Ska erkänna att jag frågade pappa om han hade en skvätt kvar av den gröna färgen eftersom den nämligen var så löjligt bloggig bakgrundsfärg. Det hade han inte men däremot skulle det inte va nå större problem att blanda till. Så nu ska jag bara bestämma mig för om jag ska spika ihop några brädor och måla och använda som bakgrund eller om jag ska bygga (eller hitta) ett helt bord att måla om. Hm.. Ett angenämt problem att filosofera över... Och så klart ska du prova Alicia! Ge det en chans till, jag tror nämligen att du skulle bemästra det och skapa otroliga skapelser. Nu när jag var hemma i Dalarna va jag och min lillebror på en loppis som hade massor med gamla folkdräkter... Efter det var jag SÅ inspirerad att fortsätta med yllebroderi. Dräkterna var på tok för dyra för min ekonomi men på en annan loppis lyckades jag hitta en luggsliten (heter det ens så? lät ju bra i allafall) bok från 70-talet med sockendräkter från dalarna. Du skulle älska den! Jisses vilket långt svar... Vi måste dricka te snart igen! <3
Fredrikapåvinden

Pia

Vilket härligt uppdukat bord och så fin marschma!! Syns på lång väg att slutet bådar himla gott!! När jag gjorde en sådan, gick de nog mest under benämningen marsma? Det är väl helt enkelt så att kärt barn har många namn :)

Svar: Tack Pia! <3 Ja jag har undersökt det där utan att hitta något svar? Jag tror jag till och med skrivit det lite olika vid olika tillfällen, men det är nog som du säger att kärt barn har många namn. Kram!
Fredrikapåvinden

Julia

Det är en så fin början på sykitet! Kommer bli superfint när det är klart ju! Ser så roligt ut att sy också :)

Svar: Det är superroligt! Du borde testa! Jag tror du skulle komponera ihop så fina färgskalor och mönster med nålen Julia!
Fredrikapåvinden

Mikaela

Så fint färgval och spännande teknik! Tycker det ser fint ut redan nu, vill se när det är klart sen med :D

Svar: Tack Mikaela! <3 :D
Fredrikapåvinden