SY: Insnitt

Hur går det för er med sybingon? Själv håller jag på att sy en klänning ur boken "Love at first stitch" där jag tänkte försöka kryssa för några av rutorna. Bland annat kan jag kryssa för rutan "Sy något med insnitt" och då tänkte jag att jag kunde visa er hur jag gör det.Ett insnitt är som ett veck som du syr fast på tyget för att få bättre passform på ditt plagg. Den vanligaste metoden för att göra insnitt tror jag är att använda sig av kalkerpapper. Att sy insnitt är bland det tråkigaste jag vet. Dötrist.... Så för nå år sedan eftersökte jag här på bloggen en ny och enklare metod att använda sig av och då tror ja det var Ida som tipsade mig om denna superbraiga metoden . Dock så var det ju via en kommentar så hon kan ju ha menat nått helt annat. Men så här syr i alla fall jag mina insnitt och jag tycker det går betydligt snabbare att göra på det här viset än med kalkerpapper. Nog babblat, nu syr vi insnitt istället!
 

IMG_3290

 ✂ Plagg som det ska sys insnitt på plus mönster med insnitt
 ✂ Tråd
 ✂ Synål
 ✂ Knappnålar
 ✂ Strykjärn
 ✂ Strykbräda
 ✂ Symaskin

 

IMG_3295

 ✂ Trä en ganska lång tråd på synålen

IMG_3301

 ✂ Trä igenom tråden på insnittens spets och sätt knappnålar längst ner i kanten på insnittet som på bilden. Tänk pa att sätta knappnålar i nederkanten av insnittet på båda sidor av tyget.

IMG_3305

 ✂ Ta bort mönstret och vik upp tyget.
 ✂ Klipp trådarna på mitten.

IMG_3307
IMG_3309

 ✂ Nu har du fått markeringar för alla dina insnitt. Markeringen består alltså av en tråd i spetsen och två nålar i kanten på varje insnitt.

IMG_3312
 
 ✂ Nu viker du insittet på mitten så att dina två "kantnålar" läggs mot varandra.
 
✂ Sedan nålar du en linje från kantnålarna till trådspetsen. Det är längs denna "Nål-linje" som din söm kommer gå. Om du vill kan du även sätta några nålar på andra hållet som håller tyget på plats och som du kan sy över.  
 
✂ Pressa dina insnitt ner och ut.

IMG_3316
 
 ✂ Sy sömmen från kanten och ut mot spetsen. När du kommer till spetsen fortsätter du att sy ut från tyget.
 
✂ Klipp bort plagget från symasinen så att du får två trådar som är tillräckligt långa för att göra fästknutar med. Du fäster tråden helt enkelt genom att göra några knutar precis vid spetsen.
 
✂ Pressa dina insitt igen.

IMG_3317
 
 ✂ Klart!  ✂ 


Nu är jag så nyfiken att få höra hur det går för er med erat kryssande!
sew incision sy insnitt
1 kommentar
Ida

Jag klipper två små jack där insnitten börjar, sätter en nål i spetsen och markerar med krita på nålen så går det supersnabbt. :)

Svar: Åh då lär det ju gå ännu snabbare! Tänk sicken tur att bloggvärlden finns så en får lära sig en massa sytips för livet. Tack snälla Ida! Insnitt som nästan är det värsta jag vet, nu går det bara fortare och fortare tack vare dig! Tusen tack!
Fredrika