Starta höstens stickprojekt!

För några dagar sedan fick jag frågan om jag inte kunde göra ett starter-inlägg för nybörjarstickning. Så klart jag kan fixa det! Många blir lite avskräckta när de ska börja ett stickprojekt för de vet inte vilket garn, vilka stickor och vilket mönster de ska välja. Så nu tänkte jag ge er lite handfasta tips på hur ni kan gå till väga.
 
IMG_8615
 
1. Välj ett mönster. Jag tycker att det är lättast att anpassa stickor och garn efter mönstret och alltså välja mönster först. Men vilket mönster ska du välja då? Mitt första tips är att sticka något som inte behöver någon passform eller egentlig storlek som till exempel en sjal. Mitt andra tips är att sticka något som du bara stickar en del av som till exempel en mössa eller en sjal (så riskerar du inte att sticka färdigt första delen men aldrig komma igång med den andra). Sen skulle jag leta efter ett mönster där du ska använda dig av stickor nummer fyra eller större för ju större stickor du stickar med desto snabbare går det. 
 
Vart hittar du dina mönster då? Det finns ju hur mycket mönster som helst men här kommer några tips på var du kan leta:
 
→ Fråga om hjälp i din garnbutik
→ Leta på raverly
→ En sida med lätta mössor och sjalar 
 
Untitled
 
2. Välj garn. Vilket garn du ska använda dig av är ju helt klart en smaksak. Men det måste ju funka ihop något så när med mönstret. Det allra bästa är ju om du, när du valt mönster kan fråga någon stickkunnig i din närhet om de kan hjälpa dig att hitta ett passande garn till eller fråga dem som jobbar i garnbutiken vilket garn de skulle rekommendera. Om du inte har möjlighet till det är mina tips att:
 
→ Kolla på banderollen till ditt garn vilken storlek på stickorna det är (brukar finnas en liten symbol) och kolla så det överensstämmer med mönstret du valt. Så om det till exempel står i mönstret att du ska sticka med stickor nummer 4,5 så ska det även stå på garnet att du ska använda stickor nummer 4,5. Typ så. 
 
→ Själv gillar jag bäst att sticka i naturgarner och undviker syntet. Det är absolut en smaksak men jag brukar alltid lägga bort garner som har polyester eller liknande i sig.
 
Untitled
 
3. Välj stickor. Slutligen, vilka stickor du ska ha beror på kombinationen av vilket mönster, garn och hur fast du stickar. Om du stickar väldigt fast kanske du måste gå upp ett stick-storlek för att plagget ska bli så stort som det är tänkt och om du stickar löst kanske du behöver gå ner en stick-storlek. Detta kan du kolla genom att sticka en provlapp och jämföra med ditt mönsters masktäthet. Men om du valt att sticka något som inte behöver vara i en precis storlek som till exempel en sjal så spelar det ju inte så stor roll om den blir lite större eller mindre utan då är det bara att köra igång på de stickor som mönstret skrivit ut. 
 
Untitled
 
Detta är mina tips för att komma igång med stickningen! Men jag har ju egentligen inte stickat så mycket så nu tänkte jag lämna över stafettpinnen till er, kan inte ni tipsa om era bästa nybörjarmönster här i kommentarsfältet? 
 
IMG_1671
 

Om du gillade det här inlägget kanske du även gillar:

 
 
 
 
8 kommentarer
Amanda maria josefina

du är bäst!!! tack för svar. <3

Svar: Va kul att du gilla det! <3 Såg ditt inlägg samtidigt som jag fick en kommentar på bloggen om jag inte kunde göra ett nybörjarstick-inlägg och då tänkte jag att fler säkert också var intresserade av det. Ska bli så spännande att följa din stickning! <3
Fredrikapåvinden

Sofia

Gillar att tipsa som den besserwisser jag är! :)

Om man vill testa att sticka med strumpstickor (vilken kan kännas lite meckigt i början, som att försöka hålla fast en igelkott typ) så rekommenderar jag denna: https://www.jarbo.se/stickskola-tumvantar/ Blir söta tumvantar och instruktionerna är väldigt pedagogiska med bilder på varje moment.

Annars kan man köpa ett rätt tjockt icke stickigt garn som går på stickor 5-9 och sticka en rundhalsduk (snood?). Så följer man denna instruktion: https://www.youtube.com/watch?v=q976zqtJCL8

Överlag är youtube mitt bästa stick-tips!

Svar: Nä men tips är ju det bästa som finns! Så bra tips dessutom! Taaack! <3
Fredrikapåvinden

Helga

Jag har ju snöat in på att sticka babytröjor hehe men det är ett tips. Att sticka något litet som ändå är ett komplett plagg. Det går fort och så blir det ändå något fint som går att använda :) Finns oftast något barn i bekantskapskretsen/släkten som kan få det om en inte har egna barn. Ett annat tips är att börja med något som är en bara, alltså inte ett par som vantar eller strumpor. Det kan vara lite motigt att göra en till likadan om en inte är så van vid att sticka. Mössor och halsdukar är därför bra projekt att börja med :)

Svar: Håller verkligen med dig! Jag bävar alltid lite för att sticka sånt som det finns två av just för den andra är så motig...
Fredrikapåvinden

Finurliga fröken

Vilken underbar guide! Jag började faktiskt sticka i måndags. Tänkte ge mig på en halsduk. Och än så länge går de bra. Lär mig genom Youtube. Hoppas på att lära mig sticka mera saker i framtiden. Kram

Svar: Åh men vad kul! Spännande! Halsduk är ju ett superbra projekt att börja med!
Fredrikapåvinden

Linnéa

Så kul! Jag är super sugen på att sticka nu när det börjar bli höst. Skulle vilja prova att sticka min första kofta men har svårt att hitta ett bra mönster. Vill ha en som är mestadels slät stickad med mudd i midjan, midjekort.

Svar: Ja alltså höststickning är ju så mysigt! <3 Ett tips är att leta mönster på raverly eftersom du vet vad du är ute efter. Annars hade jag en knit along på min blogg för några år sedan på en midjekort kofta med mudd. Kanske kan vara något?
http://fredrikapavinden.com/2014/july/knit-a-long.html
Fredrikapåvinden

Alicia

Så fint och pedagogiskt inlägg, Fredrika! Jag har gjort helt fel och köpte massor av garn för några år sen som jag ville göra en kofta av. Nu sitter jag här och väntar på att det perfekta mönstret ska dyka upp och råka passa garnet, haha. Men jag har varit såååå sticksugen senaste veckorna så jag ska nog göra lite ordentlig research snart! Vill ha en kofta med hög midja och rund ringning, allra helst stickad från axeln så en kan maska av för midja där det passar - inte där mönstret tror det ska passa. Ska Ravelrya lite!!

Svar: Tack Alicia! <3 Alltså det felet har jag också gjort! I början av min stickkarriär köpte jag på mig massor av garn med tankar om vad det skulle bli utan att ha något mönster. Så dumt... Men du jag håller på med en kofta och jag ÄLSKAR mönstret. Den blir så fin och är så där lagom klurig men framför allt väldigt smart. Den heter Gemma och finns på raverly! Kolla upp den! Skriv på fb om du inte hittar den, vill ha bilder eller bara allmänt nördsnacka. Kram på dig!
Fredrikapåvinden

Grahnslöjd

Åh, blir bara mer och mer sugen på att sätta igång med nån stickning!!!:)

Svar: Åh men eller hur! Hösten är såå bra årstid för stickning <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Jag har två nybörjar-strumptips :) Ett par raggisar som stickas med lite större stickor (http://www.jarbo.se/stickskola-raggsockor/) och det första strumpmönstret jag stickade som stickas från tån med i-sticks-häl (http://www.ravelry.com/patterns/library/toe-up-afterthought-heel-socks).
Jag skulle vilja lägga till en grej när det kommer till garnval. Välj alltid ett garn med lite syntet i när du skall sticka strumpor för bättre hållbarhet. Rena ullgarner (och liknande) sliter ut sig mycket fortare, vilket betyder att du kanske behöver laga dina strumpor efter väldigt lite användning. Har själv gjort det misstaget att välja garn utan syntet, som resulterade i ett par fina strumpor som snart fick sig ett hål vid hälen :(

Svar: Superbra tips! Ska nog själv testa det andra sockmönstret!
Fredrikapåvinden