Vad ska jag med det här till?

Jag har märkt att som motkraft till konsumtionshetsen har det kommit en rensa-trend där vi ska ha så lite som möjligt i gömmorna och bara ha det vi verkligen behöver hemma. Vi rensar ur, lämnar vidare och funderar hela tiden: "Behööver jag verkligen det här?" Och så rensar vi ur och bort. 

Nyttigt och bra i många avseenden men ibland funderar jag på om det helt är den riktiga vägen att gå för att undvika konsumtionen? Ibland tror jag rent av vi skulle tjäna på att öva mer på att tänka: "Vad kan jag använda den här till?" Att istället för att rensa och göra sig av med fundera på vad jag faktiskt har och vad jag kan använda det till. En kaffemugg kanske kan användas till tandborsthållare och hyllplanet som blev över kan bli ostbricka. Jag tror att om vi kan sluta att se på föremål som att de har ett enda användningsområde kommer behovet av att köpa nytt bli mindre, för att vi kan göra om och hitta det vi behöver bland sakerna vi redan har. Om du övar in det tänket så kan du när du rensar se vad du kanske har dubbelt av men som någon annan skulle ha användning av och när du går på loppis kanske du inte hittar exakt vad du trodde du behövde men du hittade den saken du behövde för syftet och så undviker du att du eller någon annan gick och köpte något nyproducerat. 
 
04092016-IMG_0910
 
Jag tänker att om vi bara lär oss att tänka åt ena hållet och se vad vi inte behöver kommer vi ha svårt att bli kreativa och hitta lösningar när vi faktiskt behöver något och då går vi och köper nytt fastän att vi kanske hade något hemma som skulle funkat lika bra. 
 
Min mamma har haft ett riktigt rensarår hemma och rensat ur hela vinden på gamla leksaker. Då och då har hon hittat saker som hon av nostalgiska skäl inte velat göra sig av med men som hon inte har något behov av. Som till exempel en liten dockgunga i trä, ett mini diskställ i trä och min storebrors starwars-gubbar. Istället för att rensa ur dem eller ha dem i en låda på vinden funderade hon på hur hon kunde använda dem. Dockgungan fick bli en ampel i fönstret, diskstället fick bli ett litet blomställ i köksfönstret och starwars-gubbarna fick bli de tre vise männen till julkrubban. 

04092016-IMG_0937
 
Det är roligt att förnya saker i hemmet, göra om och göra nytt. Men det betyder inte att du måste rensa bort hälften och köpa nytt. Istället kan du ändra om med det du har, lära dig att se möjligheter i det som ingen annan vill ha. Gamla grytlappar blir en bård, förkläden blir insynsskydd och glasflaskan blir diskmedelsförvaring. 

För någon månad sedan när jag var ute i skogen så hittade jag en stor gammal plåttunna. De flesta människor skulle kanske tänka: Vad ska jag med den här till? Men jag tänkte istället: Vad kan jag göra av den här? Så jag kånkade hem den och nu står den på min farstutrapp. Jag vet fortfarande inte vad jag kan göra av den men jag vet att möjligheterna är oändliga och varför ska jag köpa något nytt till min farstutrapp när det står en plåttunna fylld av oändlighet där? 
12 kommentarer
Ethel

Jag håller helt med dig Fredrika, kloka ord! Ofta kan jag se saker i affärer eller på människors sociala medier och tänka "åh, det där vill jag ha hemma! Men det kan jag hitta på loppis, eller tradera!" Men det är ju också en konsumtionshets. Istället övar jag på att säga "åh, vilken fin personlig detalj!" Och försöka se mina egna personliga detaljer som jag har hemma. Kanske flytta om, gömma bort något och plocka fram något annat. Oftast blir man ju bara hemmablind, och van vid sina egna prylar.

Svar: Jo så är det ju verkligen! Ofta när jag tittar på gamla bilder på hur jag bott så tänker jag "Åh vad fint jag hade det då" men som du skriver är det väl att en blir hemmablind. Då är det ju jättebra att ändra om, plocka bort och kunna plocka fram sedan igen <3
Fredrikapåvinden

Lena

återbruk är kanon...gäller att tänka utanför ramarna... :)

Svar: Men eller hur! Precis så!
Fredrikapåvinden

Finurliga fröken

Jag tränar på att tänka som dig. Jag älskar att rensa och fixa hemma men tycker också om att få hitta nya sätt att använda saker på. Göra om eller bara använda på ett annat sätt. Kram

Svar: Visst är det kul att fixa hemma och göra det mysigt! <3 Jag tycker det känns så extra bra om en kunnat göra om eller göra nytt av det som redan finns hemma då. Men precis som du säger är det ju en övningssak. Ibland hittar en ju nått nytt som en inte kommer på hur en ska kunna göra själv... Men övning ger färdighet sägs det ju :D
Fredrikapåvinden

Ida D

Jättegivande tankar tycker jag!

En av mina släktingar har massor med saker nu efter sig som jag går och letar bland. Så himla fint att saker får komma till användning.

Svar: Åh vilken skattgömma det måste vara! <3
Fredrikapåvinden

morfar

Tänkvärt, Fredrika! Bra!

Ewa Svensson

Så klokt tänkt och bra skrivet! Och förresten, gillar du att grilla kanske tunnan kan bli en grill?

Svar: Tack! <3 Ja jag har faktiskt funderat på just det, så får se om jag vågar testa mig på det! Vore ju supermysigt verkligen!
Fredrikapåvinden

Ellen Lindberg

"starwars-gubbarna fick bli de tre vise männen till julkrubban" <3

(och morfars kommentar igen, åh <3333)

Svar: Haha <3 älskar dina kommentarer!
Fredrikapåvinden

Anna

Och jag som just hittat rejäla plastlådor för Star Wars gubbarna för vindsförvaring!!! Nu blir det till att plocka fram dem till advent igen efter det här inlägget...:-)

Svar: Haha ja de lär du ju göra! <3 Ingen jul utan star wars eller hur det nu va...
Fredrikapåvinden

Micaela

Jag brukar försöka göra det till en liten grej att se exakt hur många olika användningsområden jag kan använda samma sak till. Senapsburkar blir till glas/muggar eller krukor, tandborstmuggar blir ofta lite tråkiga efter ett tag så där kan man precis som du säger ställa dit en lite kantstött mugg eller liknande som kanske inte håller för vätskor osv osv :)

Svar: Ja men precis! Det är som den bästa typen av sport!
Fredrikapåvinden

mathilde

Så himla bra tankesätt! Min mamma har alltid haft ett skåp med prydnader och ljus etc, och sen har hon bytt efter säsong och känsla. Så i omgångar har favoritvasen och den härliga träfiguren morfar gjort stått framme, medan det under hösten kommer fram mer lyktor och kanske en modernare glasfigur kommit fram ur gömmorna. Jag försöker göra likadant, men har inte nog med förråd för tillfället. Snart flyttar vi dock till en större lägenhet och då ska här banne mig cirkuleras i kartongerna och skåpen <3


Svar: Så smart sett att förnya utan att konsumera ju! Det ska jag också börja med!
Fredrikapåvinden

Tove

Älskar det! Jag brukar använda gamla grejer och plantera i, älskar att använda saker som egentligen inte är krukor som krukor. Typ koppar, sockerburkar, tekannor, spiklådor, you name it!

Svar: Åh ja! Det är sååå fint! Jag tycker ofta att det är sånt som jag reagerar på extra mycket hemma hos andra. När de lyckas hitta nån sån smart lösning. Det blir så fint och finurligt på samma gång!
Fredrikapåvinden

Sonja

haha, samma sak här: jag hittar nanting och tänker: den kan inte slängas och ta med den hem och sen kommer den till användning. Tycker synd om grejorna helt enkelt. Tycker oxo det är dumt att slänga saker som funkar och köper nytt bara för att man plastbanta eller nåt sånt.

Svar: Ja men verkligen! Så dumt att köpa nytt när det redan finns så mycket användbara saker i omkrets!
Fredrikapåvinden