Hur du syr en kimono med öppning under ärmen

December är här, och det är även vår julkalender! Precis som förra året har Josefine och jag skapat tutorials på julklappar du enkelt kan skapa själv. Vi har valt att se det som en adventskalender, där vi varje vecka fram till jul kommer publicera varsitt julklappstips på våra bloggar. Antingen kan du bli inspirerad att skapa något du vill ge bort, eller så tar du tillfället i akt att skapa en julklapp till dig själv.

Eftersom vi inte kan hålla oss längre kommer första julklappstipsen redan idag! De kommande veckorna fram till jul kommer mina julklappstips komma på onsdagar och Josefines på fredagar. 

 

Hur du syr en kimono

Idag ska jag visa hur du syr en kimono med öppen ärm! En kimono är perfekt att ge bort för att den är ganska enkel att sy och den kan med fördel vara lite oversize vilket betyder att du inte måste ha jätteexakta mått på personen du ska sy den till. 

26112017-IMG_8783

Tyg
Sytråd
Sax
Knappnålar
Måttband
Symaskin

Klipp ut alla delar

KLIPP UT ALLA DELAR. 

1. Bakstycke x 1
2. Framstycek x 2
3. Ärm x 2
4. Fåll framdel x 1
5. Midjeband x 1
6. Manchet ärmar x 2

ALLA MÅTT NEDAN ÄR ANGEDDA UTAN SÖMSMÅN. 

Vilka mått dina delar ska vara i beror så klart på hur stor personen som ska ha kimonon är, hur mycket tyg du har tillgång till och hur stor du vill ha kimonon. Vad som är viktigast att tänka på är att kimonon är så pass stor att du kan ha den omlott över byst och höft där du är som bredast. Jag använde mig av dessa mått:

1. Bakstycke: 46x85 cm (mitt ryggmått axel till axel= 36 cm så jag la till 10 cm) 
 
2. Framstycke: 15 cm upptill 38 cm nertill x 85 cm ( Upptill har jag ett ganska smalt mått för att jag ska få plats för nacke och hals i mitten, nertill ett mått som är tillräckligt brett för att jag ska kunna stänga kimonon omlott.) 

3. Ärm: 30x 80 cm (Min ärm är 30 cm lång ut på armen och 80 cm bred ner mot golvet)

4. Kragband: Kragbandet ska räcka runt framstyckets framdel upp över nacken på bakstycket och sedan ner igen. Denna del är nästan bäst att klippa ut när du sytt ihop fram och bakstycke och kan mäta på den. 

5.  Midjeband: 8 x 180 cm (Bandet måste vara så pass lång att du kan knyta den runt midjan och den dubbla bredden som du vill att den ska vara när du sytt ihop bandet.

6. Manschett ärm: Ska räcka runt ärmhålet. 

Du behöver även en liten bit tyg till infodringar till hålen under ärmarna. 


Klipp ut dina delar och sicksacka om du inte ska sy vändsöm eller overlocka ihop delarna. GLÖM INTE ATT RÄKNA MED SÖMSMÅN! 

Sy ihop sidorna
SY AXELSÖM. Sy ihop framstyckenas  axel med bakstycket räta mot räta enligt bild. 

Sy axelsöm ärm

SY FAST ÄRMARNA. 
Sy fast ärmarna genom att mäta ut halva längden på ärmen och lägga den mot axelsömmen räta mot räta. Om du vill ha en öppen ärm som på min kimono syr du inte hela vägen ner. Jag ville ha min ärm 10 cm öppen så jag lämnade alltså 10 cm på varje sida om ärmen. 
 
Sy ihop sidorna 

SY IHOP SIDORNA. 
Sy ihop sidorna på kimonon men inte hela vägen upp. Lämna för ärmhål och hål i sidan. Sy ärmsöm

SY IHOP ÄRMARNA. Sy ihop ärmarna i nederkant räta mot räta.

26112017-IMG_8802

SY INFODRING TILL HÅLEN UNDER ÄRMARNA. Nu ska vi göra en infodring på ärmen. Mät hålen som blir i ärmhålet, det ena i ärmen och det andra i sidan på kimonon. Alltså fyra infodringar sammanlagt, två till varje ärm. Infodringen i sidan kan inte vara så bred eftersom vinkeln nertill blir så snäv, min infodring där mäter 2 x 20 cm infodringen i ärmen däremot kan du med fördel göra lite bredare där mäter min infodring 7 x 45 cm. 
Fålla alla kanter utom den som ska sys ihop med hålen. 

26112017-IMG_8804

Sy i infodringen räta mot räta i båda ärmhålen. 

26112017-IMG_8808

Pressa isär sömmen och pressa sedan sömsmånen mot infodringen och sy fast sömsmånen mot infodringen. På så vis håller sig infodringarna på plats! 

26112017-IMG_8807

Pressa och vik tillbaks dem mot avigsidan

26112017-IMG_8811

Sy en stödstickning i sömmen längst ner för att hålla infodringen på plats. 

26112017-IMG_8820

SY MANSCHETTERNA. Sy ihop manchetttyget, vik och pressa in 1 cm på varje sida. 

26112017-IMG_8821

Sy fast manchetten runt ärmhålen. 

26112017-IMG_8823
26112017-IMG_8826

SY MIDJEBAND.
Pressa in 1 cm runt hela midjebandet. Vik på mitten och sy ihop.

Sy fåll
26112017-IMG_8827

SY KRAGBANDET OCH FÅLLA NEDERKANTEN. Sy fast kragbandet hela vägen runt framstycket, nacken och ner på andra sidan av framstycket. Stryk på samma vis som midjebandet och sy sedan fast hela vägen runt. Nertill gjorde jag en ganska bred fåll på 10 cm och använde samma teknik som i denna guiden.

26112017-IMG_8888

Klar! 

26112017-IMG_8832 26112017-IMG_8906Julkalendern är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Syftet med sypeppen är att inspireras och skapa tillsammans. 

 
Julkalender
2 kommentarer
Linnéa

Åh vad fint! Har alltid velat sy en kimono 😍

Svar: Ja va kul! Så roligt plagg att sy! <3
Fredrikapåvinden

Alexandra

Å va fin, tyget är också sååå fint! Köpte ett rosa tyg med stora röda prickar på från Japan i somras, men det var i typ linne och bomull tror jag. Det skulle blivit en sjal, men passade inte riktigt, kunde nog faktiskt passa till något kimonoliknande :) Har aldrig tänkt på att ärmen är liksom öppen, vet du om det finns nån anledning till varför mönstret är på det viset (förutom att det ser snyggt ut)? :)

Svar: Taack! <3 Visst är det?! Jag köpte det på loppis i somras, det var redan tillklippt i många bitar, så det var lite svårt att pussla ihop den men det gick! Tror det rödprickiga tyget skulle bli superfint som kimono!!! Alltså verkligen, vilken dröm!
Nä jag vet faktiskt inte? Och vet inte om det är så på alla heller? Jag får nog luska lite i det här!
Fredrikapåvinden