STICKA: Mina bästa blockningstips!

Jag fick en fråga här på bloggen för ett (bra) tag sedan om jag kunde förklara lite mer om det här med att blocka stickade plagg. Så klart kan jag göra det! 

Till att börja med vill jag säga att det finns massor av olika sätt att blocka sina stickade alster på och säkert lika många pekpinnar. Jag kommer här berätta hur jag gör och tänker kring det men så klart finns det massor med andra sätt att göra det på.
 
Anledningen till att du vill blocka dina nystickade alster är:
 
För att jämna till. Om du blockar ditt stickade plagg kan du jämna ut kanter, så de inte rullar ihop sig. Om du stickat mönstrade delar kan även mönstret framhävas tydligare. 
 
För att få rätt mått. Du kan jämna till dina delar så att du får rätt mått på dem. Du kan alltså göra det lite större eller mindre. 
 
För att få det snyggare. Delarna blir över lag jämnare och snyggare och en del garnsorter kommer fram på ett mycket bättre sätt efter blockning. 
 
 
Så här gör jag när jag blockar: 
 
02112016-IMG_2084

Du behöver:
Något att blocka
Måttband
Nålar
2 handdukar
Kallt vatten. 

02112016-IMG_2086

Blöt dina delar. Börja med att blöta ner dina stickade delar i KALLT vatten. 

02112016-IMG_2088

Ta bort överflödigt vatten. Ta upp och krama ur överflödigt vatten. Tänk på att krama ur vattnet och inte vrida ut det.  Lägg ut dem på en handduk. 

02112016-IMG_2090

Rulla ihop handduken. 

02112016-IMG_2091

Ställ dig på den och trampa lite fram och tillbaka. 

02112016-IMG_2093

Spänn upp alla delar. Rulla ut handduken igen och byt till en ny torr handduk. Lägg ut alla dina delar jämnt. 

02112016-IMG_2097

Spänn ut delarna så att måtten stämmer och fäst med nålar. Låt de ligga så på handduken till alla delar är helt torra. Klart!
Stickat blocka blockning
2 kommentarer
Sabina

Yay, du är en stjärna Fredrika!Jag är ingen höjdare på att sticka än men den dag jag har något att blocka så kommer dom här tipsen att vara toppen! Jag har joinat Ravelry men all är pro så jag förstår hälften av allt som står där, hoppas på att lära mig mer om stickning i år :)

Svar: Det är så skönt och bra när en får önskeinlägg! Kul att du gillar det <3 Åh förstår precis din känsla! Tycker de flesta stick-beskrivningar först känns helt omöjliga men när en väl börjat reda i allt så är det inte så svårt som det först såg ut. Bara å hojta till om du vill ha hjälp med nått! <3
Fredrikapåvinden

Anonym

Å blockning gör verkligen skillnad. Jag har alltid lite lite vanligt balsam i vattnet, inbillar mig det blir mjukare då :)

Svar: Oj vad smart! Det ska jag testa!
Fredrikapåvinden