SYBINGO: Delta eller skapa en syjunta!

Nu är det två veckor kvar av sybingon och det är såå roligt att ni är så många som är med och kryssar rutor med mig och Josefine i sommar! Men än är det inte försent att börja delta och kamma hem vinsten om ett presentkort från Tygverket! Jag har kikat lite på vår bingobricka och hittat en fast-sew-rad som du säkert kan kryssa för redan idag, "Skapa något på en timme", "Gör om ett plagg", "Skapa på en offentlig plats", "Skapa i solen" och "Delta i en syjunta". Du kan ju till exempel sy om ett plagg som tar typ en timme, i solen, på en offentlig plats tillsammans med någon annan. Voilá! En hel rad ikryssad! En av de bästa sakerna jag vet är att ha syjunta! Det är så roligt att sitta och skapa tillsammans och prata om varandras pågående och kommande projekt! En syjunta går ju dessutom att ha på så många olika sätt. Men hur ska en se till att få delta i en syjunta då? Här kommer mina bästa tips! 
 
Untitled

Hur? Först kan du ju fundera hur du helst skulle vilja ha just din syjunta. Det vanligaste är kanske att träffas så att säga irl, men en syjunta går ju faktiskt precis lika bra att ha över skype, telefon, en facebook-grupp, brevväxling eller som jag, min moster och syster, starta en whatsup-konversation som enbart innehåller stickning!

Untitled
 
Med vilka? Drömscenariot är väl kanske att ha en hel drös med skaparintresserade vänner som bor på samma ställe och då är det ju fixat och klart! Men oftast ser det ju inte ut så och då får en kanske ut och jaga lite. Kanske kan du locka dina vänner som inte är sykunniga med en syjunta där du hjälper dem att komma igång med ett projekt, erbjuda dem att hjälpa dem att laga sina plagg, sy om eller sy upp! Du kan kolla om det finns något stickcafé i staden du bor eller skapa en egen syjunta och bjuda in folk från hantverksgrupper på facebook. Du kan ta kontakt med nån bloggare eller instagrammare som du följer  fråga om ni ska ses och prata sömnad och fika. Det var så jag och Josefine träffades! Jag tycker vi kan damma av  inlägget där vi eftersökte skaparkompisar också! In och skriv en kommentar eller maila till nån av dem som kommenterade! 
 
Untitled

Var? Var är nog det enklaste! Du kan bjuda hem ett gäng till dig, ha knytis och ställa upp symaskiner så får alla ta med sina projekt och nått att äta, ni kan ha syjunta på ett fik, på bio,  i en park eller turas om att vara hos varandra! 
 IMG_8692
 
Bubblare: Och om du känner att du har helt slut på socialt engagemang efter sommarens alla ståhej och grillkvällar tycker jag du ska ge dig på boken En sax i hjärtat. Det är en pusseldeckare av Marie Bengts som utspelar sig på 50-talet. Sömmerskan Hannah Lönn drömmer om att bli modeskapare men får hanka sig fram i Stockholm som sömmerska. Mitt i den heta sommaren vrickar hennes gamla faster foten och behöver hjälp, så Hannah får ta bilen från Stockholm till en liten by i Småland för att hjälpa fastern. Hannah bävar inför att behöva spendera två veckor i den lilla inskränka byn där byborna hela tiden frågar om det inte är på tiden att hon skaffar man och familj och hur det egentligen går med det där modeskapandet. Hannah får följa med på fasterns symöten, ta emot tråkiga sömnadsbeställningar från byns damer och handla åt fastern i den lilla lanthandeln som innehåller mer skvaller än matvaror. En dag hittar Hannah och hennes faster en av syjuntans medlemmar på köksgolvet med en broderisax i hjärtat. Kommisarie Rask kopplas in för att lösa mordet men Hannah kan inte låta bli att dras in i byns alla trassliga konflikter och börjar nysta mer och mer i vem den skyldiga egentligen är.... Jag läste boken nu under sommaren och den får 5 av 6 blodiga broderisaxar av mig! 
 IMG_8590

Ja det finns så många olika sätt att ha syjunta på! Kan ni inte berätta om hur ni brukar ha syjunta? 

IMG_9764 06042017-IMG_5053
 

 

Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!

Vad är sybingon? 
Vad är Sew it yourself?
Sew it yourself på Instagram

Sybingo sybingo2017
1 kommentar

SY: Cirkelkjol

Hej alla fina läsare! Idag är det torsdag och snart helg igen vilket betyder tid för att kryssa lite fler sybingorutor eller vad säger ni? Jag har sytt en omlott cirkelkjol och kan här med kryssa för rutan "Sy en kjol" och så klart ska jag även visa er hur du syr en cirkelkjol! En cirkelkjol är enkel att sy, den kräver inte många sömmar och du behöver bara två mått för att göra ett mönster som är anpassat precis efter din kropp och dina önskemål. Jag kommer gå igenom hur du ritar mönster för hel, halv och omlott cirkelkjol! 

11082017-IMG_7316
 
Årets sybingo görs ju ihop med Tygverket vilket jag tycker är jätteroligt. Tygverket har två fysiska butiker i Stockholm och även en webshop. Jag uppskattar alltid när tygbutiker har både fysiska butiker och webshop. Det betyder att jag kan handla tyg online även fast jag bor långt från stan samtidigt som jag inte konkurrerar ut de fysiska butikerna och jag kan fortfarande få hjälp av kunnig personal. Win win! Jag sydde alltså en omlott halvcirkelkjol och använde viscosetyget Citrusfrukter från Tygverket. Det är ett svalt och skönt tyg som ger ett fint fall till cirkelkjolen men tygverkets shop kryllar ju av fina och i ögonfallande kvalitétstyger så det är bara in och botanisera! Nu kör vi! 


07082017-IMG_6926

 ✂ Tyg
 ✂ Mönsterpapper
 ✂ Linjal
 ✂ Måttband
 ✂ Penna
 ✂ Knappnålar
 ✂ Sax
 ✂ Mellanlägg
 ✂ Strykjärn
 ✂ Strykbräda
 ✂ Tråd
 ✂ Symaskin
SKAPA MÖNSTRET. Vi ska börja med att göra mönstret, till det behöver du mäta din midjevidd. Du mäter runt magen på det stället där du är som smalast, ovanför naveln. Sedan bestämmer du hur lång du vill göra din kjol. Jag gjorde min 70 cm lång. Och sedan ska du göra en liten uträkning baserad på din midjevidd för att sedan kunna rita ett mönster. Jag kommer här nedanför visa samtliga uträkningar för helcirkelkjol, halvcirkelkjol och omlott cirkelkjol. I alla kjolar ska du räkna med två centimeters rörelsevidd i midjan, det gör du för att du ska kunna andas, sånt är ju viktigt. 
 
HALVCIRKELKJOL
 

HELCIRKELKJOLOMLOTT HALVCIRKELKJOL
 
Mönstret ritar du på ett mönsterpapper som du sedan klipper ut och placerar på ditt dubbelvikta tyg. Om du har tillräckligt med tyg för att placera mönstret så att mitt bak hamnar på dubelvikt kant som på bilden ↑ är det bra för då slipper du sömmen mitt bak. Annars placerar du bara mönstret på dubbelvikta tyget så det får plats och syr ihop sömmen mitt bak. Jag rundade av ena kanten på min kjol och gjorde rundningen lite på känn. Glöm inte att räkna med sömsmån när du klipper ut. 
 
Klipp även ut linningen. Om du syr en vanlig hel eller halvcirkelkjol mäter du din midja och lägger till extra för dragedja eller knapp och knapphål (Se, sy linning), om du ska sy en omlott kjol mäter du hela den övre kjolvidden (alltså midjemåttet + omlottet) och lägger till så att du kan knyta kjolen så många varv du vill runt midjan. Jag använde måtten 10*360 cm. Glöm inte att räkna med sömsmån när du klipper ut. 

07082017-IMG_6973

SY IHOP KJOLEN OCH SICKSACKA. 
Jag fick inte plats med mitt mönster så att mitt bak hamnade mot en kant utan började sy ihop kjolen med fransk söm och behövde därför inte sicksacka tyget. Om du inte vill sy med franska sömmar eller har en overlock börjar du med att sicksacka alla kanter.
 
(VANLIG HEL ELLER HALVCIRKELKJOL. Sy ihop båda sidor men lämna öppet så du kan sy i en dragkedja i midjan)

07082017-IMG_6974

FÅLLA KJOLEN. Fålla hela vägen runt förutom i midjan. Vik tyget en gång ca 1.5 cm och sedan en gång till. Stryk och nåla. 

07082017-IMG_6980

Sy med raksöm. 

08082017-IMG_7019
08082017-IMG_7021

SY LINNINGEN. 
Mät den övre kjolvidden (alltså midjemåttet + omlottdelarna) och klipp ut en bit mellanlägg som är linningens höjd gånger övre kjolvidden. Stryk fast med klistret mot avigsidan på linningen, tänk på att placera ut det på linningen där det sedan kommer sitta på kjolen. Jag placerade inte mitt helt centrerat eftersom jag ville att knytbanden inte skulle hamna på samma ställe när jag sedan knöt kjolen. 
 
(VANLIG HEL ELLER HALVCIRKELKJOL. Se Sy linning)

08082017-IMG_7026

Sy ihop ändarna på linningen räta mot räta

08082017-IMG_7023

Vik linningen på mitten och vik sedan in 1 cm på avig och rätsidan och nåla fast linningen i midjan. 

08082017-IMG_7028

Fortsätta att nåla ihop hela linningen på samma sätt. 

08082017-IMG_7031
08082017-IMG_7033

Sy med raksöm

11082017-IMG_7227

Klar! Att sy cirkelkjolar är roligt för de är så lätta att variera! Du kan gör den kort och vippig eller lång och böljande, sy ihop med dragkedja, en lång knäppkant eller som här omlott! Det går att variera i det oändliga, bara fantasin sätter gränser! 

11082017-IMG_7190 11082017-IMG_7181

Blir du sugen att sy en offshoulder-top som jag har på bilden? Håll utkik på bloggen för en guide dyker upp inom kort! 

11082017-IMG_7197Sybingon är ett initiativ som drivs av Sew it yourself - din syjunta på nätet. Här får du möjlighet att visa upp dina alster, ha nördiga konversationer om textilt skapande och rådfråga när du behöver hjälp. Vi hoppas att sybingon ska inspirera och att du vill skapa tillsammans med oss i sommar. Sybingon 2017 är ett samarbete med Tygverket!

Vad är sybingon? 
Vad är Sew it yourself?
Sew it yourself på Instagram

sy kläder syguide
3 kommentarer

Sista dagen i sjöänge!

Sista dagen i Sjöänge vaknade vi till strålande sol!  

19072017-IMG_6303

Fin vy att se varje gång jag traskade iväg till dasset. 

19072017-IMG_6306

Frukost i kökssoffan igen 

19072017-IMG_6309

Med melon, stickning och juice. Igen. 

19072017-IMG_6311

Efter frukosten lagom tills solen gått i moln var vi redo att spatsera iväg till lilla badplatsen. 

19072017-IMG_6314

Fint med rosa ros mot gran <3 

19072017-IMG_6322

Vi slog oss ner här vid havet. Jag Becca och Sofia åt smågodis och läste. 

19072017-IMG_6325

och mamma låg och filosoferade på stenen. Efter att vi doppat oss i iskallt hav och jag råkat näckat för främlingar var det dags att gå hem och packa ihop sjöängesemestern för det här året! Har ni varit iväg på nån sommartrip i år eller gjort nått annat fint i sommar?
 
 
Följ Fredrikapåvinden på: Bloglovinfacebookinstagram och pinterest
1 kommentar