Cykelbyxorna

Cykelbyxor tycker jag är bästa grejen när man jämt vill gå runt i kjolar och klänningar. På vintern slipper man frysa om rumpan och om sommaren kan man slå kullerbyttor utan att riskera troschock om man känner sig obekväm med det liksom. Att sy dem själv är busenkelt! 
 


Till att börja med behöver du ett mönster. Antingen köper du ett färdigt eller så gör du ett själv. Om du vill göra ditt mönster själv så behöver du ett par gamla leggins eller cyckelbyxor. Klipp isär bensömmarna och grensömmen.

 
Du behöver bara använda en av delarna. Lägg ut den på mönsterpapper eller på ihoptejpade bakplåtspapper. Nåla fast och klipp ut. Tänk på om du vill räkna in sömsmån eller lägga till den i efterhand. Det är smart att göra samma på alla sömmar. T ex: om ni kikar på bilden ovan, så är det sömsmån på alla kanter  utom den nedre. Jag brukar räkna med att ha 2,5 cm sömsmån upptill , 1,5 cm nertill och 0,5 cm i ben- och grensömmarna. Men det beror ju på hur man vill ha det och hur bred resåren är o.s.v.
 
(Om ni ritar av mönstret från ett par hellånga leggins så tipsar jag om att först rita av dem som hellånga och sedan göra ett till mönster med kortare ben. Ni mäter då från grenen och neråt hur korta ni vill ha benen och lägger på ett nytt mönsterpapper ovanpå det gamla mönstret. Rita av det men med kortare ben och  klipp ut det. På så sätt har ni nu mönster på både hellånga och korta leggins/cyckelbyxor. Hängde ni med?)
 
 
Klipp ut pappersmönstret! Lägg ut mönstret på ett stretchigt dubbellagt tyg. Det behöver inte vara mot vikt kant. Klipp ut och glöm inte sömsmånerna. (Här är det ju viktigt att komma ihåg om du räknade med sömsmånen i mönstret eller inte)


Sy ihop bensömmarna. Jag har ju lyxen att ha en overlock och då är det ju en dröm att sy saker som leggins och cyckelbyxor. Men misströsta ej om du har en vanlig symaskin, det går bra det med! Då är det viktigt att tänka på att välja en av de elastiska sömmarna (eller vad det nu kallas) eftersom du syr i ett elastiskt tyg. Om du syr med raksöm som inte är elastiskt kommer sömmarna att spricka när du tar på dig legginsarna. Kolla i manualen som hör till din symaskin vilken söm de rekommenderar att du använder. Denna söm ska du använda på alla sömmar du syr i legginsen. Sedan syr du grensömmen. Detta gör du enklast genom att lägga det ena benet i det andra med rätsida mot rätsida så att sömmen hamnar på rätt sida. 

 
Nu är det dags att fålla alla sömmar. Jag har fållat mina cykelbyxor på overlocken, men du kan självklart använda din vanliga maskin. Kom ihåg att använda den elastiska sömmen bara. .

 
Kom ihåg att lämna ett litet hål på fållen längst upp så du kan trä igenom resåren.
 


Sätt en säkerhetsnål längst ut på resårbandet så är det lättare att trä igenom den.

 
Sy ihop resårändarna.  Svårare än så är det inte och om ni har några frågor är det bara att fråga på! 

 
Här ser ni tre varianter jag sytt. Den breda spetsen har jag klippt av från mina stockings som det gått maskor i. Perfekt ju. Lycka till med era cykelbyxor nu!

Tjoflöjt!
Göra eget mönster Hur man syr Rita eget mönster Sy egna leggins Sy själv eget mönster
1 kommentar
Daniella 🌙

Kan man köpa cykelbyxor av dig? Jag har lite storlek större och har så himla svårt att hitta bra att ha under kjolar och kan verkligen inte sy, haha.

Svar: Hej Daniella! Vad roligt! Det kan vi absolut ordna. Maila mig på: fredrikapavinden@gmail.com. Behöver veta storlek, längd och lite sånt i såfall. Många kramar!
Fredrika