Finläsning

God lördagsmorgon! Hoppas att ni har en fantastisk start på dagen. Det var ett tag sen nu som jag tipsade om favvobloggar så här kommer några favoriter just nu.Amandas blogginlägg är alltid välkomponerade, lite som ögongodis. Så mycket fint att titta på liksom. Hon skriver klokt, är pysslig och verkar va en så bra person. Mycket bra kombo med andra ord. Är så glad för att min korridorssambo Matilda har börjat blogga! Matilda är second-hand expert och till följd av detta äger hon många fina kjolar, sånt gillar man ju. Utöver det hittar hon på massor med påhittiga pyssel, kan massor om musikaler och tar drömfina bilder. 


Älskar prick allt Lilly syr. Blir så sjukt inspirerad när jag läser hennes blogg och sitter ofta och bläddrar igenom hennes sömnads-kategori bara för allt är så fint. 

Bilderna är från deras fabulösa bloggar så in och kika på deras bloggar nu! (klicka på bilderna för att hitta dit) Om ni vill ha fler bloggtips så kan ni kika i länklistan här till höger.

Tjoflöjt!
4 kommentarer

Längt inför helgen

Den här veckan har gått så himla fort! Det är liksom redan fredag i morgon ju! Hur som haver längtar jag som en tok till i morgon för då kommer mamma, Becca och Lena hit och hälsar på för mamma ska va med på bokmässan. Peppen på det! Är även väldigt peppad på Sew alongen, funderar på att lägga mig nån timme senare ikväll och istället klippa till mönstret. Och kanske klippa ut tyget. Och sy lite grann. Bara lite, lite....
 
 
En bild på mamma och mig när hon och pappa var här och hälsade på tidigt i våras, en bild på Becca när hon var här och bakade chokladbollar och en bild på Lena när hon fraktade hem mig och mina symaskiner inför sommarlovet. 

Vad ska ni ha för er i helgen?
 
3 kommentarer

Sew along- A-linje klänning, del 1.

 
Här kommer Del 1, Sew along A-linje klänning. Det ska bli superkul och spännande att se vad alla väljer för tyger och utformningar. Den här veckan ska vi alltså hitta ett bra mönster och ett tyg vi vill sy i. 

 
Antingen väljer du ett färdigt mönster för A-linje klänning. Det kan du antingen köpa i din lokala tygaffär eller via internet om du inte har nån tygaffär i stan. Jag har letat fram några förslag här, här, här och här.
Jag har inte prövat nått av dessa mönster så jag vet inte vilket av dem som är bäst. Om det är nån av er läsare som vet nått om dem får ni jättegärna kommentera och berätta.

Eller så kan du ju göra ett mönster själv. Det gör du lättast genom att utgå från ett grundmönster. Fördelen med ett grundmönster är ju att du kan använda det om och om igen och variera det i oändligheten. Om du inte redan har ett grundmönster kan jag varmt rekomendera att du köper ett från Makeityourown. Jag har själv ett mönster från dem som jag tycker jättemycket om. Om ni är nybörjare rekommenderar jag även deras sytips! Mönstret köper ni här. Här har ni ett exempel på hur ett grundliv kan se ut. Man har alltså en mönsterdel för framstycket och en för bakstycket. Mönstderdelarna är som ni ser på hälften och ska därför läggas på vikt tyg. Med MF/MB (Mitt fram/mitt bak) mot den vikta tygkanten. Insnitt kan man välja själv om man vill ha med. Med insnitten blir klänningen lite mer formsydd. 

Här nedanför kommer jag visa två olika sätt på hur du kan göra om ett grundliv till ett mönster till en A-linje klänning och sist kommer jag ge knep om du vill prova göra ett eget mönster från grunden. I den här första varianten kommer du använda dig av insnitten för att få till A-linje-formen, vilket innebär att insnitten "försvinner".


Klart! Det kan va bra att tejpa fast vecken så de håller sig kvar.I den andra varianten behåller du insnitten. 

 
 Klart!

Här kommer jag ge lite tips och knep på hur du kan skapa ditt egna mönster. Allra roligast blir det om du exprimenterar och provar dig fram. Allt är tillåtet (typ...)Rita en vinkelrät linje. (Från punk 1-2 och 2-3). Punkt 1-3 kommer bli mitt fram/ mitt bak på mönstret. 
Sedan är det egentligen bara att mäta ut alla "linjer" och placera ut punkter på dina "grundlinjer". Sammanför sedan dessa punkter. De raka linjerna kan du ju använda linjal till och de svängda (typ ärmhål och halsringning) Kan du antingen ögonmåtta och göra en svängd linje eller rita av från plagget. 

 
Kom ihåg att du måste göra ett mönster för framstycke och ett för bakstycke. När du gör ditt egna mönster kan du ju utgå från flera olika plagg. T ex kanske du utgår både från en klänning och tröja för att få det perfekta mönstret. 

När mönstret är klart är det bara att börja välja och vraka i tygdjungeln. Om ni har några frågor eller funderingar är det som vanligt bara att hojta till så svarar jag så gott jag kan. 

Länka gärna i inläggen om ni bloggar om er process med klänningen, så kan vi gå in på varandras bloggar och inspireras och peppa. Har ni ingen blogg så kan ni peppra facebook-gruppen med bilder. 

Stort lycka till ♥♥♥
Pst... Glöm inte att länka tillbaks till sew alongen så vi blir fler sypeppare. 
A-line dress A-linje klänning DIY DIY A-linje klänning sew along
5 kommentarer