SY: Cirkelkjol

Hej alla fina läsare! Idag är det torsdag och snart helg igen vilket betyder tid för att kryssa lite fler sybingorutor eller vad säger ni? Jag har sytt en omlott cirkelkjol och kan här med kryssa för rutan "Sy en kjol" och så klart ska jag även visa er hur du syr en cirkelkjol! En cirkelkjol är enkel att sy, den kräver inte många sömmar och du behöver bara två mått för att göra ett mönster som är anpassat precis efter din kropp och dina önskemål. Jag kommer gå igenom hur du ritar mönster för hel, halv och omlott cirkelkjol! 

11082017-IMG_7316
 
Årets sybingo görs ju ihop med Tygverket vilket jag tycker är jätteroligt. Tygverket har två fysiska butiker i Stockholm och även en webshop. Jag uppskattar alltid när tygbutiker har både fysiska butiker och webshop. Det betyder att jag kan handla tyg online även fast jag bor långt från stan samtidigt som jag inte konkurrerar ut de fysiska butikerna och jag kan fortfarande få hjälp av kunnig personal. Win win! Jag sydde alltså en omlott halvcirkelkjol och använde viscosetyget Citrusfrukter från Tygverket. Det är ett svalt och skönt tyg som ger ett fint fall till cirkelkjolen men tygverkets shop kryllar ju av fina och i ögonfallande kvalitétstyger så det är bara in och botanisera! Nu kör vi! 


07082017-IMG_6926

 ✂ Tyg
 ✂ Mönsterpapper
 ✂ Linjal
 ✂ Måttband
 ✂ Penna
 ✂ Knappnålar
 ✂ Sax
 ✂ Mellanlägg
 ✂ Strykjärn
 ✂ Strykbräda
 ✂ Tråd
 ✂ Symaskin
SKAPA MÖNSTRET. Vi ska börja med att göra mönstret, till det behöver du mäta din midjevidd. Du mäter runt magen på det stället där du är som smalast, ovanför naveln. Sedan bestämmer du hur lång du vill göra din kjol. Jag gjorde min 70 cm lång. Och sedan ska du göra en liten uträkning baserad på din midjevidd för att sedan kunna rita ett mönster. Jag kommer här nedanför visa samtliga uträkningar för helcirkelkjol, halvcirkelkjol och omlott cirkelkjol. I alla kjolar ska du räkna med två centimeters rörelsevidd i midjan, det gör du för att du ska kunna andas, sånt är ju viktigt. 
 
HALVCIRKELKJOL
 

HELCIRKELKJOLOMLOTT HALVCIRKELKJOL
 
Mönstret ritar du på ett mönsterpapper som du sedan klipper ut och placerar på ditt dubbelvikta tyg. Om du har tillräckligt med tyg för att placera mönstret så att mitt bak hamnar på dubelvikt kant som på bilden ↑ är det bra för då slipper du sömmen mitt bak. Annars placerar du bara mönstret på dubbelvikta tyget så det får plats och syr ihop sömmen mitt bak. Jag rundade av ena kanten på min kjol och gjorde rundningen lite på känn. Glöm inte att räkna med sömsmån när du klipper ut. 
 
Klipp även ut linningen. Om du syr en vanlig hel eller halvcirkelkjol mäter du din midja och lägger till extra för dragedja eller knapp och knapphål (Se, sy linning), om du ska sy en omlott kjol mäter du hela den övre kjolvidden (alltså midjemåttet + omlottet) och lägger till så att du kan knyta kjolen så många varv du vill runt midjan. Jag använde måtten 10*360 cm. Glöm inte att räkna med sömsmån när du klipper ut. 

07082017-IMG_6973

SY IHOP KJOLEN OCH SICKSACKA. 
Jag fick inte plats med mitt mönster så att mitt bak hamnade mot en kant utan började sy ihop kjolen med fransk söm och behövde därför inte sicksacka tyget. Om du inte vill sy med franska sömmar eller har en overlock börjar du med att sicksacka alla kanter.
 
(VANLIG HEL ELLER HALVCIRKELKJOL. Sy ihop båda sidor men lämna öppet så du kan sy i en dragkedja i midjan)

07082017-IMG_6974

FÅLLA KJOLEN. Fålla hela vägen runt förutom i midjan. Vik tyget en gång ca 1.5 cm och sedan en gång till. Stryk och nåla. 

07082017-IMG_6980

Sy med raksöm. 

08082017-IMG_7019
08082017-IMG_7021

SY LINNINGEN. 
Mät den övre kjolvidden (alltså midjemåttet + omlottdelarna) och klipp ut en bit mellanlägg som är linningens höjd gånger övre kjolvidden. Stryk fast med klistret mot avigsidan på linningen, tänk på att placera ut det på linningen där det sedan kommer sitta på kjolen. Jag placerade inte mitt helt centrerat eftersom jag ville att knytbanden inte skulle hamna på samma ställe när jag sedan knöt kjolen. 
 
(VANLIG HEL ELLER HALVCIRKELKJOL. Se Sy linning)

08082017-IMG_7026

Sy ihop ändarna på linningen räta mot räta

08082017-IMG_7023

Vik linningen på mitten och vik sedan in 1 cm på avig och rätsidan och nåla fast linningen i midjan. 

08082017-IMG_7028

Fortsätta att nåla ihop hela linningen på samma sätt. 

08082017-IMG_7031
08082017-IMG_7033

Sy med raksöm

11082017-IMG_7227

Klar! Att sy cirkelkjolar är roligt för de är så lätta att variera! Du kan gör den kort och vippig eller lång och böljande, sy ihop med dragkedja, en lång knäppkant eller som här omlott! Det går att variera i det oändliga, bara fantasin sätter gränser! 

11082017-IMG_7190 11082017-IMG_7181

Blir du sugen att sy en offshoulder-top som jag har på bilden? Håll utkik på bloggen för en guide dyker upp inom kort! 

11082017-IMG_7197Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!

Vad är sybingon? 
Vad är Sew it yourself?
Sew it yourself på Instagram

sy kläder syguide
10 kommentarer
Emelie

Å, tack så mycket för en så bra tutorial! Nu ska jag nog våga mig på att sy en kjol till min dotter.
Ha det gott!

Svar: Åh vad glad jag blir att höra! Du får skicka in bild till sypeppen sen och visa! Ha en fin måndag!
Fredrikapåvinden

Ellen

du är så himla duktig! och så pedagogiskt visat, tack!

Svar: Tack fina ellen! <3 <3 <3
Fredrikapåvinden

Jenny

Haha åh, såg bara titelbilden först och läste "Sy en cykelkorg", så stod du där med korg i famnen och grejer så tänkte inte på att det var konstigt innan jag kom till själva beskrivningen.

Svar: Hahaha så skojigt! Var tvungen att gå tillbaka och titta! Förstår varför din hjärna valde att läsa in texten och bilden så! XD
Fredrikapåvinden

Linnéa

Åh vilket enkelt sätt att sy en kjol! Skall definitivt sy mig en snart :D

Svar: Ja superlätt! Ser framemot att se din kjol Linnéa!
Fredrikapåvinden

Anna

Tycker skissen för omlotten är skum... Var är z? Varför är midjehålet inte runt utan avlångt? Vad är den streckade linjen för nåt?

Svar: Hej Anna! Då ska jag hjälpa dig räta ut frågetecknen!
Som du ser på skissen så står Z för själva omlottdelen. Du bestämmer alltså själv hur många cm du vill att kjolen ska gå omlott. I exemplet har jag valt 25 cm. Midjehålet är avlångt eftersom den sista raka delen är den som går omlott. Den streckade linjen markerar vart "kjolen" slutar och vart omlottdelen tar vid om du förstår hur jag menar? Hoppas du fick svar på dina frågor! Lycka till!
Fredrikapåvinden

Anna

Inte fått fram ditt svar än. Slänger in ytterligare en fråga. A är utmärkt utanför bilden, ska a vara precis i hörnet av pappret? Alltså 0, där man börja mäta ifrån. Skulle önska en mer korrekt bild med punkter på rätt ställe, och allt utmärkt.

Anna

Nu såg jag svaret. Syns bara på datorn och inte i mobilen. Jag gissade att det var så. Dock är måtten fortfarande oklara. Det är inget mått utsatt mellan c och där första midjecirkeln är ritad. Jag antar att det är z? Eller ska c vara där midjecirkeln börjar, nu är den utritad nånstans mitt på linjen? I så fall blir måtten mellan a-b och a-c olika, i beskrivningen ska de va samma.

Anna

Vore snällt om du kan hjälpa mig lite, hur jag än funderar så stämmer inte skissen. Inget mått säger hur jag ska få midjehålet ovalt. Punkt c svävar på mitten av den linjen? Hur långt ska det vara mellan a och där slutet av midjehålet är? Bortanför c alltså...

Anna

Ytterligare en fråga om omlott-halvcirkelkjol. På skissen ska vikta kanten vara högerkanten. På bilden när du lagt skissen på tyget ska det helst vara dubbelvikt kant högst upp. Här blir jag också förvirrad. Vad gäller? Hoppas du ka hjälpa mig reda ut. Det är så fina kjolar och det kliar i fingrarna att få prova sy dom! Trevlig helg! 😊

Svar: Åh men hej Anna! Jag ser nu att jag helt glömt av att svara dig, jag har haft en väldigt stressig vår, så dina frågor försvann ur mitt huvud. Hur har det gått? Behöver du fortfarande hjälp?
Hälsningar Fredrika
Fredrikapåvinden

Mira

Hej!
Vilken fin kjol du har sytt! Jag håller på att rita mitt mönster och undrar över hur linningen placeras på omlottkjolen i förhållande till knytbanden.
Lägger du den mitt på så det är lika mycket knytband/linning på varje sida om själva kjolen?
Ha det fint! Mira

Svar: Hej Mira! Vad roligt! Du kan välja det själv, jag kan tycka att det är fint att placera linningen så att knytbanden inte blir exakt lika långa. Men du kan göra som du tycker är snyggast! Lycka till!
Fredrikapåvinden