Bra att ha när du syr: Material

För nästan ett halvår sedan skrev jag ett inlägg om vad som kan va bra att ha när dy syr i verktygsväg. Så nu kände jag att det var dags att kolla lite på vad för material som kan va bra att ha hemma. Inget av de här inläggen är menade att du ska springa ut på stan och köpa allt på en gång utan mer som en lista att ha i bakhuvudet när du strosar på loppisar. Att bygga upp ett bra skapar-förråd tar tid och just därför är det bra att passa på att köpa det lite pö om pö när du hittar det billigt på loppis. Ett tips är att skriva en lista i mobilen på saker du vill införskaffa så när du väl är ute på loppisar har du en liten re-minder i telefonen.  

Untitled
 
Här är första inlägget med vilka verktyg som kan vara bra att ha. I det här inlägget har jag skrivit lite tips på hur en kan komma igång med sitt första syprojekt och här är lite tips om ni är ute efter en symaskin eller overlock.
 

Tyger

Untitled

Jag tycker att det är roligt att ha lite olika typer av tyger att välja mellan. Ett tag hade jag bara blommiga bommulstyger i lådorna och det funkade ju okej eftersom jag sydde väldigt mycket i just blommiga bommulstyger. Men om du har tyger i lite andra kulörer, mönster och material kommer du få inspiration till att sy andra saker än vad du brukar sy och då kommer du utvecklas som sömmerska. Inte sagt då att du ska ha en massa tyger du aldrig kommer använda utan mer att du kanske inte bara ska ha blommiga bommulstyger utan att det kan va praktiskt att ha lite svart jersey hemma också även om det inte är lika roligt att köpa.
 
Foder, Mellanlägg och Vliseline

Untitled

Att fodra plagg kan ju va riktigt trist, precis som att köpa foder. Men ett plagg kan verkligen få ett lyft och bli mycket användbarare om du fodrar det. Det är också trist om du inte kan sy klart din kjol bara för att du inte har någon vlieseline hemma. Jag har även ett par gamla, vita, lite styvare gardiner från IKEA som jag har massor av. Det kan va superbra att använda som mellanlägg  eller om du vill provsy något innan du klipper i ditt "riktiga" tyg.

Band

Untitled
 
Resårband i olika storlekar, spetsar, snedslåer och bommulsband är sånt som du kanske inte tänker på att du vill använda till ditt projekt men som är superbra att ha hemma om du i slutet av projektet kommer på att du vill lägga till en detalj. 

Tråd

Untitled

Sytråd (tro det eller ej) är ju faktiskt bra att ha när du syr. Jag tycker att i många fall kommer du långt på svart och vit tråd men till vissa projekt när du har synliga sömmar kan det ju va fint att ha i en matchande färg eller helt avvikande. 
 
Knappar

Untitled

Knappar i olika storlekar och färger tycker jag är kul att ha hemma så du har lite att välja mellan eftersom det verkligen kan ge olika karaktär. Sen kan det va bra att ha även tryckknappar och hyskor. En sak som jag börjat använda ganska nyss är knappar som du kan klä i samma tyg som plagget. Det tycker jag är en fin detalj!

Dragkedjor

Untitled

Olika typer av dragkedjor är också superbra att ha hemma. Det använder jag till nästan alla mina projekt. Men nu för tiden använder jag oftast dolda dragkedjor för jag tycker att det blir så himla fint!
 
Och det är väl typ det jag använder när jag syr! Tycker ni om sånna här sy-guider? Är det nån annan guide som ni skulle vilja ha?
1 kommentar
Alicia

JA! Jag tycker om!! Blev helt varm i hela magen av att få kika in i ditt förråd, och läsa dina kloka tips. Önskar verkligen jag var ledig för jag har sånnnnn syfeeling men får spara den till på tisdag när jag börjar sent! <3
Knappar som en kan klä själv lät alldeles underbart användbart och kul! Det ska jag kolla upp!

Svar: Åh vad glad jag blir att du gilla inlägget! <3 <3 <3 Åh jag har också sån sy-feeling just nu så du anar inte Alicia. Jag syr så snabbt att hjärnan inte hinner med. Ibland till min fördel och ibland.... ja du vet... Ska bli så kul att få se vad du knåpat ihop! Älskar att få se allt vad du skapat under veckan! <3
Fredrika