Hur du virkar bomullsrondeller

18112017-IMG_8707

Då har det blivit dags att posta sista adventsluckan för i år! Så klart bjuds det på ett julklappstips som går fort att göra och som dessutom är superenkelt! Dessa bomullsrondeller är perfekta att tvätta bort sminket med och när du använt dem kokar du dem eller lägger in dem i en tvättpåse och in i tvättmaskinen! Bra både för ansiktet, ekonomin och miljön! Jag har virkat mina bomullsrondeller i lin och bambu men du kan så klart även använda till exempel bomull. Jag har skrivit vilken virknål jag använt och hur jag gjort mina ökningar men det beror så klart på hur tjockt ditt garn är. Men du märker snabbt hur mycket du ska öka för just ditt garn, om bomullsrondellen börjar bli skålformad har du ökat för lite och om den börjar bli vågig har du ökat för mycket. Du får testa dig fram helt enkelt. Så snart du fått till hur du ska öka går det fort som attan att virka de här små bomullsrondellerna! 
 
18112017-IMG_8710

✂  Garn - Till exempel Bambu, bomull, hampa, lin
✂  Virknål nr 4 eller den som passar ditt garnval
✂  Sax
✂  Stoppnål

Förkortningar:
m - Maska
sm - Smygmaska
fm - Fast maska

18112017-IMG_8713

Virka 4 lm och slut dessa till en ring med 1 sm.
 
Varv 1. Virka 2 fm i varje fm = 8 fm
Varv 2. Virka 2 fm i varje maska = 16 fm
Varv 3. Virka 1 fm, 2 fm i nästa fm, 1 fm, 2 fm i nästa fm. Fortsätt så varvet ut = 24 fm
Varv 4: Virka 1 fm, 2 fm i nästa fm, 1 fm, 2 fm i nästa fm. Fortsätt så varvet ut = 36 fm
Varv 5: Virka 1 fm i varje fm = 36 fm

Avsluta med en smygmaska, klipp av garnet och fäst trådarna. Klart! 
 
18112017-IMG_8717

Tidigare adventsluckor:
Hur du virkar en närkasse
Hur du syr en kimono
 
Julkalendern är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 
 
4 kommentarer
Finurligafröken

Dom är så fina! Här tänkt virka såna så många gånger. Kanske dags att ta tag i det nu. Kram

Svar: Ja men gör det! De går verkligen supersnabbt att göra också, så bra jul-mys-virkning!
Fredrikapåvinden

Ellen

åh, gillar detta så mycket! tänker alltid på det när jag tvättar bort min mascara, vilket slöseri med bomullsrondeller för engångsbruk. för mig är det hittills det enda som funkat bra, men jag ska nog banne mig ge tygrondeller en chans. tack för ett väldigt fint tips!

Svar: Ja men testa Ellen! Jag tycker de funkar superbra och så går de fort att göra och går inte åt så mycket material. Du kan lätt göra en på 20 minuter för att testa! <3
Fredrikapåvinden

Anonym

Så fina! Vilket garn har du använt?

Svar: Förlåt för sent svar! Jag har använt lite olika restgarner i bambu, lin och bomull och tyvärr har jag inte etiketterna sparade men ett vet jag iallafall är baby bamboo: https://www.knittingroom.se/product/098187gclid=CjwKCAiA4vbSBRBNEiwAMorER3pE7u0w9cqW0MiRqmA-XGIZXHJmnCKOHUpXA73FpxLHV2Q1AnZMEhoCVtQQAvD_BwE#/produktbeskrivning
Fredrikapåvinden

Anonym

Smart! Jag ska virka några till Zelda!