7 anledningar till att sprätta och repa upp mer.

Jag är en förespråkare av att göra. Att du måste öva för att lära dig något och låta det ta tid. Att lite skavanker här och där bara gör arbete mer gediget och äkta och vikten av att öva dig på att vara stolt över det du skapar. Det är och kommer förhoppningsvis alltid vara det viktigaste i mitt skapande. Eftersom jag ofta har ett förlåtande öga för saker som är lite snett och vint har jag lärt mig att ofta ta mig lite vatten över huvudet och ta mig an projekt som egentligen är lite för svåra mig och det tror jag har varit jättebra för min utveckling. Och anledningen till att jag orkar och vill ta mig an lite för svåra saker gång på gång är att jag just inte bryr mig så mycket om det blir lite fel.
 
Med detta sagt vill jag nu berätta nyaste grejen jag övar på. Nämligen att repa upp och göra om. Hur går det här ihop då? Jo det ska jag berätta för er. Jag tror fortfaranade på när du börjar med något nytt att det är jätteviktigt att du får fria händer att göra oändligt med fel och att upprepningar och sprättande kan vara förödande för lusten. Men sedan när du liksom tagit dig förbi steg ett så tror jag att upprepandet är en viktig del av processen. 
 
Untitled
 
Jag är ibland lite väl ivrig att sätta igång projekt och färdigställa dem att jag liksom ibland hellre får det färdigt snabbt än snyggt. En av mina starkaste sidor som person är verkligen att ro projekt i land, kryssa för saker på listor och helt enkelt få tummen ur. Eftersom jag behärskar det så känner jag att det är dags att börja öva på något jag är betydligt mycket sämre på, nämligen: Nogrannheten. Att låta saker ta sin tid, fundera, göra om och läsa instruktioner noga. Så nu är det hög tid för mig att öva på det. För att motivera mig själv har jag tänkt ut några punkter till varför det är så bra att repa upp och göra om. Här  kommer de:
 
1. Du ångrar aaaaldrig en upprepning. Hur många gånger har jag inte stört mig på en söm som är sne, ett varv maskor som blev fula eller ett broderi som blev osymetriskt. Ganska många gånger. Hur många gånger har jag ångrat att jag sprättade upp och gjorde om den där sömmen? Att jag repade upp varvet med fula maskor? Eller att jag räknade om och gjorde broderiet symmetriskt. Ingen gång. 
 Untitled
 
2. Det är utvecklande. Många gånger tycker jag det är slöseri med tid att repa eller sprätta upp något för det innebär att jag liksom går "miste" om tid när jag måste repa upp nått som jag lagt massor tid på och då hamnar jag liksom efter. Men faktum är att det är ju utvecklande att få göra samma sak flera gånger, särskilt när du gör det flera gånger direkt efter varandra. Så sannolikheten att du utvecklas och blir bättre på det du hade lite svårt för är betydligt större när du repar upp och gör om några gånger på raken.
 Untitled
 
3. Det är ekonomiskt. Eftersom du arbetar längre på samma material så spar du både på pengar och miljö.
 
4. Det är bättre för miljön. Pga ↑ Plus att om det är ordentligt gjort håller det förmodligen längre och chansen att någon annan tar över det efter dig är också större. 
 
5. Kvalitet framför kvantitet. Du får öva på att tänka att det är processen och lärandet som är det viktiga och inte hur mycket eller hur snabbt du kan färdigställa saker.
 
6. Det är avslappnande. För du lär dig att det är inte hur snabbt du arbetar som är det viktiga utan att du arbetar. På det sättet behöver du aldrig känna dig stressad över att färdigställa ett projekt utan kan istället låta det ta den tid det tar. 
 
7. Du blir mer nöjd och stolt över ditt arbete. I slutändan vet du att du har lagt ner ett gediget arbete och att du faktiskt gjort det bästa just DU kan. 
 
Så där ja! Trevlig sprättning och upprepning <3 
 
6 kommentarer
Anki

Kul inlägg! Jag har alltid varit väldigt nogrann med saker och har extremt svårt att "bara köra på och skita i om det blir nån maska fel" tex. Satt senast igår och i förrgår och virkade på ett stolsskydd (som en dyna på en pall). Hade bestämt mig för att de var tillräckligt stor yta och började med "kanten" på skyddet. Fick dagen efter inse att det inte var tillräckligt stor yta och repa upp och försöka igen. Blev många frustrerande timmar men tillslut blev det ju bra! Och nu ångrar jag mig inte en sekund. Hade sett galet ut om jag inte hade repat upp och gjort om.

Som du skriver, det är alltid värt det där lilla extra att repa upp och göra om, hur surt det än är då och där. Men annars blir man inte lika nöjd tillslut. Så funkar jag iaf! :)

Svar: Ja men precis så är det ju! Jag har det dock inte lika självklart i mina fingrar att repa upp som det verkar va i dina. Så det blir till att öva på det och upprepa "en ångrar aldrig en upprepning" ;) Till slut borde jag ju bli bättre på det ;) Ha en fin torsdag! <3
Fredrikapåvinden

Jenny

Åh vad jag behövde läsa första stycket där. Jag är lite tvärt emot dig och har himla svårt för att göra fel, oftast repar jag inte ens upp och börjar om utan tappar bara lusten och ger upp.
Vill så himla mycket bli bättre på både sömnad, stickning och virkning men sista tiden har jag bara varit sjukt opepp på allt sådant för att ingenting går riktigt som jag vill och allting bara tar tid för att jag är ovan. Men det är så väldigt sant att saker inte alltid måste bli helt perfekta. Behövde verkligen den påminnelsen just nu, så väldans mycket tack!

Svar: Nä saker behöver tvärt om, inte alls bli perfeka! Men det är ju liksom något som en måste lära sin hjärna. Jag tror det är jätteviktigt att i första hand öva på att känna sig nöjd och att se det just som en övning. Öva sig på att blunda lite för skavankerna och fokusera på det som blev bra! Det kommer till slut, det lovar jag! <3
Fredrikapåvinden

Helga

Känner igen mig i detta sååå mycket. Har typ haft samma utveckling. Häftigt när jag insåg att jag faktiskt inte har så mkt emot att repa upp en stickning (plus att jag envisas med att komma på mönster själv = måste repa upp om det ska bli nåt). Har inte kommit lika långt med det när det gäller sömnad men jag har heller inte sytt lika mycket så.

Grahnslöjd

Hm, intressant!! Jag är nog lite mittemellan, ibland repar jag upp och ibland kör jag bara på... Men du har så rätt - man ångrar aldrig att man repat upp!:)

Svar: Ett mittemellan-ting tycker jag låter som en heeelt sund inställning till skapande!
Fredrikapåvinden

Alicia

DET HÄR ÄR SÅ JÄVLA BRA FREDRIKA!!! Topp-3 bästa inlägg!!!!! Älskar allt, hela upplägget, dina tankar och reflektioner, andemeningen och rubbet! Jag behöver VERKLIGEN öva på detta för det tråkigaste jag vet är att göra om. Då börjar jag hellre på något nytt, och därav har jag hundra ofärdiga eller osnygga alster i skåp och lådor utan att göra någon glad. Dessa punkter vill jag skriva ut och sätta på väggen. TACK för sjukt bra motivation!

Svar: TACK BÄSTA ALICIA!!! <3 <3 <3 Ja men alltså det känns som att sprättning verkligen är någet en måste ÖVA på. Vilket ju känns lite fånigt kanske. Men det handlar väl om den psykologiska skickligheten ;) Men det ska jag i allafall öva på heeela långa hösten!
Fredrikapåvinden

Malin Walkeby

jag har alltid sytt, till och från, och alltid fått kommentarer från nära och kära om hur duktig jag är på att sy. mitt svar har alltid varit detsamma - jag är inte speciellt duktig, jag är bara inte kinkig, och det stör mig inte om sömmar inte blir helt raka tex. men nu, när jag börjat sy kläder, så tvingar jag mig själv till noggrannhet, till att sprätta upp skeva sömmar, till att stryka alla sömsmåner, till att använda fliselin precis överallt, till att mäta och markera sömsmåner och knapphål och markeringar. jag blir mycket nöjdare med jobbet jag lägger ner, och förhoppningsvis så blir jag till slut duktig på att sy också ^_^

Svar: Ja men precis så är det ju! Till en början kommer en himla långt bara av att inte vara så kinkig och bara göra. Men just med kläder är det ju så himla kul när det sitter så där riktigt bra. Och övning ger färdighet brukar det ju sägas! ^^
Fredrikapåvinden