Gör eget ströbröd

Gör eget ströbröd

Idag tänkte jag visa hur du gör ditt egna ströbröd! Det är hur easypeasy som helst och ett perfekt sätt att ta tillvara på gamla torkade brödkanter.  Jag brukar spara de torra brödkanterna i en skål så de får ligga och torka tills jag behöver nytt ströbröd. Du kan använda tacobröd som blivit hårda, hårdbröbitar som är för små för att göra mackor av och brödkanter som blivit torra. Jag visar helt enkelt steg för steg hur du ska göra! 

03082017-IMG_6827

Du behöver:
Mixer, matberedeare eller mortel
Bröd
Plåt
Ugn
Ev en hammare och handduk
Burk att förvara ströbrödet i

03082017-IMG_6832

Förvara dina brödbitar i en skål på ett torrt ställe tills du har tillräckligt många. Det är bra om du innan de blir för hårda bryter dem i små bitar. När de är dags att göra en sats lägger du alla småbitar på en plåt och värmer i ugnen på ca 175 grader. Låt dem stå inne en stund ca 20 minuter, håll lite koll så det inte bränns. 

03082017-IMG_6835

När brödet är helt svalnat igen är det dags att mixa! Stora bitar kan du lägga i en handduk och hamra lite på. Lägg sedan lite i taget i mixern eller morteln eller vad du nu vill använda och gör till smulor. 

03082017-IMG_6839

Lägg över på en plåt igen och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter igen men håll lite koll! 

04082017-IMG_6840

Låt svalna helt! Häll sedan över i en burk, gärna en burk som inte är helt tät utan som släpper in lite luft. Klart! hur easypeasy som helst! 
4 kommentarer
Emilia

Easy peasy är alltid mina favoriter, kombinerat med återbruk och minskning av skräp och svinn är det en fullpott!

Svar: Eller hur!
Fredrikapåvinden

Jenny

Varför har man inte tänkt på detta tidigare?! Alltid blir det ju någon tråkig kant över, ett mosat knäckebröd eller en bortglömd fralla. Så jädra enkelt och bra att ta vara på!

Svar: Ja verkligen! Så himla enkelt ju!
Fredrikapåvinden

Anja

Jag brukar aldrig ugnsbaka mina brödbitar, jag låter dem istället ligga framme tills de är torra. Jag beöver istället tips på hur man använder slut ströbrödet, för jag fyller på snabbare än jag tar slut.

Svar: Nä en behöver inte göra det egentligen men om en inte gör det finns de risk att det möglar (har hänt mig en gång hehe...) så jag ugnsbakar det alltid för att vara på den säkra sidan!
Jag använder mest mitt ströbröd i biffar och då brukar det gå åt en del på en gång!
Fredrikapåvinden

Wilda

Åh men tack! Det här var ju hur bra som helst!

Svar: Ja men eller hur! Så enkelt och bra!
Fredrikapåvinden