Symål 2017

Så här lagom halvvägs in i februari känner jag mig redo att sätta mig ner och utvärdera symålen för 2016 och skriva nya symål för 2017. Först kollar vi hur det egentligen gick med mina symål för 2016

Untitled

Symål 2016. Lust.
 Jag vill att mitt skapande ska kännas lustfyllt och inte som ett tvång. Jag ska försöka att bara skapa saker som jag känner lust till. Jag ska försöka att hålla igång mitt skaparflow men inte genom att tvinga mig till att skapa utan att istället vara tillåtande. Om jag en kväll hellre vill kolla  på en film ska jag göra det. Om jag en månad bara vill virka och inte sy något ska jag göra det. Däremot ska jag jobba på att puscha och peppa mig själv så att skaparflowet inte dör ut. Om jag känner för att sy en balklänning ska jag göra det och om jag känner för att sy en svart t-shirt ska jag göra det. Jag ska alltså försöka skapa sådant som känns lustfyllt för stunden!

Hur det gick: Jag har nog skapat ganska mycket efter lust men också ganska mycket som jag kännt mig tvungen att göra fastän att jag kanske inte behövde det. Däremot har jag VERKLIGEN haft en flowigt och produktivt år. Jag har skapat mycket och haft väldigt få "tomma" perioder. 

Symål 2016. Material och tekniker. Jag vill fortsätta att arbeta i en massa olika material och tekniker och försöka ha en så varierad sy-cirkel som möjligt. Jag vill utmana mig själv lägga till fler moment och detaljer på det jag skapar och våga göra sådant som även känns svårt. 
 
Hur det gick: Jag har fortsatt att skapa i nya tekniker och med nya material. Jag har testat på att färga, väva och screentrycka. Jag har även fortsatt att brodera, virka och sticka i nya tekniker. Jag gillar verkligen att jobba med många olika tekniker och tycker att det varit jätteroligt att få testa på så mycket nytt och avancera inom det jag redan kände till sedan innan. Jag har blivit bättre och medvetnare kring vad jag använder för material och till vad. 

Untitled
 
Symål 2016. Behov:  Jag vill försöka skapa saker som verkligen kommer till användning. Jag vill bli bättre på att se vad det är för saker jag använder, vilka färger och snitt. Om jag t ex ska sy ett plagg vill jag att det ska vara uttänkt och att det passar min kropp, min garderob och funkar till det jag har tänkt använda det till. Det här utesluter inte att om jag känner för att sy en balklänning så ska jag så klart göra det. Men då ska jag vara medveten om att den nog inte kommer användas jättemånga gånger. Så jag inte syr något som jag tror kommer användas men som sedan inte passar eller känns rätt.

Hur det gick.
Jag har verkligen skapat i stort sätt bara sånt som jag behöver och sånt som varit praktiskt. Alla kläder som jag kännt att jag behövt har jag sytt, saker som fattats i mitt hem har jag skapat själv och saker som efterfrågats som inlägg till bloggen har jag skapat, fotat och bloggat om. En av anledningarna till att jag syr och skapar själv är att jag vill sträva mot att vara så självförsörjande som möjligt. Att själv skapa det jag behöver med det jag har. Det tycker jag är en jätteviktig del för mig och jag är verkligen glad att jag kommit så långt i mitt skapande att jag kan sy, sticka, virka, brodera osv det jag vill ha och behöver. Men det har också gjort att jag skapat mycket för att det har varit praktiskt och kanske inte alltid för att det har känts kreativt och lustfyllt under själva processen. Och det kan jag sakna. 
 IMG_6060

Då har vi kommit till de nya symålen för 2017! Precis som förra året har jag bestämt mig för några ledord som jag vill skapa efter under året, men i år har jag även lagt till några lite mer konkreta punkter på listan. Nu kör vi! 

Magkänslan:
Jag har en stark magkänsla som talar om för mig vad som känns bra och vad som känns rätt och oftast grundar den sig i nått som är viktigt för mig. De gånger som jag struntar i magkänslan när jag skapar, de gångerna blir jag oftast väldigt missnöjd i slutändan och känner att jag gjort något som inte kännts rätt. I år vill jag lyssna mer till min magkänsla och om den säger att nått känns fel ska jag lita på det och fundera över vad och varför. 

IMG_8940

N
ogrannhet: Jag är en doer vilket gör att ibland går saker snabbare än vad som blir riktigt bra. Jag ska öva mig på att låta saker ta tid, sprätta och repa upp, dra raka linjer, kontrollmäta, sy toille och göra allt det där som jag intalar mig inte behövs. 

Materialkännedom: Jag ska öva mig i att bli medveten om vilka material jag köper och vad jag ska använda dem till. Jag vill bli bättre på att veta skillnaden mellan olika material, vilka egenskaper de har och vad de lämpar sig bäst för. Jag vill skapa i material som passar så bra som möjligt till ändamålet. Kvalitet framför kvantitet och medvetenhet framför 
 
Sy mer som jag stickar:  Under det här året har jag saknat sömnaden och känt att vi glidit ifrån varandra. Jag prioriterar inte den lika högt längre och känner att jag ger den för lite tid och kärlek. Så i år vill jag tänka på sömnaden mer som jag tänker på stickningen. Jag ska vara nogrannare när jag väljer material till mina projekt. Unna mig färre men bättre tyger, verkligen välja ett tyg som kommer göra sig bra till just det plagget, välja ut mönster och detaljer med noggrannhet och ge det kvalitetstid. Helt enkelt ge sömnaden samma kärlek som jag ger stickningen. Ser så mycket framemot det! 
 
Och så några konkreta mål:
 
IMG_8924

Sy mer kläder.
Ja som ni kanske förstod av punkten ovan så vill jag alltså sy mer kläder i år och jag hoppas att ledordet ovan kommer generera just i det. 
 
Göra många av julklapparna. Förra året lyckades jag göra julklappar till alla utom en och det vill jag försöka även i år. I år vill jag börja tidigare så att julklapparna blir mer genomtänkta och får ta lite längre tid. 
 
Flerfärgstickning. Jag har faktiskt aldrig flerfärgsstickat något och nu känner jag att det är dags!
 
Tvåändsstickning. Lika så med tvåändsstickningen. Jag har införskaffat garn till det så det är egentligen bara att sätta igång. 
 
Laga och fixa alla kläder. Jag skulle vilja gå igenom min garderob och laga, sy upp, sy in, sy fast knappar osv Helt enkelt göra en uppfräschning av garderoben.
 
Ta tag i ufohögen.  För två år sedan körde jag tema ufon på sypeppen i mars och då tog jag faktiskt tag i nästan alla mina ufo-projekt och färdigställde dem. I år skulle jag vilja göra ett ryck och färdigställa resten. Jag har en liten plan för det som jag tänker att ni ska få va med på!
 
 
Untitled

Nu undrar jag så klart om ni har några symål för 2017? 
5 kommentarer
Mikaela

Vad kul att läsa! Jag har bara ett symål: att faktiskt lära mig sy ordentligt! Jag vill också kunna skapa mina egna kläder!

Svar: Åh jag är övertygad att du kommer va en bra bit på vägen när det här året är slut! <3 Bara en kommer igång så är det faktiskt inte så svårt!
Fredrikapåvinden

Johanna Fransson

Så inspirerande!
Mina mål är att sy mer till mig själv.
Har varit väldigt fokus på kidsen.
Jag vill också utmana mig och sy i nya material och trappa upp svårighetsgraden lite.
(allt är i jersey nu typ)
Vill skapa de där plaggen jag skulle suktat efter att köpa 😃

Svar: Åh vad härligt! Jag hade nästan precis samma symål som du valt för ett par år sedan och efter den lilla extra pushen syr jag nu alla mina jerseyplagg själv!
Fredrikapåvinden

Ellen

Herregud alltså, heja dig!!

Svar: Finis! <3
Fredrikapåvinden

Pernilla Einarsson

Så kul att få läsa din summering 2016 och mål inför 2017, och man blir alltid lite extra peppad när man ser att någon annan har liknande mål som en själv! (:

Svar: Ja men eller hur! Jag älskar att få höra och läsa om andras skapande!
Fredrikapåvinden

Vicky

sorry nu kommenterar jag inte alls på inlägget men jag måste ba säga WOW första bilden här, ditt hår och allt är ba MAGISKT

Svar: Haha åh men tack fina du! <3
Fredrikapåvinden