Om ekologiskt och sypeppande.

Vet ni vad? Den här veckan är det den miljövänliga veckan och det tycker jag att vi måste uppmärksamma på nått sätt. 
 
Lite fakta: 
 
*Årtes tema är Den o-ekologiska maten
 
 
*Miljövänliga veckan har funnits sedan 1990.
 
 
*Efter första kampanjveckan för ekologiska bananer såldes lika mycket ekobananer på två veckor som man sålt på ett år innan.
 
 
*Danskarna är bäst i världen på att köpa ekologisk mat, de köper mer än dubbelt så mycket ekologiskt som oss svenskar.
 
*I år blir Miljövänliga Veckan global. 40 organisationer i 25 länder kommer att delta i Global Green Action Week. 
 
Så vad kan vi göra?
 
Vi kan vara med och försöka klå dansken
Bli medlem i naturskyddsföreningen
 
Alltså, det finns ju så mycket man kan göra, det gäller bara att ta tag i det, få det att bli en vana. Småsaker som att släcka lampan när man lämnar ett rum eller använda tygpåse istället för att köpa plastpåsar, det känns ju inte jättejobbigt eller hur? 
 
Jag tänkte såhär:
 
1. Kan vi inte samla in våra bästa vardagstips på hur vi kan hjälpa vår miljö? Så under den här veckan så kommenterar ni era bästa tips i det här inlägget och sen sammanställer jag en lista i slutet på veckan?
 
Klänning sydd av gammalt påslakan
 
2. Kanske är det dags att sypeppen bidrar med något? Under oktober månad tänker jag att sypeppen kan ha återvinning som tema. Så vi kan inspirera varandra att göra nytt av gammalt och på så sätt minska och gå emot konsutionssamhället. Man behöver inte alls känna sig begränsad att det måste ha med kläder eller tyg att göra, bara man skapat något nytt liksom. T ex kanske man gör ett kakfat av gammalt porslin, ljuslyktor av glasburkar eller bara kortar av en gammal kjol. Inget är för stort och inget är för litet, huvudsaken är att vi inspirerar varandra till att skapa och återvinna. Är ni med? I slutet på oktober sammanställer jag allas återvinningsbidrag. Det vore kul om man hade en för och efterbild och om man kanske förklarar lite hur man gått till väga. 
 
Om man undrar vad sypeppen är kan man läsa om det här!
 
Ni får gärna sprida det vidare så vi får massor av bra miljötips och återvinningsbidrag! Hoppas ni får en fantastisk ekologisk vecka!
 
Tjoflöjt!
 
Fakta hämtad från Naturskyddsföreningens hemsida
 
 
 
Fredrikapåvinden Miljöveckan Sypeppen, Återvinning
4 kommentarer
Siri

Åh, vad roligt att du tar med det i sypeppen! Visste faktiskt inte heller om att det fanns något som hette den miljövänliga veckan, men för mig är det ju ingen större skillnad.
Alla mina kommande syprojekt jag planerat har verkligen med återvinning att göra, idéer som kommer upp när du inte har råd att köpa nytt helt enkelt :)
kram!

Svar: Nä det är synd att det är så okänt men det verkar ju som det händer väldigt mycket bra saker ändå under dem! Åh vad spännande! Saknar dina inspirerande projekt, så ser framemot att se vad du hittar på härnäst! Kram på dig sötnos!
Fredrika

H

Häftigt med banankampanjen! Mina vardagstips:

- sluta köpa nya kläder om du inte verkligen måste (tex underkläder, strumpbyxor). Handlar allt annat på loppis sen ett år eller nåt sånt och har inte saknat vanliga klädaffärer ett enda dugg :) köper det mesta jag behöver på loppis om jag kan. rena guldgruvan för sy/stick/virk-tillbehör!
- no poo! http://www.nopoo.se/ gör en massa "skönhetsprodukter" själv. hudkräm, deodorant och cerat. plus tvättar håret med olivtvål + äppelcidervinäger (som råkar vara eko :)) gör du grejjerna själv blir det mindre kemikalier plus att du kan återanvända alla förpackningar.
- menskopp! http://sv.wikipedia.org/wiki/Menskopp är ibland lite dålig på att använda den men det är typ en av de bästa uppfinningarna ever.
- äter kött 1-2 ggr i veckan och har tänkt att köpa eko-kött oftare (när vi väl äter det dvs)
-försöker köpa ekologiskt om jag kan. i princip bara eko-bananer.

alla dessa tips (minus ekologisk mat) är dessutom pengasparande, hur bra som helst va? :)

Madeleine

Vad intressant. Vilket bra initativ och vilka bra tips. Mina egna tips är att försöka minska på plasten hemma, då de kräver ganska mycket kemikalier för att framställa plast. Att åka kollektivt eller cykla när man kan. Att köpa mindre saker, och när man köper, kolla om det finns att gå tag på på loppis först. :)

Wallinskaya

Vilket härligt engagemang och vilka kreativa idéer. Jag tar den där skojfriska filmen vidare till min blogg också.