DIY: Mormorskudde

I och med att Monthly Makers månadstema är garn tänkte jag fortsätta att tipsa om lite roliga grejer att skapa med garn. Så idag tänkte jag visa hur du kan sy en "Mormorskudde". Egentligen hade jag tänkt publicera det här i morse men så fastnade jag vid min egen stickning... Men bättre sent än aldrig som det heter!

IMG_6055
Untitled

Du behöver:
 
❥ En stor mormorsruta eller flera små som är ihopsydda till en fyrkant
❥ Tyg
❥ Vlieseline
❥ Knappar
❥ Tråd
❥ Tygsax
❥ Markeringspennor
❥ Måttband
❥ Knappnålar
❥ Symaskin
❥ Ev lite broderigarn
 
Gör så här:

Untitled


❥ Börja med att klipp till tyget. Vi kommer sy ett kuddfodral som går att öppna på mitten. Det betyder att du behöver ha två bitar till tygstycket som går omlott. Till nedre tygbiten räknade jag med 3 centimeters sömsmån till "omlott-sidan" och på den undre tygbiten räknade jag med 5 centimeter som ska gå omlott, som du kan vika dubbel plus 1.5 centimeters sömsmån = 11.5 centimeter extra på "omlott-sidan" De resterande kanterna räknade jag med 3 centimeters sömsmån.
 
❥ Klipp ut båda bitarna!

Untitled

❥ Börja med att vik in sömsmånen på "omlott-sidan" på den undre biten. Vik först 1.5 centimeter och vik sedan en gång till.
 
❥ Nåla fast.

Untitled

❥ Sy fast med raksöm.

Untitled

❥ På den övre tygbiten klipper du nu till en vlieselinebit som är lika lång som din tygbit och 5 centimeter bred. Stryk fast den 1.5 centimeter nedanför "omlott-sidan"

Untitled

❥ Vik ner sömsmånen.

Untitled

❥ Och vik sedan ner hela vlieselinebiten.
 
❥ Nåla fast och sy fast med raksöm.

Untitled

❥ Markera ut vart på den övre biten du vill ha dina knapphål och markera.

Untitled

❥ Jag valde att sy mina knapphål för hand med broderigarn men så klart kan du sy dem på maskinen som vanligt om du vill.

Untitled

❥ Lägg dina tygbitar omlott som på bilden med den övre biten över den undre biten.

Untitled

❥ Vik in 1.5 centimeter 

Untitled

❥ och vik sedan en gång till

Untitled

❥ Vid själva "omlott-stället" Kan du klippa bort lite överflödigt tyg så det inte blir så tjockt.
 
❥ Sy med raksöm ca två millimeter från kanten närmast mormorsrutan hela vägen runt.
 
Untitled
 
❥ Sy fast knapparna vid knapphålen.
 
Untitled
IMG_6056
 
 
❥ Klart!  ❥
2 kommentarer
Aida

Hör egentligen inte till inlägget, men kände just ett starkt behov av att tipsa om skroten i Kinna, ca 1h utanför Gbg. Har precis varit där och det myllrar av fina tyger och garner! Om du inte varit där, åk dit!

Svar: Åh tack för superfint tips! Det ska jag verkligen kolla in! Tygbutiker är ju ändå de bästa! Tack! <3
Fredrika

Alicia

Åååh du är världsbäst! Jag tror jag kommenterade din Instagrambild att jag hade nån gammal kudde på g i en låda och inspirerades av dig att göra färdigt den. Nå, jag hittade bitarna och det är två färdigvirkade kvadrater så egentligen var jag mycket mer klar än jag kom ihåg! Tänk att jag aldrig kan montera ett projekt när det är klart.... Nåväl, denna tutorial passar mig alltså helt perfekt i tiden! Nu ska jag bara fundera på om jag vill ha en dubbelsidig eller två enkelsidiga matchande. Tror faktiskt att jag har YTTERLIGARE en på gång någonstans... Bra restgarnsprojekt liksom men herregud vad keff jag är på att färdigställa. Tack för allt! <3