Om att erkänna stilen som konstform.

Jag vet precis hur det doftade i farmors garderob där kläderna hängde prydligt på en stång under hatthyllan. På insidan av dörren satt en sån skoförvaringsgrej där varje sko hade ett eget litet fack. Farmor berättade historier om hur hon var och såg Borta med vinden på bio när den kom ut och hur hon sedan blev inspirerad till att sy en likadan hatt som Scarlett O´Hara hade. Alla farmors plagg och saker har en lång historia att berätta. Varje sak och plagg är betydelsefullt och har blivit omhändertaget med nogrannhet och försiktighet.

Untitled

Min farmor är en av mina absolut största inspirationskällor. Hon inspirerar mig till att ta tillvara på och göra nytt av gammalt, att träna ögat att se möjligheter i det som annars skulle kastas och att vara fåfäng och sy de pråligaste plaggen. När min farmor och jag pratar om hur kul de är att sy brukar hon alltid tillägga; Och så är det ju så roligt att få vara ensam om plaggen! 

Untitled

Jag tycker det stämmer så himla fint och brukar tänka på farmors garderober fylld av skatter när gubbar i kostym fnyser åt intresset och historierna i plagg.

Untitled

Kläder är bland det roligaste jag vet. Det är som en blandning av att måla självporträtt och att leka med dockor. Förutom att du inte målar på duk utan på dig själv och att du inte behöver sucka av avundsjuka på dockans vackra klänningar utan istället sy en likadan i fullstorlek åt dig själv. 

Untitled

Jag är väldigt mycket av en årstidmänniska och för varje ny årstid blir jag försälskad på nytt och tänker att denna årstiden är ju trots allt den bästa! Likaså blir det med min stil. För varje ny årstid blir jag inspirerad till att starta en massa nya syprojekt och "skapa en ny inspirationsbild". Till exempel så brukar jag på hösten vilja dra fram knästrumporna och bära till veckade ullkjolar, blus och skolväska i skinn. På vintern, vill jag måla naglarna i isblått och ha raggsockor med lång plisserad kjol och varma kappor. På våren vill jag ha ljusa färger och mycket pastell, korta kjolar och spexiga frisyrer. När en årstid börjar nå sitt slut får jag en bild av hur jag vill gå klädd och vad jag vill inspireras av i mina projekt inför den nya årstiden.

Untitled

Men så kommer sommaren och jag vet aldrig vad jag ska ha på mig. En del människor har ju sommar och vintergarderob. Jag använder nästan alla mina kläder året runt men i olika tjocka lager. Det gör att när sommaren väl kommer känns allt förbrukat och lite trist. 

Untitled

I början på sommaren köpte jag "Love at first stitch" av Tilly Walnes och jag blev megapeppad på att sy alla hennes plagg och att sy i lite mer typiska retrotyger. Och helt plötsligt kom jag på det! I sommar vill jag ha djupröda läppar, randiga tröjor i marinblått och hårband med knut. Ni vet, lite franskt, lite femtiotal, lite sailor. Är ni med vad jag är ute efter? 

Untitled

Så nu känns det så där roligt och inspirerande igen att klä på sig. Jag rotar längst ner i lådorna och garderoberna och letar reda på de rätta plaggen och skapar helt nya kombinationer av det jag redan har hemma. Jag tror att bara en har en inspirationsbild i huvudet så krävs det inte att en går ut och köper en ny garderob utan det blir minst lika kul att skapa någonting nytt av det du redan har hemma!

Untitled

Och ännu en gång vill jag ut och vallfärda på gator och torg och krossa fördomen att kläder, mode och stil skulle vara något banalt och självupptaget. Jag tycker att det är en konsform som alla kan använda sig av på sitt eget vis och hur den vill. Jag tycker att det är en konstform som låter kvinnor ta plats och dela med sig av sin kunskap, en konstform som uppmuntrar till olikhet och en konstform som får folk att tänka över sin konsumtion och att ta väl hand om sina plagg. 
 
Hur tänker ni kring det här med stil? Tycker ni att det är roligt? Är ni liksom mig årstidmänniska som gärna förändrar stilen efter vädret? Har ni haft nån inspirationsbild på hur ni vill se ut i sommar. Berätta!
5 kommentarer
Josefin

Så fint skrivet! Har också tänkt en del på detta att "mode" och stil (kanske två olika saker) ofta blir bortviftat som ytligt och oviktigt. Min klass är majoritet killar (universitet) och jag kände mig länge lite tramsig som la ner så mycket tid på outfits eftersom de gillar "naturliga tjejer", suck. Men liksom, det är ju inte för någon annans skull jag/vi syr och rotar i secondhandlådor.
Jag är definitivt en årstidsmänniska! Nu längtar jag till hösten och eftersom jag precis såg klart Twin Peaks (igen) så blir detta mitt tema. Kommer inte befinna mig i Sverige under hösten så jag måste planera packning redan nu!! Rutiga kjolar...yllestrumpor...jumperset.
Denna sommaren har jag drömt om Franska Rivieran a la 50-60tal.

Svar: Nä men eller hur! Precis som en inte målar en tavla för någon annan så syr vi ju bara för vår egen skull och efter våra egna intressen! Va härligt höst-temat låter! Jag har liksom fortfarande inte kollat på twin peaks men jag tror att ja ska börja göra det i höst! Känns som det är dags! Och Franska Rivieran a la 50-60tal låter ju fantastiskt! Hoppas du får en underbar resa! Kram och tack för den fina kommentaren! <3
Fredrika

Anonym

Hinner inte kommentera längre just nu, men ville säga åh vilket fantastiskt inlägg! Inspirerande och drömmigt!

Svar: Tack, tack, tack! <3 <3 <3
Fredrika

Vilma

Alltså näst sista stycket! <3

Svar: Åh men tack finis! <3
Fredrika

Alicia

Okej, min dator flippade just??? Höll på att ändra något mitt i stycket och då dubbelpostade den istället. Var god ignorera mina två övre kommentarer, haha, så gör jag ett nytt försök:

JAG ÄLSKAR DETTA! Fan vad tuff du är och vad du inspirerar mig, ständigt ständigt. "Kläder (...) är som en blandning av att måla självporträtt och att leka med dockor" är så himla spot-on och jag, som du, älskar att leka med kläder men har verkligen förlorat det de senaste åren. Det är något så fruktansvärt oinspirerande att klä på sig något för att bara ha det på vägen till jobbet, sen sätta på sig en uniform och vid dagens slut, svettig och med håret fullt av popcorn, dra på sig den där fina outfiten igen som helt kommer av sig och blir fläckig och förstörd. Det har verkligen blivit så att jag klär mig i det bekvämaste, mest tåliga och som är snabbt att byta om ifrån och det känns hemskt. MEN, jag ser ljuset i slutet av tunneln eftersom jag har lite andra planer inför hösten, och du peppar mig att göra inspirationscollage och pinterest-boards för jag ÄLSKAR kläder och det de berättar! Allra mest älskar jag när jag kan sy dem från grunden eller fixa till dem så de berättar precis det jag vill.

En grej jag behöver bli bättre på är dock att stryka. Haha. Jag kan verkligen välja och välja och till slut hitta en kombination jag verkligen tycker om men då orkar jag inte åtgärda skrynklorna på kjolen och den krullade kragen. Det blir min främsta utmaning i höst! #tålamod

Svar: Åh tack för all din peppning Alicia! Jag blir alltid så jäkla glad av dina fina, fina kommentarer och får massor av energi av dem!
Ser verkligen ditt popcorn-dilemma. Så trist ju! Men vad göra liksom? Skönt att det löser sig av sig självt till hösten i alla fall! Och jäklar va vi ska peppa pinterest och inspiration i höst! Blev supertaggad nu av att du blev så taggad haha!

Precis så är det ju att en vill berätta något med plaggen en skapar! Det finns så mycket historier som kan berättas på andra sätt en med ord!

Alltså stryka... Kan ju va det värsta som finns... Tror mina förfäder gråter när de ser mina skrynkliga klänningar. Jag brukar försöka va noggrann och stryka klänningarna när jag syr dem och sedan ha dem hängades på galgar. Då blir de ändå inte så skrynkliga hehe. Antingen kan en jobba på tålamodet eller på hängplatser av klänningarna beroende på hur mycket plats en har...

Åh alicia det är väl fy skam att vi bor så långt ifrån varandra när vi har så mycket att prata om! Hoppas du har det superbra! Kraam!
Fredrika

Ethel

För mig är stil, mode och hur jag klär mig ganska viktigt. Det är ett sätt att visa vem jag är utåt. Jag ändrar min stil lite lite hela tiden, vilket gör det lite klurigt med garderoben och olika årstider (jag är som du och byter stil lite mellan årstiderna). En vår kan se annorlunda ut till nästa vår. Men jag börjar se ett mönster i hur jag klär mig, och det är främst bekvämlighet som prioriteras, men en snygg bekvämlighet. Jag har liksom börjat inse att även om vissa saker kan vara såå snyggt på andra, så är jag själv inte bekväm i det. Främst tighta toppar, när det är snortight och en bara känner sig tjock och obekväm. Så jag har äntligen slutat köpa såna kläder. Jag har egentligen slutat köpa kläder nästan helt, förutom trosor och strumpbyxor etc. Vanliga kläder försöker jag ta hand om de jag har men framförallt syr jag eget nu! Det har börjat senaste året, och jag blir bara mer och mer taggad i och med att mina kunskaper växer. Mycket tack vare dig, din blogg och sypeppen! Det bästa med att sy eget är att jag inte tänker storlekar längre, och ju kan sy bekväma kläder. Jag tänker också så att när jag inte köper lika mycket kläder som innan kan jag istället köpa få kvalitetsplagg istället.

Till hösten tänker jag mycket a-linjeklänningar, långa koftor och lite "finare" klänningar med kroppsnära topp och vid kjol. Drömmen är att våga sy en höstjacka, vi får se hur det går med det! Kram!

Svar: Åh jag håller med dig om allt du skriver! Blir så mycket roligare att kunna sy sina egna plagg och just det du pratar om att en blir mer medveten om vad en trivs i och kan anpassa garderoben där efter. jag blir så himla glad att du inspireras av sypeppen och bloggen. Det gör mig verkligen glad ända in i själen. Lika glad blir jag när jag får läsa om era erafarenheter och tankar här i kommentarsfältet och i fb-gruppen. Så kul att få ett gäng med smarta, fina syvänner.
Åh jag skulle också vilja sy en höstjacka i höst! Jag har ett tyg som har legat och väntat i flera år. Vi får kanske peppa varandra att våga sätta saxarna i tyget i höst!

Tack för jättefin kommentar Ethel! Tycker verkligen du syr otroligt fina plagg och du verkar ha en jättehärlig stil. Kram på dig!
Fredrika