Om att erkänna stilen som konstform.

Jag vet precis hur det doftade i farmors garderob där kläderna hängde prydligt på en stång under hatthyllan. På insidan av dörren satt en sån skoförvaringsgrej där varje sko hade ett eget litet fack. Farmor berättade historier om hur hon var och såg Borta med vinden på bio när den kom ut och hur hon sedan blev inspirerad till att sy en likadan hatt som Scarlett O´Hara hade. Alla farmors plagg och saker har en lång historia att berätta. Varje sak och plagg är betydelsefullt och har blivit omhändertaget med nogrannhet och försiktighet.

Untitled

Min farmor är en av mina absolut största inspirationskällor. Hon inspirerar mig till att ta tillvara på och göra nytt av gammalt, att träna ögat att se möjligheter i det som annars skulle kastas och att vara fåfäng och sy de pråligaste plaggen. När min farmor och jag pratar om hur kul de är att sy brukar hon alltid tillägga; Och så är det ju så roligt att få vara ensam om plaggen! 

Untitled

Jag tycker det stämmer så himla fint och brukar tänka på farmors garderober fylld av skatter när gubbar i kostym fnyser åt intresset och historierna i plagg.

Untitled

Kläder är bland det roligaste jag vet. Det är som en blandning av att måla självporträtt och att leka med dockor. Förutom att du inte målar på duk utan på dig själv och att du inte behöver sucka av avundsjuka på dockans vackra klänningar utan istället sy en likadan i fullstorlek åt dig själv. 

Untitled

Jag är väldigt mycket av en årstidmänniska och för varje ny årstid blir jag försälskad på nytt och tänker att denna årstiden är ju trots allt den bästa! Likaså blir det med min stil. För varje ny årstid blir jag inspirerad till att starta en massa nya syprojekt och "skapa en ny inspirationsbild". Till exempel så brukar jag på hösten vilja dra fram knästrumporna och bära till veckade ullkjolar, blus och skolväska i skinn. På vintern, vill jag måla naglarna i isblått och ha raggsockor med lång plisserad kjol och varma kappor. På våren vill jag ha ljusa färger och mycket pastell, korta kjolar och spexiga frisyrer. När en årstid börjar nå sitt slut får jag en bild av hur jag vill gå klädd och vad jag vill inspireras av i mina projekt inför den nya årstiden.

Untitled

Men så kommer sommaren och jag vet aldrig vad jag ska ha på mig. En del människor har ju sommar och vintergarderob. Jag använder nästan alla mina kläder året runt men i olika tjocka lager. Det gör att när sommaren väl kommer känns allt förbrukat och lite trist. 

Untitled

I början på sommaren köpte jag "Love at first stitch" av Tilly Walnes och jag blev megapeppad på att sy alla hennes plagg och att sy i lite mer typiska retrotyger. Och helt plötsligt kom jag på det! I sommar vill jag ha djupröda läppar, randiga tröjor i marinblått och hårband med knut. Ni vet, lite franskt, lite femtiotal, lite sailor. Är ni med vad jag är ute efter? 

Untitled

Så nu känns det så där roligt och inspirerande igen att klä på sig. Jag rotar längst ner i lådorna och garderoberna och letar reda på de rätta plaggen och skapar helt nya kombinationer av det jag redan har hemma. Jag tror att bara en har en inspirationsbild i huvudet så krävs det inte att en går ut och köper en ny garderob utan det blir minst lika kul att skapa någonting nytt av det du redan har hemma!

Untitled

Och ännu en gång vill jag ut och vallfärda på gator och torg och krossa fördomen att kläder, mode och stil skulle vara något banalt och självupptaget. Jag tycker att det är en konsform som alla kan använda sig av på sitt eget vis och hur den vill. Jag tycker att det är en konstform som låter kvinnor ta plats och dela med sig av sin kunskap, en konstform som uppmuntrar till olikhet och en konstform som får folk att tänka över sin konsumtion och att ta väl hand om sina plagg. 
 
Hur tänker ni kring det här med stil? Tycker ni att det är roligt? Är ni liksom mig årstidmänniska som gärna förändrar stilen efter vädret? Har ni haft nån inspirationsbild på hur ni vill se ut i sommar. Berätta!
5 kommentarer

Om saker som att dricka vin och sticka.

Vet ni vad? Här om veckan tog Tojan med mig till ett så himla fint ställe på tredje lång. Minns inte vad det hette men det låg liksom som på en innegård. 

IMG_3232

Det var ett perfekt ställe att sitta på när nu sommaren är som den är. Först satt vi ute med filtar och sedan gick vi in och satte oss.

IMG_3250

Det var väldigt ljust även inne så då gick det ju nästan lika bra att sitta där.

IMG_3239
IMG_3245

Vi pratade i kapp om allt som hänt sedan sist och jag hade med mitt nya stickprojekt. För ett par år sedan stickade jag så himla mycket och hade med mig den över allt. Men nu kommer jag liksom av mig hela tiden... Har ni nå bra tips för att komma in i ett sånt härligt stickflow?
2 kommentarer

Att bli avbruten igen och igen och igen

Hej och hå. Jag är i full fart med att flytta ur lägenheten. Jag har packat och kånkat lådor och nu väntar flyttstädningen sen är jag helt färdigflyttad på en månad innan jag ska flytta in i nya lägenheten. Ni ska veta hur många gånger jag satt mig ner för att plita ner några rader till de här bilderna men blivit avbruten av flyttkaoset...

Untitled

De sista dagarna jag hade i lägenheten försökte jag hinna sy klart några grejer. Bland annat klänningen här ovan. Nu ska jag bara sy fast fodret och fålla den för hand och sedan är den klar. 

IMG_3791

Nä vet ni vad? Jag blev avbruten IGEN! Ingen rast och ro här på bloggen och det var himla länge sen den här frukostbrickan med te och melon förtärdes. Men vill ni veta det bästa då? Nu är jag heeelt utflyttad och färdigstädad. Nycklarna är inlämnade och i morgon åker jag hem till mamma och pappa i Dalarna. Jag längtar sååå mycket ska jag säga er. Jag ska bara läsa böcker, dricka te, sticka, fota och blogga. Jag ser fram emot att få hänga lite mer med er här!

IMG_3788

Hej svejs så hörs vi från Dalarna nästa gång!
2 kommentarer