10 lifehacks for knitters

Eller
 
Vad jag hittills lärt mig som stickare.
 
Untitled
 
1. Skaffa stickvänner. Det finns inget som är så lärorikt och inspirerande som att ha vänner som har samma intresse som dig. Du kan få hjäp om du fastnar i nått mönster, ni kan dela stickerfarenheter och nörda ner er i livsviktiga frågor om just stickning. 
 
IMG_9496
 
2. Hitta dina stickplatser på internet. Det finns sååå mycket roligt att lära sig av och inspireras av på internet. Länsa internet på stickning helt enkelt. Här får ni några starttips:
 
Raverly - Bästa stället att leta mönster på.
Majasmanufaktur - Roliga tips och fina mönster
Clara stickar - Inspirerande stickfoto och fina koftor
Stickkontakt - Podd om stickning
 
Untitled
Untitled
 
3. Få rutin på stickandet. Gör alla scrolla-i-mobilen- och slö-titta-på-facebook-tillfällen till sticktillfällen istället. Så mycket lugnare för själen och alla de där vänta-tiderna som du oftast bara scrollar bort kommer ge dina stickningar en rejäl skjuts. Det är som att du VUNNIT tid. 
 
IMG_9894
 
4. Ha flera projekt igång samtidigt. Mitt bästa tips för att ständigt ha ett inspirerande stick-flow är att ha flera stickprojekt igång samtidigt. Mitt ultimata tal är tre. Jag tycker att projekten ska vara olika omfattande så att nått går lite snabbare att färdigställa och att nått är ett större projekt. Det är även bra om projekten är i "olika stadium" så att nått är mer på sluttampen och något är nystartat och även att du är på olika moment i projekten. Men viktigast tycker jag är att du har en prat-och-film-stickning som du knappt behöver titta på, som snabbt går fram och som det typ bara är rätstickning på. Ett projekt som mer är koncentrera-sig projekt. Gärna lite mer komplicerat och utmanande  typ ha med sig flera timmar på tåget eller ligga i sängen och halvlyssna på podd-stickning och sist en stickning som är ett mellanting. Sedan försöka ha som regel att för varje projekt du avslutar får du påbörja ett nytt projekt. 
 
Untitled
 
5. Skaffa en stickpåse. Att alltid ha en påse med de aktuella projekten i och bara ha det allra viktigaste som du jämt vill ha med. På så vis kan du alltid ha med dig dina stickningar och behöver aldrig bekymmra dig för att bussen är sen för det kommer bara innebära STICKTID! I min stickpåse har jag mina pågående projekt, en liten sax, ett måttband, en penna, några markörer och ett litet anteckningsblock. 
 Untitled
 
6. Rundstickan. Men hej och hå vad jag önskar att någon tvingat på mig rundstickan när jag började sticka. Den är bra på så många sätt. Dels så är det ju jätteskönt att bara kunna sticka runt runt utan sömmar och aviga maskor. Men den är liksom smidig till ALLA dina projekt, vare sig du ska sticka runt eller bara ett rakt stycke. För det första så är det lättare att testa dina plagg och få en mer tydlig bild av det slutgiltiga resultatet eftersom du kan ha stickningen på en lång kabel som gör att du kan ha plagget sträckt, testa det på dig och lägga ut det helt platt. Sen tar stickningen mycket mindre plats när den sitter på rundstickor eftersom du liksom kan knyckla i hop allt till en liten boll eftersom själva stickorna är mycket kortare, vilket gör att du lätt kan ta med din stickning utan att sticka hål på väskan. Dessutom är de så mycket smidigare att sticka med i alla olika situationer. T ex om du vill sitta nergosad i en filt medan du stickar så stöter inte stickorna i filten hela tiden så att du störs av filten och om du sitter på spårvagnen och stickar med rundstickor är chansen betydligt mindre att du stör din granne genom att ständigt råka picka till hen med dina stickor. 
 IMG_6043

7. Använd markörer. Om du som mig har svårt att hålla mönster och upprepningar i huvudet, skaffa ett gäng stickmarkörer. Så bra grej!
 
8. Stickbok. Lite samma som ovan. Jag tror alltid att jag ska komma ihåg hur många gånger jag ökat/minskat och vilket varv jag är på men jag glömmer det alltid. Så nu har jag som rutin att alltid plita ner en liten anteckning på sånt som jag måste veta nästa gång jag tar upp stickningen. Detta gör att nästa gång jag tar upp stickningen är det bara att börja sticka och så slipper jag ägna tid åt att försöka räkna och lista ut vad jag gjorde sist. 
 
IMG_9632
 
9. Använd bra garner och mönster. Eftesom stickning oftast innebär ett ganska lång-pågående projekt så är det så himla värt att använda bra mönster och garn. Hur fasiken vet du vad för mönster och garn som är bra då? Ja det kan en ju verkligen fråga sig. Mitt bästa tips är att lyssna på poddar, kolla instagramflöden, bloggar och irl-stickare. Vad stickar de efter för mönster och designers? Vad använder de sig av för garn? Låt stick-experterna leda vägen tills du själv börjar hitta vilka typer av garn och mönster som du själv gillar. 
 Untitled

10. Utgå från att du kan.
Det är lätt att falla in och känna att det är för svårt och tålamodsprövande. Men om du tar alla tipsen här ovan till hjälp så ska du se att det går. När det kommer till stickning och sömnad har jag i början haft nån inbillad bild av att jag är bra mycket bättre på det än vad jag egentligen är vilket lett till att jag tagit mig an aningen för stora och svåra projekt. Mycket har blivit snett och vint men när jag klarat av det har jag framför allt fått en stor dos med vilja att fortsätta.
 
Mitt första projekt var en kofta från ett 40-talsmönster på stickor 2 och 2,5. Inte direkt ett nybörjarprojekt och så tog det ju två år att färdigställa och en väldig massa upprepande. Men jag ville verkligen ha den koftan och att se den växa fram och att den faktiskt blev bra triggade mig. Så sticka nått du är riktigt taggad på att göra, misströsta inte att du kommer få repa upp och om det blir fult och inte alls som du tänkt dig: Du har gjort det alldeles själv och för varje projekt du färdigställer och lägger ner tid på blir du allt bättre. Oavsett om just det projektet blev succé eller katastrof!
 
 
Vad är era bästa sticktips?

Om du gillade detta inlägget kanske du också gillar
 
Häng med på sypeppen!
9 kommentarer
Christina

Tack för dina fina tips, du fick mig att plocka fram stickningen på momangen.

Svar: Åh men vad härligt! Jag hoppas du fick en fin stickstund!
Fredrikapåvinden

Amanda

vill så GÄRNA börja sticka men äger varken garn eller stickor. kan du inte tipsa om vad en ska börja med, vilken bredd på stickorna etc etc?? ett starterkit liksom!! puss

Svar: Absolut!Vilken bra idé! Det ska jag fixa. Dyker upp på bloggen. Ha en fin vecka! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Härligt! Tänkte precis här om dagen att jag skulle vilja ta tag i mitt stickande igen. Det här var precis den inspirationen jag behövde :)

Svar: Åh men vad härligt! Spännande att få se dina kommande stickningar! <3
Fredrikapåvinden

Linda

åh detta är ju helt perfekt! har lovat mig själv att detta är hösten då jag lär mig att sticka. (har iofs tänkt så varje höst men nu jäklar!!)

Svar: Ja men nu jäklar! det låter ju som en jättebra idé! Heja dig! <3
Fredrikapåvinden

Evelina

Vilken fin lista! Word på första punkten.

Svar: Ja men eller hur! Stickvänner är livet! <3
Fredrikapåvinden

Grahnslöjd

Vilka fina tips ( och bilder!!)! Är mer en virkare men skulle verkligen vilja kunna sticka lite mer avancerade saker, kanske dags att börja träna:)

Svar: Va kul att du gilla det! <3 Ja men det tycker jag verkligen att du ska ge dig på i höst! Det skulle du fixa galant!
Fredrikapåvinden

Petra

Vilken toppenlista!

Svar: Va kul att du gillade den! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Vilken bra lista <3 Håller verkligen med om alla punkterna. Dock har jag ingen stickbok, men inser att det nog faktiskt är ganska praktiskt eftersom jag alltid glömmer av vart jag är ;P

Svar: Haha once you go stickbok you never go back ;) Jag lovar! Jag har en sån pytteliten anteckningsbok som får plats i stickpåsen med mina projekt. Superbra!
Fredrikapåvinden

Alicia

Så jävla bra inlägg Fredrika!!!! Älskar när du tipsar om såna här saker som gör skapandeprocessen lite enklare eller roligare. Stickpåse lär du ju behöva extra mycket nu när du är sambo med en liten garnnystantjuv!

Svar: Haha jo jag har märkt det! Det är en konst i sig att försöka sig på att skapa nått med en katt i samma rum. Vi är inte alltid överens om hur saker ska användas.... Hoppas du får en megafin helg alicia! <3
Fredrikapåvinden