Stoppa sockor och strumpor

God söndagsmorgon! Vad passar inte bättre denna snöiga helgmorgon än att ta tag i att stoppa det där hålet i raggsockorna? 
 
02112016-IMG_2057

Du behöver: 
✂ Stoppsvamp/ glas/ flaska eller liknande
✂ Stoppnål (Tjockare nål med trubbig spets och stort nålsöga)
✂ Trådsax
✂ Garn att stoppa med
✂ Sockor med hål i

02112016-IMG_2060

✂ Klipp av en bit garn. Börja med att klipp av en ganska lång snutt av garnet du ska stoppa med. Tänk på att välja en garnsort som är slittålig gärna med lite syntet i sig. 

02112016-IMG_2061

✂ Spänn upp hålet. Trä sockan över stoppsvampen/glaset så att hålet du ska laga spänns. 

02112016-IMG_2062

✂ Plocka upp maskorna. Plocka upp maskorna på ena ledden som på bilden så tätt som det går. 

02112016-IMG_2063

Gör det hela vägen över hålet. 

02112016-IMG_2065

✂ Väv in tråden på andra ledden. Väv in tråden genom att med nålen gå över varannan tråd och under varannan tråd. På tillbakavägen går du under de trådarna du förra varvet gick över och över de trådarna som du förra varvet gick under. Fortsätt så tills du täckt hela hålet. 

02112016-IMG_2069

✂ Fäst tråden. Fäst tråden på undersidan. 

02112016-IMG_2074

Klart! Nu blev väl den här lagningen inte den vackraste men jag tänker att det beror på tre saker. 1. Jag gjorde det för första gången, övning ger färdighet ni vet. 2. Hålen hade hunnit bli väldigt stora. 3. Jag valde ett väldigt tjockt garn i jämförelse med orginalgarnet. 

02112016-IMG_2071

För om ni kollar på det här lilla hålet som jag lagade med orginalgarnet

02112016-IMG_2073

Så syns den lagningen inte alls här! Anledningen till att jag inte lagade hälarna med samma garn är just att orginalgarnet var ett tunt garn i 100% ull vilket då skulle ha slitits upp på nolltid igen. 

02112016-IMG_2075

Men även om de kommer krävas ett par sockor innan stoppningen blir lika snyggt gjord som mormors så är det ju hundra gånger bättre att laga än att köpa nytt. Så nu kan ni dra på er era nylagade sockor, hälla upp en kopp te och njuta av söndagen. Ha en toppenfin söndag!
 
Om du gillade det här inlägget kanske du även gillar:
Laga hål
Starta hösten stickprojekt
SY: Stickpåse
Stoppa sockor laga hål sockor laga strumpor stoppa strumpor
8 kommentarer
Jenny

Vad kul att lära sig! Har faktiskt tänkt på att jag vill kunna stoppa sockor, men glömmer liksom bort att använda dem så jag lyckas aldrig slita några hål att laga.

Svar: Haha! Så typiskt! De som inte vill stoppa strumpor har massor av hål och du som faktiskt VILL stoppa strumporna har inga... Då får jag hålla tummarna att det dyker upp nått hål snart då ;) Kraam!
Fredrikapåvinden

Amanda

som vanligt är jag lika förundrad över din förmåga att skapa innehåll av något som egentligen är så simpelt. du är fantastisk!

Svar: Åh men tack amanda! <3
Fredrikapåvinden

Linnéa

Måste verkligen ta tag i att laga mina strumpor :/ Har haft ett par strumpor som har legat i över ett år och väntat på att bli lagade... Sen upptäckte jag även ett hål i ett par strumpor som jag knappt använd som måste lagas :(

Svar: Haha nä åh :/ Inte de roligaste att göra och SÅÅ lätt att skjuta upp. Men med en kopp te och en podcast gick det ganska snabbt och smidigt
Fredrikapåvinden

Pia

Hej! Du m¨åste ha hört mina tankar! Ig¨år märkte jag att jag slitit hål på hälen på mina raggosockar. Jag funderade på att jag måste försöka laga dem och tänkte att jag skulle försöka hitta en video om hur man gör detta, men så kommer detta inlägg som en räddande ängel, tack!

En liten fråga bara, varför behövs en trubbig nål? Jag har bara spetsiga här hemma, jag tänker att den borde fungera, eller? Tusen tack!

Svar: Nä men vad kul att höra! Jag tycker det är lättare att ha å göra med en trubbig nål när jag har med garn att göra. En spetsig nål har liksom förmågan att "fastna" i garnet och förstöra flowet. Men det funkar nog absolut! I varje fall skadar det ju inte att testa! Lycka till <3
Fredrikapåvinden

Anonym

Heja Fredrika!!!! "Övning ger färdighet"skrev Karin på en lapp och satte på väggen vid flygeln?Det gäller nog stoppning av sockor också.Men du är ju duktig i allt du tar för dig !!!!!!!! KRAM från mormor!

Grahnslöjd

Åh, vad jag undrat över hur man stoppar strumpor och nu fick jag svaret!!:) Har ett par orangea favoriter jag måste ge mig i kast med!!!

Svar: Åh men vad bra! Lycka till med dina sockor! <3
Fredrikapåvinden

Ellen Lindberg

Ääääh jag smäller av!! Så himla sött att hela din släkt kommenterar här, som mormor nu <3

Svar: Haha ja så himla fint att de läser och kommenterar! <3 Älskar det!
Fredrikapåvinden

Johannavad

så himla bra guide, precis vad jag behöver just nu pga. trasiga raggsockar och kalla golv. himla smart med glas istället för stoppägg!

Svar: Åh men så bra att du får användning för guiden! <3 Hoppas stoppandet går finfint! <3
Fredrikapåvinden